Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 ian 2008 - Anul XIII, nr. 6 (3687)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CE precizează că nu permite, deocamdată, sacrificarea porcilor în mod tradiţional

Miercuri, 9 Ianuarie 2008 (16:59:33)

Comisia Europeană nu a transmis autorităţilor de la Bucureşti că sacrificarea tradiţională a porcilor va fi permisă în România în următorii ani, ci chiar a insistat, printr-o scrisoare trimisă în luna decembrie, pentru luarea măsurilor necesare asomării porcilor din zonele rurale.

"Comisia Europeană nu a spus niciodată Guvernului României că practica sacrificării porcilor fără asomare va fi permisă pentru încă câţiva ani. Comisia a reiterat în scris (într-o scrisoare datată 12 decembrie 2007) faptul că autorităţile române trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a facilita asomarea porcilor sacrificaţi în zonele rurale", se arată într-un comunicat transmis de reprezentanţa Comisiei la Bucureşti.

Reacţia Comisiei vine după ce ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a declarat, duminică, într-un interviu acordat BBC, că România a obţinut o derogare pentru sacrificarea tradiţională, de Crăciun şi Paşte, a porcilor şi mieilor, în următorii ani.

Sacrificarea tradiţională presupune că animalul nu mai trebuie asomat (asomarea este procedeul prin care sistemul nervos central al animalului este distrus, astfel încât acesta să nu sufere în timpul sacrificării - n.r.).

"Comisia este conştientă de importantele implicaţii sociale ale acestui mod particular de sacrificare a porcilor. Din acest motiv, ea a subliniat, în faţa autorităţilor române, necesitatea elaborării unui plan de acţiune care să garanteze îmbunătăţirea situaţiei prezente din domeniu", se mai spune în comunicat.

În condiţiile specifice României (număr foarte mare de animale sacrificate în gospodăriile populaţiei într-o perioada scurtă de timp, în special cu prilejul sărbătorilor de Crăciun şi Paşte), trebuie realizat un plan de acţiune pentru alinierea graduală la cerinţele comunitare în materie, a precizat şi Ministerul Agriculturii, miercuri, într-un comunicat.

Ministerul şi Autoritatea Veterinară vor elabora "în scurt timp" un act legislativ şi un plan de acţiune care să permită alinierea graduală, pe o perioada de cel mult trei ani, la cerinţele comunitare în materie de bunăstare animală.

"Pe parcursul acestei perioade avem în vedere aplicarea conform planului de acţiune, a prevederilor acquis-ului comunitar la sacrificarea animalelor cu prilejul manifestărilor culturale; aceasta ar permite continuarea sacrificării tradiţionale numai cu ocazia sărbătorilor de Crăciun şi Paşte în perioada alinierii graduale", se mai spune în comunicat.

Preşedintele Autorităţii Veterinare, Radu Roatiş, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că planul ar putea fi transmis la Bruxelles la începutul lunii martie.

Autorităţile române au solicitat o derogare pentru sacrificarea animalelor din gospodării fără asomare, înainte de Crăciun şi Paşte.

Deşi obligatorie încă de la începutul lui 2007, asomarea reprezintă o problemă în perioada sărbătorilor, când sunt sacrificate numeroase animale, multe dintre ele în gospodării.

Pentru sacrificările din perioada Crăciunului de anul trecut Autoritatea Veterinară a anunţat că metoda de asomare convenită este împuşcarea cu pistolul cu glonţ captiv. În mai multe judeţe însă au existat probleme pentru că nu au existat suficiente astfel de pistoale.

Asomarea nu a fost gratuită pentru ţărani, aceştia plătind până la trei euro pentru fiecare porc, tariful reprezentând prestarea de servicii din partea veterinarului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CE precizează că nu permite, deocamdată, sacrificarea porcilor în mod tradiţional .
 Vizualizări articol: 536 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CE precizează că nu permite, deocamdată, sacrificarea porcilor în mod tradiţional0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tocăniţă muntenească 1kg pulpă de viţel100ml ulei3 cepe potrivite2 morcovi mari500g cartofi2 ardei graşi roşii400g roşii în bulion1 lingură pastă de tomate2 foi de dafinun vârf de cuţit nucşoară1 linguriţă rasă cimbru 1 leg. pătrunjel± sare, piper ... Citeşte