Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 ian 2008 - Anul XIII, nr. 12 (3693)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Câştig

Circa jumătate dintre ţărani îşi fac acum primele analize medicale din viaţa lor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei a avut impact îndeosebi în mediul rural şi în mahalaua oraşelor, în rândul păturilor sărace sau cu venituri reduse.

Dr. Adriana Klara Hapenciuc, medic de familie cu cabinet la Zvoriştea, ne-a declarat că dacă la debutul programului, în vara anului trecut, cei neasiguraţi stăteau la distanţă, ulterior, după ce au aflat că nu-i costă nimic consultaţia şi analizele medicale, au venit în masă să afle de ce boli suferă.

„Ideea că li se recoltează sânge pentru analize la cabinetul din sat li s-a părut suficient de atrăgătoare şi au venit. Din câţi au fost investigaţi până acum la cabinet, 40 la sută erau neasiguraţi şi acum şi-au făcut primele analize din viaţa lor. Probele se recoltează aici, nu mai trebuie să se deplaseze în oraş, să cheltuiască bani şi evită cozile de la laboratoare”, a spus dr. Hapenciuc, care a precizat că numai în cursul zilei de luni la uşa cabinetului au fost 90 de persoane pentru analize.

Un alt câştig pe care îl reprezintă acest sistem este că cei care au aflat că au diverse probleme de sănătate, precum colesterolul mărit, diabet sau afecţiuni cardiace se vor asigura, deoarece au în continuare nevoie de servicii medicale şi reţete.

Odată cu rezultatele analizelor, medicii de familie completează şi fişele pacienţilor, având în acest fel un istoric medical complet.

 

Sucevenii nu-şi recunosc partenerii multipli şi consumul de alcool

Din păcate, sucevenii nu au învăţat încă să fie deschişi cu medicul lor şi mint la întrebări de genul partenerilor sexuali multipli, vârstei de debut în viaţa sexuală sau în privinţa consumului de alcool. „Întrebările referitoare la partenerii multipli sunt importante pentru persoanele tinere, cu viaţă activă, dar oamenii ne mint. Din 300 de paciente, una singură a trebuit să recunoască activitatea sexuală de la 14 ani pentru că a venit după anticoncepţionale şi n-a avut încotro. În rest, mint la toate întrebările aşa zis indiscrete. Nici măcar alcoolicii cunoscuţi nu-şi recunosc viciul, în această privinţă toată lumea minte”, afirmă medicul.

Conform acestuia, cei mai disciplinaţi pacienţi sunt cei care lucrează în străinătate şi care imediat ce vin acasă fac prima vizită la medicul stomatolog, iar următoarea la medicul de familie.

În ceea ce-i priveşte pe cei rămaşi acasă, dr. Hapenciuc spune că în Zvoriştea, ca de altfel în toate comunele judeţului, sunt persoane de 70 de ani sau mai mult care în viaţa lor n-au călcat într-un cabinet stomatologic.  Dr. Adriana Hapenciuc are înscrişi pe liste circa 2300 de pacienţi.

 

Murdari şi mincinoşi

Un alt aspect din sfera programului de evaluare a stării de sănătate se referă la modul în care vin mulţi săteni la analize şi ne-a fost semnalat de administratorul unui laborator de analize medicale care lucrează cu foarte multe cabinete din mediul rural.

Acesta acuză starea de igienă „sub orice critică” şi faptul că cei care vin pentru teste nu înţeleg că dacă mănâncă înainte de recoltare rezultatul este viciat.

„Nu se spală nici măcar când ştiu că vin la doctor, cum era cândva. Tamponul cu spirt se face negru de pe braţul lor. Apoi, mint. Le spune medicul să nu mănânce dimineaţa şi nu ascultă, îi întrebi şi te mint. Dacă insişti, recunosc fie că au mâncat bine, că ei aşa ştiu, să nu iasă dimineaţa din casă cu stomacul gol, fie că au băut ceai cu două, trei linguri de zahăr. Şi le ies fals pozitive glicemia şi trigliceridele, ei nu sunt în evidenţă cu nici un fel de afecţiuni, medicul îi trimite să repete analizele şi atunci ne acuză pe noi că nu lucrăm bine”, povesteşte administratorul.

 

Băutura proastă şi în exces omoară ficatul bărbaţilor peste 40 de ani

Laboratorul de care se ocupă a procesat câteva zeci de mii de analize şi cele mai multe afecţiuni depistate sunt diabetul şi afecţiunile hepatice, îndeosebi la bărbaţii peste 40 de ani din mediul rural, dar şi în urban, în procente mai mici. O cauză probabilă ar fi consumul de alcool de proastă calitate, consumul de alcool în exces şi alimentaţia proastă.

Medicul Adrian Hapenciuc confirmă că şi la pacienţii investigaţi prin cabinetul său predomină valorile mari ale colesterolului, inclusiv la persoane slabe, valori mari ale trigliceridelor, în absenţa virusurilor hepatice, diabetul, anemiile şi hepatitele.

La nivelul întregului judeţ, din iulie, de când au început testările şi până în noiembrie 2007, 148.499 suceveni au fost investigaţi de medicii de familie. Dintre aceştia, 124.809 sunt asiguraţi şi 23.690 neasiguraţi.

Aproximativ 30 la sută dintre cei examinaţi au fost descoperiţi cu risc de afecţiuni grave precum cancer, diabet, hepatite şi afecţiuni cardiovasculare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Circa jumătate dintre ţărani îşi fac acum primele analize medicale din viaţa lor.
 Vizualizări articol: 1940 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 3 voturi
Circa jumătate dintre ţărani îşi fac acum primele analize medicale din viaţa lor3.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ARTICOL JEGOS trimis de
(16 ian 2008, 12:57:16
De ce credeti ca doar la tara sant oameni care nu se spala sau care nu au o cultura medicala? De ce scrieti atat de urat de cei care locuiesc la tara?

