Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 ian 2008 - Anul XIII, nr. 12 (3693)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În aşteptare

Edera încă nu are certificat de naştere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Edera are aproape opt ani şi nu are nici acum certificat de naştere. Nu a putut să fie înscrisă în clasa I şi nici la o grădiniţă sau centru de zi pentru că nu are cum să fie identificată.

La începutul lunii octombrie, mama minorei, Violeta Mihalache, a depus o cerere la Judecătoria Suceava, care a fost înregistrată într-un dosar - acţiune civilă – având ca obiect „înregistrarea tardivă a naşterii”.

Au trecut peste trei luni de atunci, dar minora încă nu a intrat în posesia certificatului de naştere. Deşi i s-a eliberat de către Judecătorie un certificat în care sunt prevăzute datele pe care vi le-am prezentat şi noi, nici o şcoală nu a fost de acord ca fetiţa să urmeze cursurile clasei I, pentru că nu putea fi identificată prin acte. Nici la Centrul de zi „Sfânta Vineri” nu a putut să fie înscrisă, din acelaşi motiv.

 

Dosar pe rol

După ce „Monitorul de Suceava” a publicat, la sfârşitul lunii septembrie, cazul Ederei, sub titlul < “Născută” la 8 ani>, autorităţile au continuat să găsească soluţii în acest caz.

Deşi avocaţii suceveni nu se înghesuiau să preia acest caz, Narcisa Marchitan, şefa Direcţiei de Asistenţă Socială, din cadrul Primăriei Suceava, a găsit o avocată binevoitoare, care a preluat acest dosar, aflat pe rol.

Tot la acea dată, Narcisa Marchitan ne-a spus că primarul Sucevei, Ion Lungu, a semnat aprobarea unei prestaţii financiare excepţionale, în valoare de 400 lei, bani cu care această familie să-şi pornească fetiţa la şcoală, cât nu este prea târziu. N-a fost să fie aşa.

Părinţii fetiţei, Violeta şi Dumitru Mihalache, care mai au un copil în vârstă de trei ani, aşteaptă în continuare ca fiica lor să aibă un act prin care să „demonstreze” că există şi are aceleaşi drepturi ca toţi copiii de vârsta ei.

 

Patru suflete în 11 metri pătraţi

Această familie locuieşte în Blocul 48, din Suceava, într-o garsonieră de 11 metri pătraţi. Patru suflete trăiesc din salariul tatălui, care abia reuşeşte să îi hrănească pe toţi, mai ales că nu are în fiecare zi de lucru. Familia a adunat şi datorii la întreţinere. În timp ce colegi de generaţie cu Edera ştiu să scrie şi să citească, fetiţa din „Blocul Groazei” strânge la piept o jucărie de pluş şi aşteaptă ca autorităţile să-şi facă datoria.

A fost ţinută departe de ochii iscoditori ai vecinilor, departe de colegii de joacă, pentru a nu fi descoperită că nu are un nume pe acte. Mama minorei ne-a spus că nu i-a făcut până acum certificat de naştere pentru că i-au fost luate actele de fostul concubin, şi îi era frică să nu facă puşcărie sau să aibă de plătit o amendă foarte mare.

Speriată că ar putea să facă puşcărie pentru că fiica ei nu are nici un act, Violeta a avut grijă doar să o îngrijească pe micuţă, departe de cunoscuţi. A crescut-o până la 2 ani şi 4 luni cu multe sacrificii, stând prin chirii, fără un venit stabil, de multe ori fiind la mila rudelor.

 

Plan de servicii

Fetiţa are numele dat de mama sa - Edera (Scutar, după numele de dinainte de căsătorie al mamei). Cu sprijinul Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Suceava, părinţii fetiţei (Violeta, mama minorei, s-a căsătorit în anul 2004 cu Dumitru Mihalache) au primit un certificat medical constatator, act care îi ajută să obţină certificatul de naştere, dar numai cu ajutorul Judecătoriei Suceava.

„După ce instanţa de judecată se va pronunţa în acest caz, şi fetiţa va avea un certificat de naştere, noi vom  trece la planul de servicii privind protecţia copilului. Fetiţa va putea să urmeze cursuri de pregătire – premergătoare clasei I – într-un centru de zi. Noi vom monitoriza în continuare acest caz”, ne-a mai spus Narcisa Marchitan.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Edera încă nu are certificat de naştere.
 Vizualizări articol: 1373 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 9 voturi
Edera încă nu are certificat de naştere4.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Am o intrebare ? trimis de
(16 ian 2008, 20:27:19
Unde a nascut femeia ? Acasa ? sau la spital ? ptr ca daca a nascut acasa sa inteleg ca nu a ajuns sa faca actele,,...dar daca a nascut la spital...ceva este PUTRED in Romania ! Si doar o ideie ...chiar este fetita ei ? S-a facut DN test ?! scuze...acuma scrie ,,strainul din mine,, .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pilaf cu pipote de pui 6 porţii - 70 minute 350g orez400g pipote de pui2 cepe2 morcovi2 ardei graşi100ml ulei1 leg. pătrunjel± sare, piper Fierbeţi pipotele de pui în 2 l apă sărată, după 30 de minute scurgeţi-le de apă (apa păstraţi-o), tăiaţi-le... Citeşte