Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 feb 2008 - Anul XIII, nr. 34 (3715)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

GIP îi cere lui Băsescu să-şi facă publice cartea de muncă, dosarul profesional şi cel de la CNSAS

Luni, 11 Februarie 2008 (13:20:34)

Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, îi cere preşedintelui Traian Băsescu să îşi facă publice cartea de muncă, dosarul profesional şi cel de la CNSAS.
  GIP menţionează, într-un comunicat remis luni agenţiei MEDIAFAX, că în data de 11 ianuarie 2008 Administraţia Prezidenţială şi preşedintele Traian Băsescu dezvăluiau într-un comunicat de presă şi, respectiv, într-o declaraţie publică, informaţii din "mapa profesională" a Noricăi Nicolai. "În finalul declaraţiei sale, preşedintele Traian Băsescu îndemna întreagă naţiune să solicite Parchetului General mapa profesională a Noricăi Nicolai: «Sunt convins că lucrurile vor fi mult mai lămuritoare dacă veţi privi documentele din această mapă»", se arată în comunicat. Grupul de Investigaţii Politice anunţă că, urmând îndemnul preşedintelui Băsescu de a cere instituţiilor publice informaţii referitoare la cariera profesională a actualilor demnitari, a făcut două solicitări în bază Legii 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public, încercând să obţină cartea de muncă a lui Traian Băsescu şi dosarul profesional al acestuia. GIP precizează că, în 17 ianuarie 2008, a cerut Administraţiei Prezidenţiale o copie a cărţii de muncă a preşedintelui Băsescu. În 21 ianuarie 2008, Administraţia Prezidenţială a transmis Grupului că refuză să îi pună la dispoziţie documentul solicitat pe motiv că acestă ar cuprinde informaţii cu caracter personal. "Refuzul Administraţiei Prezidenţiale este jenant, acestă venind la doar zece zile după ce chiar Administraţia Prezidenţială şi preşedintele Traian Băsescu prezentaseră public informaţii cu caracter personal referitoare la cariera profesională a Noricăi Nicolai. Mai mult, preşedintele Băsescu garantase accesul oricărui cetăţean la orice informaţii din trecutul profesional al Noricăi Nicolai", se mai arată în comunicat.

GIP a solicitat, în 17 ianuarie 2008, şi Ministerului Transporturilor o copie a dosarului profesional al lui Traian Băsescu. În 4 februarie 2008, Ministerul Transporturilor i-a transmis că nu îi poate pune la dispoziţie informaţiile solicitate, pe motiv că acestea ar fi informaţii cu caracter personal. Potrivit Ministerului Transporturilor, "dosarul personal al domnului Traian Băsescu poate fi consultat numai cu acordul titularului, conform legii", precizează GIP.

"Răspunsul Ministerului Transporturilor arată că ministrul Ludovic Orban interpretează Legea privind liberul acces la informaţii de interes public mult mai strict decât procurorul general Laura Kovesi. La îndemnul preşedintelui Traian Băsescu, Parchetul General a făcut publice toate documentele pe care le deţinea referitoare la trecutul profesional al Noricăi Nicolai, inclusiv informaţii despre părinţii acesteia, fără a cere vreun acord din partea titularului", se mai arată în comunicat.

GIP apreciază iniţiativă preşedintelui Traian Băsescu de a face publice toate informaţiile din trecutul profesional al demnitarilor români, însă consideră "inadmisibil" să nu se poată afla nimic din trecutul celui mai important demnitar al ţării, preşedintele României, în timp ce poate fi aflat tot trecutul demnitarilor care îi sunt adversari lui Traian Băsescu.

Ca urmare, GIP îi solicită preşedintelui Băsescu: săă ceară Administraţiei Prezidenţiale publicarea cărţii sale de muncă; să transmită Ministerului Transporturilor acordul său cu privire la publicarea dosarului său profesional; să îşi respecte promisiunea făcută în 16 august 2006 ("Daţi-mi dosarul şi îl fac public") şi să publice pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale documentele referitoare la colaborarea să cu Securitatea aflate la CNSAS (coperta şi fila 118 din Registrul Inventar - arhivă al fondului reţea păstrat la Constanţa, volumul 5, în care Traian Băsescu apare la poziţia 17.592 cu datele de identificare, cu număr de înregistrare a dosarului personal nr. 3.990; procesul-verbal de distrugere nr. 0058212/15.08.1979, prin care dosarul personal nr. 3.990 al lui Traian Băsescu a fost distrus; filele 64 verso şi 65, declasificate, din "Registrul Jurnal pentru reţea informativă al UM 02150 Mangalia", în care Traian Băsescu figurează în calitate de colaborator cu dosarul 3.990).

GIP menţionează că preşedintele Băsescu poate obţine oricând copii ale acestor documente, deoarece ele îl privesc personal. În urmă cu 4 zile, pe 7 februarie 2008, Curtea Constituţională i-a acordat preşedintelui Băsescu dreptul de a refuza numirea unui ministru pe baza trecutului acestuia. Este momentul ca, măcar acum, preşedintele Băsescu să renunţe la secretele în care şi-a învăluit propriul trecut şi să permită accesul la documentele care îl privesc aflate la CNSAS, la Ministerul Transporturilor şi la Administraţia Prezidenţială, susţine GIP. "Suntem convinşi că «lucrurile vor fi mult mai lămuritoare» dacă opinia publică va avea acces la documentele referitoare la trecutul profesional al preşedintelui României", se mai arată în comunicat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului GIP îi cere lui Băsescu să-şi facă publice cartea de muncă, dosarul profesional şi cel de la CNSAS .
 Vizualizări articol: 481 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
GIP îi cere lui Băsescu să-şi facă publice cartea de muncă, dosarul profesional şi cel de la CNSAS0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Limbă cu măsline 4 porţii – 90 minute 800g limbă de vită300g măsline negre100ml ulei 3 cepe 2 ardei graşi 4 roşii1 lingură bulion± sare, piper Opăreşte limba, curăţ-o de pieliţa albă, apoi pune-o la fiert la oala minune pentru 1 oră.... Citeşte