Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 feb 2008 - Anul XIII, nr. 37 (3718)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cartel Alfa cere elaborarea urgentă a unui sistem unitar de salarizare în domeniul bugetar

Joi, 14 Februarie 2008 (13:39:11)

Confederaţia sindicală "Cartel Alfa" cere Guvernului elaborarea urgentă a unui legi privind sistem unitar de salarizare în domeniul bugetar, apreciind că aşa cum este practicată în prezent, politica salarială în sectorul public este "o sursă continuă de încurajare a corupţiei".
  "Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa, în numele salariaţilor pe care îi reprezintă, este profund nemulţumită faţă de modul în care Guvernul tergiversează promovarea unui sistem de salarizare unitar în sistemul bugetar. Această obligaţie derivă atât din acte normative (art. 31 pct. 3, din Legea nr. 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici), cât şi din angajamente anterioare şi termene asumate faţă de organizaţiile sindicale şi faţă de instituţii internaţionale (exemplu Banca Mondială)", se arată într-un comunicat al organizaţiei sindicale remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Reprezentanţii "Cartel Alfa" susţin că în locul reglementării unui sistem unitar, se continuă practica unor acte normative guvernamentale care vizează segmente ale sectorului bugetar şi care "accentuează dezordinea, inechităţile din sistem şi lipsa de transparenţă".

"Se perpetuează un sistem de salarizare, deformat de o multitudine de sporturi, care ţine cont de apartenenţa la o anumită instituţie centrală şi nu de complexitatea şi calitatea activităţii", spun sindicaliştii Cartel Alfa.

Totodată, aceştia consideră că salariul de bază pentru bugetari (salariul de încadrare) trebuie să reprezinte cel puţin 80 la sută din veniturile salariale ale angajaţilor din sectorul bugetar, astfel încât acesta să reflecte în mod corect cerinţele de profesionalism şi responsabilitate în relaţia cu cetăţeanul, în timp ce sporurile, la fel ca în celelalte ţări civilizate, să nu depăşească 20 de procente.

"Aşa cum este practicată în momentul de faţă, politica salarială în sectorul public este o sursă continuă de încurajare a corupţiei. Multitudinea şi varietatea tipurilor de sporuri prevăzute, a căror acordare este lăsată la latitudinea unor şefi de departamente nu fac altceva decât să deformeze politica salarială şi să creeze un lanţ de dependenţe care alimentează mica corupţie şi care, prin sistemul de complicităţi, este sursa marii corupţii", se mai arată în comunicatul citat.

Reprezentanţii salariaţilor apreciază drept îmbucurător faptul că anumiţi factori de decizie politică încearcă să compenseze cu anumite drepturi activitatea din administraţia publică, dar consideră că pentru a elimina orice forma de încurajare a corupţiei, acest lucru trebuie făcut unitar, pentru toţi, "conform principiilor care ar trebui cuprinse într-o lege de salarizare unitară din administraţia publică".

Totodată, Cartel Alfa anunţă că susţine acţiunile de protest ale Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, respectiv greva japoneză din 25 februarie şi greva de avertisment pe 28 februarie.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) anunţa, pe 6 februarie, că acţionează în judecată Guvernul şi ameninţa cu greva japoneză şi grevă de avertisment de două ore, în 25 şi 28 februarie, urmând să strângă semnături pentru greva generală, membrii săi fiind memulţumiţi de creşterile salariale propuse de Executiv.

FNSA va acţiona în instanţă Guvernul pentru încălcarea prevederilor art. 31 pct. 3, din Legea nr. 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici, prin nepromovarea legii privind sistemul unitar de salarizare a funcţionarilor publici, solicitând instanţelor obligarea acestuia la promovarea legii.

Sindicaliştii spun că vor ridica unele excepţii de neconstituţionalitate a articolelor din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, care fac referire la îngrădirea dreptului la muncă, îngrădirea dreptului la negocieri colective şi la asociere sindicală.

Motivul acţiunilor de protest este neinvitarea FNSA la negocieri pentru creşterile salariale ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţie pe anul 2008, iar creşterea salarială de 4,5 la sută, propusă de Executiv, nu poate fi acceptată, fiind sub rata inflaţiei prognozată pe anul 2008.

FNSA va sesiza Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării cu privire la tratamentul discriminatoriu aplicat de către Guvern diferitelor categorii de salariaţi şi diferitelor organizaţii sindicale.

Toate aceste măsuri au fost hotărâte de Biroul Executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, federaţie aflată în conflict de muncă din data de 14 ianuarie.

Sindicaliştii au constatat că reprezentanţii Guvernului nu au dat curs solicitărilor federaţiei privind promovarea legii salarizării funcţionarilor publici şi a personalului contractual, prin care să se asigure o creştere salarială de 30 la sută, suspendarea aplicării incompatibilităţilor prevăzute de lege până când acestea vor fi compensate prin salarii, distribuirea biletelor de odihnă direct federaţiei, eliminarea imixtiunilor făcute de către reprezentanţii Guvernului României în administraţia publică locală, asigurarea unui spaţiu pentru amenajarea biroului federaţiei, la Bucureşti.

Pe de altă parte, o altă federaţie reprezentativă a funcţionarilor publici, Sed Lex ameninţă că, într-o săptămână ar putea intra în grevă generală dacă Guvernul nu prevede majorări salariale şi adoptarea unei legi a salarizării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cartel Alfa cere elaborarea urgentă a unui sistem unitar de salarizare în domeniul bugetar.
 Vizualizări articol: 517 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cartel Alfa cere elaborarea urgentă a unui sistem unitar de salarizare în domeniul bugetar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Aripioare cu sos dulce acrişor 4 porţii - 50 minute 20 aripioare de pui100ml ulei2 linguri miere1 lămâie1 ceapă 1 linguriţă pastă de tomate2 linguri sos Worchester1 căţel de usturoi1 linguriţă rasă nucşoară3 morcovi3 tulpini de ţelină± sare, piper ... Citeşte