Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 ian 2008 - Anul XIII, nr. 12 (3693)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nicolai a respins acuzaţiile privind dosarul său profesional, spunând că nu are ce să-şi reproşeze

Miercuri, 16 Ianuarie 2008 (14:40:02)


Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a respins, miercuri, acuzaţiile care i s-au adus în legătură cu dosarul profesional, ea precizând că nu a arestat şi nu a încarcerat ilegal nicio persoană, neavând ce să-şi reproşeze.
  Senatorul PNL a mai arătat că Parchetul General a încălcat legea atunci când a făcut publice date privitoare la tatăl său şi a spus că îl va sfătui pe acesta să nu acţioneze în judecată Parchetul „din respect pentru justiţie”.

Norica Nicolai a mai spus că, în perioada 1987-1988, a fost internată perioade îndelungate, fiind suferind de tuberculoză renală. Potrivit senatorului PNL, în această perioadă a fost plecată în SUA, pentru a face investigaţii medicale suplimentare.

Ea a dezminţit speculaţiile apărute în presă, potrivit cărora dacă ar ajuge ministru nu ar face reformă, precizând că a votat pozitiv la legea ANI şi legea reformei DNA.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, de vineri seară, "Norica Nicolai (fostă Norica Clinci), procuror la Procuratura locală Olteniţa, judeţul Călăraşi, a instrumentat un dosar penal, în urma căruia o persoană nevinovată a fost condamnată şi încarcerată. După condamnare, poliţia a descoperit adevăratul vinovat. Persoana vinovată şi persoana nevinovată aveau aceleaşi nume şi prenume, dar restul datelor de stare civilă erau diferite. În loc să facă demersuri pentru achitarea primei persoane şi punerea sub acuzare a celei de a doua persoane, în condiţiile legii, doamna Nicolai a modificat mandatul de arestare al persoanei nevinovate, fără să declanşeze începerea urmăririi penale şi un nou proces pentru persoana vinovată. În acest mod, făptuitorul real nu a mai beneficiat de dreptul la apărare, nefiind audiat şi intrând direct în arest, în baza mandatului modificat de doamna Norica Nicolai. Pentru această faptă, doamna procuror a fost sancţionată disciplinar în urma unor rapoarte succesive de control efectuate de inspectori ai Procuraturii locale Olteniţa şi ai Procuraturii Generale", se arată în comunicatul Preşedinţiei.

Sursa citată adauga că, după Revoluţie, în anul 1991, deşi avea calitatea de procuror pe lângă Procuratura Locală Olteniţa - judeţul Călăraşi, Norica Nicolai, "încălcând legea", a reprezentat, în baza unei procuri, un cetăţean străin, într-un proces de înfiere a unui copil din Bucureşti.

"Procesul a avut loc la Tribunalul Călăraşi. Pentru a-şi motiva fapta neconformă cu statutul de procuror, doamna Nicolai a invocat necunoaşterea legii. La o lună după acest incident, doamna Nicolai a părăsit magistratura", se arată în comunicat.

Conform dosarului profesional al Noricăi Nicolai, în concluziile referatului Direcţiei a V-a din Procuratura Generală, referitor la contestaţia împotriva ordinului de sancţionare pentru "nerespectarea unor dispoziţii legale şi lipsuri în activitate în dosarul penal 831/P/1987 al Procuraturii locale Olteniţa", se precizează că s-a "constatat că procurorul Clinci Norica prin rechizitoriul din 30 septembrie 1987 a dispus trimiterea în judecată în lipsă şi în stare de arest a inculpatului Ioniţă Valerică, fiul lui Ion şi Maghioala, născut la 16.04.1962 în comuna Vasilaţi, judeţul Călăraşi, fără antecedente penale, pentru furt calificat din avutul obştesc, împreună cu alţi 5 inculpaţi. Datele de stare civilă au fost luate din dosarul de ceretare al miliţiei şi din referatul de terminare a urmăririi penale. După condamnarea tot în lipsă a inculpatului la instanţa de fond, organele de miliţie au prins pe adevăratul făptuitor al infracţiunii în persoana lui Ioniţă Valerică, fiul lui Vasile şi Hristina, născut la 3 martie 1960, recidivist şi l-au prezentat procurorului Clinci Norica. Aceasta a ascultat pe inculpat, care a recunoscut fapta, dar nu i-a luat interogator sau declaraţie conform art. 46 din Regulament. Fără a dispune începerea urmăririi penale sau punerea în mijşcare a acţiunii penale şi întocmire a dosarului penal procurorul Clinci Norica a modificat mandatul de arestare preventivă aflat în posesia organului de miliţie şi a dispus introducerea inculpatului în arest, după care a declarat recurs împotriva sentinţei de condamnare pentru starea de recidivă.

