Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 feb 2008 - Anul XIII, nr. 37 (3718)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Doar NATO poate decide în privinţa extinderii Alianţei, afirmă un purtător de cuvânt

Joi, 14 Februarie 2008 (16:06:51)

 Statele din cadrul NATO sunt singurele care hotărăsc extinderea Alianţei, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al organizaţiei, James Appathurai, în replică la ameninţările preşedintelui rus Vladimir Putin faţă de Ucraina, relatează AFP.

"Numai statele NATO decid extinderea NATO şi nici o altă ţară nu are drept de opinie asupra acestei decizii", a declarat Appathurai.

Putin a avertizat joi că Rusia îşi va îndrepta rachetele împotriva Ucrainei, Poloniei şi Cehiei dacă proiectele de extindere a NATO sau de găzduire a scutului american antirachetă se vor concretiza.

"Extinderea NATO, un proces care datează de zeci de ani, contribuie în mod foarte clar la stabilitatea şi securitatea în Europa", a mai spus Appathurai, fără a comenta mai detaliat declaraţiile lui Putin.

Ucraina nu este membru NATO, dar a solicitat, în ianuarie, includerea în Planul de acţiuni în vederea aderării, ultima etapă înaintea intrării efective în Alianţă.

Liderii celor 26 de ţări membre NATO urmează să-şi formuleze răspunsul la această solicitare la summitul Alianţei din aprilie de la Bucureşti.

"Pentru moment, aliaţii nu au luat o decizie, iar Rusia încearcă, fără îndoială, să influenţeze dezbaterea în curs de desfăşurare în Ucraina, ca şi în cadrul Alianţei", a apreciat un diplomat NATO.

Putin a mai ameninţat deja, şi în timpul vizitei la Moscova a preşedintelui Viktor Iuşcenko, că va orienta rachetele ruseşti asupra Ucrainei. Preşedintele ucrainean i-a răspuns atunci că "fiecare ţară îşi creează propriul concept de securitate", reamintind că prevederile Constituţiei ţării sale "nu permit desfăşurarea forţelor unor terţe ţări sau ale unor blocuri pe teritoriul ucrainean".

Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a apreciat miercuri drept "inacceptabile" declaraţiile lui Putin, adăugând că "Rusia nu are drept de veto" în această problemă.

Ameninţările lui Putin nu vizează însă extinderea NATO prin aderarea Ucrainei, ci consecinţele acesteia. Statele Unite nu au adus niciodată în discuţie ipoteza extinderii scutului antirachetă în Ucraina şi nici pe cea a instalării de baze militare în această ţară.

Reacţia NATO, care se limitează la a se referi la dreptul de a lua propriile decizii privind extinderea, demonstrează că Alianţa interpretează declaraţiile lui Putin drept o încercare de a exercita presiuni asupra unei Ucraine foarte divizate în legătură cu aderarea la NATO.

Marţi, Putin a aprobat şi retragerea radarelor ruseşti din Ucraina, un anunţ direct legat de intenţia acestei ţări de a adera la NATO. "Şi încheierea cooperării în domeniul supravegherii radar între Rusia şi Ucraina trebuie luată în considerare în această campanie de intimidare", a declarat diplomatul citat.

"Această campanie poate fi cu dublu tăiş pentru Moscova, dacă populaţia ucraineană va reacţiona prost", în condiţiile în care majoritatea ucrainenilor se pronunţă împotriva intrării în NATO, a adăugat el.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doar NATO poate decide în privinţa extinderii Alianţei, afirmă un purtător de cuvânt.
 Vizualizări articol: 500 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Doar NATO poate decide în privinţa extinderii Alianţei, afirmă un purtător de cuvânt0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Aripioare cu sos dulce acrişor 4 porţii - 50 minute 20 aripioare de pui100ml ulei2 linguri miere1 lămâie1 ceapă 1 linguriţă pastă de tomate2 linguri sos Worchester1 căţel de usturoi1 linguriţă rasă nucşoară3 morcovi3 tulpini de ţelină± sare, piper ... Citeşte