Se intelege ca va plac cei care vin din occident si va viziteaza, doar vin cu euroi, nu?

Ce e rau daca multi din cei care locuiesc la tara nu au avut nevoie de medic timp de 70-80 de ani?

Mai bine tratati subiectul arzator al analizelor facute aiurea, care " fabrica " maladii inexistente sau nu releva maladii pe care persoanele in cauza stiau ca le au.

Articolul de mai sus ar fi trebuit sa trateze problema analizelor strict profesional, nu sa arunce cu noroi in toti cei care locuiesc la tara.
2.   IN GOANA... trimis de
(16 ian 2008, 13:05:06
.... nebuna a celor care au contracte pentru efectuarea analizelor, laboratoarele recolteaza probele de sange la tara, in comune.

Interesant de stiut, daca acele probe intra la prelucrat dupa 6-8 ore de la recoltare, transportate cu autobuzul, la temperaturi si in conditii improprii, putem avea incredere in valoarea rezultatelor acestora?

Zic asta, deoarece in urma analizelor, iesindu-mi anumite valori foarte aiurea, am repetat analizele, mai complete, in alt laborator. Culmea, acestea au iesit OK.

In aceasta situatie e multa lume.Deci, pentru ce am facut acest control?
3.   ASA E ! trimis de
(16 ian 2008, 18:46:58
IN comentariul de dedesuptul pozei se recunoaste :Au profitat de faptul ca oamenii au considerat ca e avantajos sa li se recolteze probe in sat la ei.

La tara timpul e pretios.

Fara acest program taranii ar fi mers sa-si faca analizele abia peste 40-50 de ani, cand ar fi avut varsta celor aratati cu degetul in acest articol. Va datin seama, ce catastrofa e sa-ti faci primele analize la 70-80 de ani!
4.   Pt D-na doctor trimis de
(16 ian 2008, 21:15:16
Doamna doctor mai bine ar consulta cartile de specialitate pentru a sti ce medicamente se recomanda pentru anumite boli. O deranjeaza ca satenii sunt murdari, dar n-o deranjeaza ca acestia vin cu sacosile pline aducandu-i de toate. Marea doamna n-are rabdare sa consulte pacientii, ii fugareste acasa, ca-i satula de program (asta atunci cand vine).Tratamentele se dau dupa soare, nu dupa afectiuni. Fereasca Dumnezeu sa te pricopsesti cu o reteta de la dumneaei, ca spitalul te asteapta, daca nu mai rau....
5.   Pt D-na doctor trimis de
(16 ian 2008, 21:16:33
Doamna doctor mai bine ar consulta cartile de specialitate pentru a sti ce medicamente se recomanda pentru anumite boli. O deranjeaza ca satenii sunt murdari, dar n-o deranjeaza ca acestia vin cu sacosile pline aducandu-i de toate. Marea doamna n-are rabdare sa consulte pacientii, ii fugareste acasa, ca-i satula de program (asta atunci cand vine).Tratamentele se dau dupa soare, nu dupa afectiuni. Fereasca Dumnezeu sa te pricopsesti cu o reteta de la dumneaei, ca spitalul te asteapta, daca nu mai rau....
6.   ANALIZE ANALIZATE??????? trimis de
(17 ian 2008, 19:43:10
Poate ar fi un bun subiect de dezbatere publica MODUL IN CARE SE LUCREAZA ANALIZELE in acest program de evaluare a starii de sanatate a populatiei. Cine poate verifica veridicitatea rezultatelor acestor analize? Cine ar trebui sa se autosesizeze si sa controleze aceste proceduri? Este stiut ca in Suceava toate rezultatele analizelor facute de diferite laboratoare sunt perfecte, cu mici exceptii.Si daca medicul de familie are dinainte incheiat un "protocol" cu un anumit laborator, poti chiar sa mori.... de sanatate. Care sunt consecintele neprezentarii la aceste analize??????

Cat despre tarani...... tot respectul!!!! Nu au ei scoli inalte, dar au multa rusine si bun simt. Si inca ne duc in spate poverile......

7.   DISP MEDICAL trimis de
(18 ian 2008, 15:47:38
De nu facet i un articol despre programul DR HAPENCIUC.Ocupa 4 posturi in comuna .La dispensar, la CENTRUL DE SANATATE,LA SPITALUL SOCIAL.SI GARZI DENOAPTE. DE LAORA 8 16 TREBUIE SAFIE LA DISPENSAR ,LA ORA 14 PLEACA ACASA NUMAI SPUN CA DIMINEATA VINE PE LA10 11.MA INTREB CUM JUSTIFICA SALRIILE LUATE PT CARE NU A MUNCIT.EA NU CUNOASTE PACIENTI DE PE LISTA EI ,NU MAI SPUN CUM SUNT TRATATI SI CE VOCABULAR MURDAR ARE AR TREBUI ORGANELE COMPETENTE SA SE SESIZEZE.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pilaf cu pipote de pui 6 porţii - 70 minute 350g orez400g pipote de pui2 cepe2 morcovi2 ardei graşi100ml ulei1 leg. pătrunjel± sare, piper Fierbeţi pipotele de pui în 2 l apă sărată, după 30 de minute scurgeţi-le de apă (apa păstraţi-o), tăiaţi-le... Citeşte