Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 feb 2008 - Anul XIII, nr. 37 (3718)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nivelul scăzut de educaţie al copiilor şi tinerilor favorizează traficul de persoane din România

Joi, 14 Februarie 2008 (16:42:37)

Nivelul scăzut de educaţie al copiilor şi tinerilor favorizează traficul de persoane din România, numai în primele şase luni ale lui 2007 fiind traficate 936 de persoane, potrivit unui studiu realizat de organizaţia World Vision România în zone de risc din trei judeţe şi municipiul Bucureşti.
  Potrivit unui comunicat de presă, studiul a analizat traficul de persoane din România, a grupurilor sociale vulnerabile şi a zonelor de risc din trei judeţe, respectiv Constanţa, Ialomiţa, Iaşi şi din municipiul Bucureşti.

În urma cercetării, a fost identificată o puternică asociere între victimele traficului de persoane şi educaţia insuficientă, în special din cauza abandonului şcolar cauzat de dificultăţile materiale ale familiei. Nivelul scăzut de educaţie al victimelor reprezintă un factor de risc major pentru traficul de persoane, potrivit organizaţia World Vision România.

"Alături de Bulgaria, Lituania şi Albania, România continuă să fie o ţara de origine pentru traficul de persoane şi, în special, pentru traficul de copii - majoritatea provenind din mediul rural. Conform raportului realizat de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, în primele şase luni ale anului 2007 au fost traficate 936 victime. Numărul acestora este totuşi în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 27%, când au fost traficate 1.281 victime", precizează sursa citată.

Conducerea organizaţiei spune că nu există statistici exacte referitoare la numărul copiilor traficaţi, iar cifrele oscilează, din cauza naturii clandestine a traficului şi a dificultăţilor legate de identificarea victimelor.

"Totuşi, în fiecare an, copii din România sunt traficaţi pentru a fi exploataţi. Ei sunt recrutaţi prin înşelăciune sau constrângere, sunt transportaţi de cele mai multe ori peste graniţele naţionale, fiind apoi vânduţi. Copiii pot fi traficaţi cu scopul de a fi exploataţi sexual, de a fi puşi la muncă forţată, la cerşit, la furat, la munci agricole, munci domestice sau sunt încredinţaţi unor persoane spre adopţie ilegală", potrivit organizaţiei.

Conform studiului World Vision România, o caracteristica importantă a copiilor care părăsesc ţara o reprezintă percepţia acestora asupra posibilităţilor de realizare personală în locul/ţara unde s-au născut. Având un nivel al şcolarizării şi al pregătirii profesionale scăzut, copiii percep viitorul lor în ţară ca fără posibilităţi de a avea un trai decent. De asemenea, lipsa informaţiilor despre modalităţile legale de a munci într-o altă ţară (vârsta minimă legală, acte necesare, pregatire profesională) îi fac vulnerabili în faţa unor promisiuni de slujbe foarte bine plătite, care nu ar necesita o pregătire de specialitate, a adăugat sursa citată.

Categoria de vârstă cel mai des întâlnită în traficul de persoane este 15 - 17 ani, majoritatea covârşitoare de copii traficaţi fiind fete. Acestea provin în special din zona Moldovei, din familii dezorganizate şi sărace, cu un nivel redus al educaţiei, potrivit autorilor studiului.

În urma studiului efectuat pentru World Vision România de către Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii, organizaţia lansează un proiect pilot de prevenire a traficului de copii şi tineri într-una dintre zonele cu incidenţă crescută, respectiv judeţul Iaşi.

Proiectul, scris în parteneriat cu reprezentanţi ai comunităţilor rurale, conţine componente de prevenire şi informare a copiilor şi tinerilor din mediul rural asupra principalelor elemente pe care trebuie să le aibă în vedere pentru a nu cădea victime ale reţelelor de traficanţi.

Un element important îl constituie platforma de orientare profesională oferită tinerilor incluşi în proiect. În cadrul instituţiilor de învăţământ, copiii vor beneficia de activităţi interactive pe tema traficului de persoane, vor fi organizate dezbateri, vor avea acces la materiale filmate cu mărturii ale victimelor şi se vor realiza scenete având ca subiect riscurile la care pot fi expuşi copiii.

De asemenea, profesorii vor beneficia de cursuri de pregătire pe tema abandonului şcolar şi traficului de persoane. Cadrele didactice vor fi susţinute şi încurajate să desfăşoare cât mai multe activităţi de informare, educare şi conştientizare a elevilor pe tema traficului de persoane şi a abandonului şcolar.

Proiectul pilot al World Vision România este realizat în parteneriat cu Asociaţia "Alternative Sociale" Iaşi, Agenţia Judeţeană pentru Ocupare şi Formare Profesională Iaşi, Asociaţia de Dezvoltare Rurală "Cepleniţa" şi Unitatea Administrativ Teritorială a Comunei Cepleniţa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nivelul scăzut de educaţie al copiilor şi tinerilor favorizează traficul de persoane din România.
 Vizualizări articol: 543 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nivelul scăzut de educaţie al copiilor şi tinerilor favorizează traficul de persoane din România0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Aripioare cu sos dulce acrişor 4 porţii - 50 minute 20 aripioare de pui100ml ulei2 linguri miere1 lămâie1 ceapă 1 linguriţă pastă de tomate2 linguri sos Worchester1 căţel de usturoi1 linguriţă rasă nucşoară3 morcovi3 tulpini de ţelină± sare, piper ... Citeşte