Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 ian 2008 - Anul XIII, nr. 12 (3693)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Patronatele readuc în discuţie reducerea TVA la alimente pentru temperarea preţurilor

Miercuri, 16 Ianuarie 2008 (16:52:22)

Patronatele din industria alimentară readuc în discuţie reducerea TVA la alimentele de bază pentru temperarea preţurilor din domeniu, care ar putea creşte începând cu luna februarie, ca urmare a deprecierii monedei naţionale şi a costurilor mai mari cu utilităţile.
  Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, miniştrilor Agriculturii, Finanţelor şi Internelor să discute cu reprezentanţii patronatelor din sectorul alimentar despre intenţiile acestora de a creşte preţurile şi să stabilească dacă scumpirile sunt justificate.

Reprezentanţii patronatelor anticipează că preţurile vor fi mai mari începând cu luna februarie şi afirmă că Executivul nu ar trebui să ceară justificări, ci să ajute producătorii prin reducerea TVA la alimentele de bază.

"Tendinţa de majorare a preţurilor nu va ocoli sectorul panificaţiei. Luna aceasta nu vor creşte, pentru că este o lună slabă din punct de vedere al vânzărilor, dar de luna viitoare este posibilă o majorare de preţ la pâine, ca urmare a evoluţiei cursului valutar. În prezent, până la noua recoltă de grâu, circa 25% din necesar este asigurat de importuri. Guvernul ar putea ajuta producătorii cu soluţia pe care am tot propus-o de atâtea ori, şi anume reducerea TVA la alimente", a declarat preşedintele Rompan, Aurel Popescu.

Preşedintele Federaţiei Romalimenta, Sorin Minea, spune că patronatele nu trebuie să se justifice în faţa Guvernului.

"Nu trebuie noi să ne justificăm în faţa Guvernului. Ceea ce se întâmplă nu este o scumpire, ci o majorare de preţ, întrucât costurile sunt mai mari. În loc să ceară justificări, Guvernul ar trebui să acţioneze prin îmbunătăţirea politicilor fiscale, cum ar fi reducerea TVA la alimente", a declarat Minea.

Reprezentanţii producătorilor au mai propus reducerea TVA la alimente ca soluţie pentru temperarea preţurilor şi reducerea ponderii pieţei negre, dar o decizie nu a fost încă adoptată. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, în luna noiembrie a anului trecut, că reducerea TVA la alimentele de bază va fi posibilă după anul 2010, odată cu scăderea presiunilor inflaţioniste şi apropierea României de zona euro.

Scăderea leului în raport cu euro din ultima perioadă afectează producătorii din industria alimentară, care importă o parte din materia primă, mai ales după ce seceta a făcut din anul 2007 unul dintre cei mai slabi ani agricoli.

Anul trecut, cele mai importante creşteri de preţuri de consum al populaţiei au fost în zona produselor alimentare, care s-au scumpit cu 9,14%.

Cea mai accelerată creştere din grupa alimentelor a fost consemnată la uleiul comestibil, preţurile urcând cu 44,1%. Pâinea s-a scumpit cu 13,27%, alte creşteri importante de preţuri fiind înregistrate şi la legume şi conserve din acestea (26,77%) şi fructe şi conserve din acestea (15,69%). Singurele reduceri de preţ au fost consemnate la carnea de porc (-2,52%) şi ouă (-1,15%).

Inflaţia din 2007 s-a oprit la 6,57%, cu 1,5 puncte peste intervalul ţintit de BNR

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patronatele readuc în discuţie reducerea TVA la alimente pentru temperarea preţurilor.
 Vizualizări articol: 620 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Patronatele readuc în discuţie reducerea TVA la alimente pentru temperarea preţurilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pilaf cu pipote de pui 6 porţii - 70 minute 350g orez400g pipote de pui2 cepe2 morcovi2 ardei graşi100ml ulei1 leg. pătrunjel± sare, piper Fierbeţi pipotele de pui în 2 l apă sărată, după 30 de minute scurgeţi-le de apă (apa păstraţi-o), tăiaţi-le... Citeşte