Consider că în modul arătat mai sus procurorul a încălcat prevederile art. 146 şi 150 din Codul de procedură penală, dispunând arestarea unei persoane fără a fi pusă în mişcare acţiunea penală şi făr a fi audiată.

În ceea ce priveşte termenul de emitere a ordinului nr. 7/1988 al Procuraturii locale Călăraşi, acesta a fost emis în termenul prevăzut de lege. Procurorul şef al judeţului a luat la cunoştinţă de situaţia expusă prin referatul nr. 764/1988 întocmit de procurorul inspector la 11 martie 1988, iar ordinul nr. 7/1988 a fost emis la 4 aprilie 1988 şi comunicat în scris persoanei sancţionate.

Apreciez că sancţiunea aplicată este temeinică şi legală şi proporţională cu abatereea săvârşită.

S-a adus la cunoştinţa procurorului Clinci Norica rezultatul verificării, contestaţia fiind neîntemeiată", se arată în referatul procurorului inspector Toma Dobre.

În legătură cu reprezentarea, cu procură, au unui cetăţean străin într-un proces de înfiere, într-o notă explicativă din 19 iunie 1991, procurorul Elisabeta Pucheanu declară că a participat la judecarea cauzei privind înfierea unui minor, la care procurorul Norica Nicolai a pus concluzii pe baza unei procuri în numele părinţilor înfietori. Întrebată de ce nu l-a informat pe procurorul şef al judeţului despre această situaţie, Pucheanu a răspuns că nu a făcut acest lucrul deoarece Nicolai i-a spus că se ştie despre această situaţie.

Potrivit notei explicative date de Norica Clinci, în 20 iunie 1991, aceasta declară că o cunoştea pe Patricia Ellen Long - din Cleveland Ohio SUA - care a înfiat fetiţa.

"În luna aprilie 1991 doamna Long a trimis o procură prin care m-a autorizat să îi reprezint interesele într-un proces de adopţie. Actele au fost pregătite de domnul Eugen Man, avocat din Bucureşti iar eu am participat la instanţa Tribunalului Judeţean Călăraşi, unde am pus concluzii în fond. Nu am cunoscut că nu pot face acest lucru, pe care l-am făcut ca persoană particulară şi nu ca procuror.

Am primit o invitaţie de la doamna Long pentru a-i face o vizită în SUA în cursul anului 1991, respectiv în luna iulie. Nu am făcut acest lucru în scopul de a obţine un folos material ci din prietenie.

Invitaţia mi-a fost făcută de doamna Long pentru a mă sprijini în efectuarea unor investigaţii întrucât sunt bolnavă de ....", argumenta Nicolai.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicolai a respins acuzaţiile privind dosarul său profesional, spunând că nu are ce să-şi reproşeze.
 Vizualizări articol: 621 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nicolai a respins acuzaţiile privind dosarul său profesional, spunând că nu are ce să-şi reproşeze0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pilaf cu pipote de pui 6 porţii - 70 minute 350g orez400g pipote de pui2 cepe2 morcovi2 ardei graşi100ml ulei1 leg. pătrunjel± sare, piper Fierbeţi pipotele de pui în 2 l apă sărată, după 30 de minute scurgeţi-le de apă (apa păstraţi-o), tăiaţi-le... Citeşte