Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 ian 2008 - Anul XIII, nr. 6 (3687)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Analiştii calculează o inflaţie de 6,4%-6,9% pentru sfârşitul lui 2007

Miercuri, 9 Ianuarie 2008 (16:57:23)

Creşterea preţurilor de consum din decembrie 2007 se situează între 0,5% şi 1%, potrivit mai multor analişti intervievaţi de MEDIAFAX, astfel că inflaţia anuală va ajunge la 6,4%-6,9%, cu mult peste ţinta Băncii Naţionale a României (BNR).
  BNR ţinteşte rata inflaţiei calculată la sfârşit de perioadă. Ţinta de inflaţie stabilită de Guvern şi BNR pentru 2007 este de 4%, cu o bandă de variaţie de plus/minus un punct. Ultima prognoză a băncii centrale pentru 2007 indica un nivel al inflaţiei de 5,7%.

Economistul şef al BRD-Groupe Societe Generale, Florian Libocor, anticipează o creştere a preţurilor de 0,5% în decembrie 2007, astfel că rata inflaţiei de la finele anului trecut se va situa la 6,44%.

În acelaşi timp, economistul şef al Băncii Comerciale Române, Lucian Anghel, vede, pentru finele anului 2007, o inflaţie de 6,6%-6,9%, în condiţiile unui avans al preţurilor de 0,6%-0,9% în luna decembrie.

Cătălina Constantinescu, analist al ABN Amro România, şi Ciprian Dascălu, trader în cadrul Băncii Millennium, sunt de părere că inflaţia din decembrie se ridică la 0,7%, iar cea anuală la 6,6%.

Cea mai pesimistă opinie referitoare la inflaţia din decembrie 2007 a fost prezentată de Cătălin Păuna, economist al biroului Băncii Mondiale la Bucureşti, acesta anticipând o creştere a preţurilor de peste 1% în ultima lună a anului trecut şi o inflaţie anuală de 6,7-6,8%.

Printre factorii care stau la baza creşterii preţurilor din ultima lună a anului trecut se numără scumpirea alimentelor, deprecierea monedei naţionale, ceea ce conduce la majorarea preţurilor serviciilor, avansul preţurilor combustibililor şi, nu în ultimul rând, dinamica cererii.

Presiunile inflaţioniste se vor menţine şi în primele luni din acest an, analiştii intervievaţi estimând că, la finele primului trimestru, inflaţia se va situa peste 7%.

"Menţinem neschimbată estimarea pentru 2008 menţionată în «Raportul asupra Economiei» publicat în octombrie 2007. Astfel, în primul trimestru al anului 2008 inflaţia va ajunge la 1,1%, final de perioadă (ianuarie - martie 2008) şi 7,25% în termeni anuali (martie 2007 faţă de martie 2008). În primul semestru al anului 2008, estimăm că indicele preţurilor de consum va ajunge la 2,2%, la final de perioadă şi la 7% în termeni anuali", a declarat Libocor.

Economistul BRD anticipează că la finele acestui an, inflaţia va fi de 4,7%, iar rata medie de 5,5%. Libocor a menţionat că asumarea realizării unei inflaţii de 4,7% în 2008 corespunde unui scenariu foarte optimist, conform căruia inflaţia va reintra în banda de fluctuaţie în acest an

Prognoze asememănătoare privind inflaţia de la finele acestui an au prezentat şi Lucian Anghel şi Ciprian Dascălu, ambii indicând un nivel de 4,8%.

"Este o versiune optimistă, dar nu imposibilă (...) Mă bazez pe un an agricol normal. Prognozele meteo par a fi favorabile", a comentat Anghel.

Pentru 2008, ţinta de inflaţie stabilită de Guvern şi BNR este de 3,8% plus/minus un punct procentual, iar prognoza de inflaţie prezentată de banca centrală este de 4,3%.

"Inflaţia de la sfârşitul anului depinde cursul de schimb şi de reacţia BNR. Încă mai sper să ajungă la 4,8%. Nu ştiu cât îşi poate risca BNR credibilitatea şi să rateze ţinta şi în acest an", a arătat Dascălu, adăugând că se aşteaptă la noi creşteri a dobânzii de politică monetară.

Tot pentru finele acestui an, analistul ABN AMRO şi cel al Băncii Mondiale anticipează rate ale inflaţiei de 5% şi, respectiv, 5,5%.

Institutul Naţional de Statistică va publica, vineri, datele privind creşterea preţurilor din luna decembrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Analiştii calculează o inflaţie de 6,4%-6,9% pentru sfârşitul lui 2007.
 Vizualizări articol: 671 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analiştii calculează o inflaţie de 6,4%-6,9% pentru sfârşitul lui 20070.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tocăniţă muntenească 1kg pulpă de viţel100ml ulei3 cepe potrivite2 morcovi mari500g cartofi2 ardei graşi roşii400g roşii în bulion1 lingură pastă de tomate2 foi de dafinun vârf de cuţit nucşoară1 linguriţă rasă cimbru 1 leg. pătrunjel± sare, piper ... Citeşte