Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 feb 2008 - Anul XIII, nr. 40 (3721)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Centrul European de Studii Covasna-Harghita aduce argumente împotriva autonomiei Ţinutului Secuiesc

Luni, 18 Februarie 2008 (17:29:49)


Reprezentanţii Centrului European de Studii Covasna-Harghita afirmă că situaţia din zona Covasna-Harghita-Mureş nu are nimic în comun cu cea din Kosovo şi enumeră, sub titlul “De ce nu Kosovo în România?”, câteva argumente "împotriva autonomiei pe criterii etnice a aşa-zisului Ţinut Secuiesc".
  Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita, Ioan Lăcătuşu, după declararea unilaterală a independenţei provinciei Kosovo, în discursul unor lideri maghiari au fost actualizate cererile de obţinere a autonomiei pe criterii etnice "a aşa-zisului Ţinut secuiesc".

Centrul European de Studii Covasna-Harghita prezintă câteva argumente împotriva “autonomiei pe criterii etnice a aşa-zisului Ţinut secuiesc" şi susţine că situaţia din zona Covasna-Harghita-Mureş nu are nimic în comun cu cea din Kosovo.

Conform sursei citate, în prezent se poate vorbi de existenţa la nivel naţional a “modelului românesc de relaţii interetnice, considerat etalon european pentru acordarea drepturilor minorităţilor”, iar în locul “demersurilor pentru instituţionalizarea unei autonomii pe criterii etnice – autonomie care există de facto în judeţele cu populaţie maghiară numeric majoritară, liderii politici şi civici ar trebui să acţioneze pentru ca acest model să fie promovat şi în aceste judeţe”.

Potrivit documentului citat, la recensământul populaţiei din 2002 populaţia de etnie maghiară din Covasna, Harghita şi Mureş a reprezentat 59,18 % din totalul populaţiei celor trei judeţe, astfel că nimeni dintre liderii maghiari nu poate solicita autonomie teritorială pe criterii etnice făcând abstracţie de opţiunile românilor, rromilor şi a cetăţenilor de alte etnii care reprezintă peste 40 % din totalul populaţiei celor trei judeţe.

“Orice formă de autonomie pe criterii etnice care va conduce inevitabil la discriminarea şi marginalizarea românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, se va repercuta negativ asupra cetăţenilor români de etnie maghiară trăitori în celelalte judeţe ale ţării. Românii nu vor putea asista pasiv cum, în mijlocul ţării lor, se formează o enclavă etnică, în care patrimoniul cultural românesc, istoria şi limba română, simbolurile româneşti, nu sunt respectate, iar românilor le sunt încălcate drepturile fundamentale”, se subliniază în comunicat.

Totodată, în document se subliniază că “susţinerea obţinerii unei autonomii pe criterii etnice a aşa-zisului Ţinut Secuiesc”, va afecta pe termen mediu şi lung, relaţiile dintre români şi maghiari, având multe consecinţe negative ce se pot amplifica şi multiplica cu repeziciune, după “principiul dominoului”.

“Intensificarea demersurile separatiste şi autonomiste ale liderilor maghiari nu pot rămâne fără urmări negative asupra altor importante sectoare ale vieţii publice româneşti”, se arată în document, adăugându-se că, din perspectivă geopolitică, “constituirea unei enclave în zona Covasna-Harghita-Mureş nu va fi benefică pentru maghiari şi niciodată acceptată de români, iar stoparea tendinţelor de enclavizare şi de instituţionalizarea autonomiei pe criterii etnice poate asigura o valorificare superioară a resurselor şi potenţialului uman şi material din zonă”.

Potrivit Centrului European de Studii Covasna-Harghita, clasa politică românească, reprezentanţii societăţii civile şi ai mass-media, cât şi “ toţi cei care şi-au intensificat demersurile pentru instituţionalizarea autonomiei pe criterii etnice a aşa-zisului Ţinut Secuiesc grăbindu-se să facă asemănări fără orice temei cu situaţia din Kosovo” trebuie să aibă în vedere aceste argumente.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Centrul European de Studii Covasna-Harghita aduce argumente împotriva autonomiei Ţinutului Secuiesc.
 Vizualizări articol: 562 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Centrul European de Studii Covasna-Harghita aduce argumente împotriva autonomiei Ţinutului Secuiesc0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Gnocchi proaspeţi cu cartofi şi busuioc 5 porţii – 60 minute 500g făină500g cartofi10-12 frunze de busuioc1 ou100g unt100g parmezan± sare, piper Curăţă cartofii, spală-i şi taie-i în bucăţi, apoi pune-i la fiert în 3 l apă şi 1 linguriţă ... Citeşte