Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 feb 2008 - Anul XIII, nr. 37 (3718)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Institutul Cantacuzino a confirmat de la începutul anului 225 cazuri de gripă, 53 în ultimele zile

Joi, 14 Februarie 2008 (14:16:57)

Laboratorul Institutului Cantacuzino a confirmat 225 de cazuri de gripă în perioada 1 ianuarie-10 februarie, dintr-un total de 700 de probe lucrate, numai în ultima săptămână fiind înregistrate 53 de îmbolnăviri, informează, joi, Ministerul Sănătăţii Publice (MSP).
  În săptămâna 4-10 februarie, la nivel naţional au fost diagnosticate clinic (cel stabilit de medic pe baza simptomatologiei şi nu confirmat în laborator) 142 cazuri de gripă, din care aproximativ 75 la sută internate, 55.511 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), din care cinci la sută internate şi 22 097 cazuri de pneumonii, din care 17% internate. La nivel naţional, numărul total de infecţii respiratorii este cu 2,22 la sută mai mic faţă de săptămâna precedentă. Mai mult, faţă de valorile maxime aşteptate (calculate pe ultimii cinci ani), numărul de infecţii respiratorii pe categorii (pneumonie, IACRS şi gripă) se află sub valorile maxime aşteptate, potrivit MSP.

De asemenea, potrivit raportărilor primite de Ministerul Sănătăţii, în perioada 1 ianuarie -10 februarie, în laboratorul Institutului Cantacuzino au fost confirmate 225 de cazuri de gripă, dintr-un total de 700 de probe lucrate. Mai sunt în lucru încă 150 de probe.

În săptămâna 28 ianuarie - 3 februarie au fost confirmate 53 cazuri de gripă. Cazurile de gripă au fost confirmat în judeţele Braşov, Buzău, Galaţi, Argeş, Botoşani, Cluj, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Tulcea, Vrancea, cele mai multe îmbolnăviri înregistrându-se în Bucureşti - 85 de cazuri, Iaşi - 47, Constanţa - 23 şi Suceava - 11 cazuri.

Aproape toate tulpinile de virus gripal au fost de tipul A/H1N1, asemănătoare cu tulpina A/Solomon Islands/03/06 (H1N1), conţinută în vaccinul gripal. Specialiştii au mai izolat cinci tulpini de tip B (28 la sută) şi două tulpini de tip H3N2.

Potrivit specialiştilor, 95 la sută din cei confirmaţi nu s-au vaccinat antigripal în acest sezon. Aproape 70 la sută din cazuri au apărut la grupa de vârstă 15-64 ani, la persoanele active şi doar 60 la sută din cazurile confirmate au fost internate în spital, cu forme medii de boală.

Activitatea gripală este în creştere la nivel european, fiind înregistrată epidemie extinsă în 11 ţări, focare regionale în opt ţări, printre care şi România, focare locale în două ţări şi sporadic în şapte ţări. În doar două ţări nu există gripă.

La nivel european a fost declanşată o alertă privind apariţia tulpinilor de virus gripal rezistente la oseltamivir. Ca urmare, organizaţiile internaţionale OMS, ECDC recomandă administrarea cu restricţie a oseltamivirului, numai pentru cazurile severe.

Ministerul Sănătăţii anunţă că, în acest moment, în România se înregistrează o intensitate medie a activităţii gripale, cu evoluţie staţionară a numărului de cazuri, deci nu poate fi vorba despre o epidemie de gripă la nivel naţional Au fost înregistrate focare locale în zonele de sud-est şi nord-vest, respectiv în judeţele Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Ialomiţa, Vâlcea, Sălaj, Tulcea, Buzău, Giurgiu, Teleorman, Timiş şi Satu Mare.

Specialiştii prognozează în continuare la o posibilă creştere a numărului de infecţii respiratorii în general, având în vedere reînceperea cursurilor şcolare.

De la începutul sezonului gripal s-au vaccinat prin programul MSP peste 3,2 milioane de persoane, respectiv peste 95 la sută din populaţia considerate la risc. Totodată, s-au vaccinat antigripal 90 la sută din personalul medical şi 50 la sută din persoanele de peste 65 de ani.

Medicii recomandă încontinuare vaccinarea antigripală. În plus, medicii recomandă igiena individuală: spălarea mâinilor, strănutat şi tuşit în batistă, izolarea persoanelor bolnave la domiciliu şi evitarea, în general, a contactului cu persoanele bolnave, efectuarea triajului epidemiologic la întoarcerea copiilor din vacanţă, limitarea accesului aparţinătorilor în secţiile considerate la risc din unităţile sanitare, efectuarea triajului epidemiologic zilnic al personalului medical şi administrarea de vaccin gripal personalului care nu a fost încă vaccinat până acum.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Institutul Cantacuzino a confirmat de la începutul anului 225 cazuri de gripă, 53 în ultimele zile.
 Vizualizări articol: 508 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Institutul Cantacuzino a confirmat de la începutul anului 225 cazuri de gripă, 53 în ultimele zile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Aripioare cu sos dulce acrişor 4 porţii - 50 minute 20 aripioare de pui100ml ulei2 linguri miere1 lămâie1 ceapă 1 linguriţă pastă de tomate2 linguri sos Worchester1 căţel de usturoi1 linguriţă rasă nucşoară3 morcovi3 tulpini de ţelină± sare, piper ... Citeşte