Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 ian 2008 - Anul XIII, nr. 6 (3687)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Electricitatea din surse regenerabile a reprezentat în 2007 doar 2,6% din cantitatea planificată

Miercuri, 9 Ianuarie 2008 (20:11:17)


Producătorii de energie nepoluantă au livrat pe piaţă şi anul trecut o cantitate infimă în raport cu estimările, astfel că ANRE a fost nevoită să reducă la mai puţin de 3% din cât era prevăzut iniţial cota de certificate verzi alocată pentru 2007.
  Certificatul verde corespunde unei cantităţi de 1 MWh de electricitate obţinută din surse regenerabile. Producătorii vând certificatele verzi furnizorilor, care sunt obligaţi să le cumpere, într-o proporţie care creşte treptat, de la an la an, în totalul livrărilor de electricitate pe care le realizează.

Preţul unui certificat variază între 24 euro şi 42 euro, stabilit prin lege, nivel gândit pentru a acoperi costurile de producere a electricităţii "verzi", mai mari decât în cazul energiei obţinute din surse convenţionale. Certificatele sunt emise lunar de operatorul de transport şi sistem Transelectrica pentru cantitatea de energie electrică regenerabilă produsă şi livrată în reţea.

Deocamdată, însă, această zonă nu a atras interesul investitorilor, din cauza costurilor ridicate şi a legislaţiei insuficient de stimulative, astfel că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) redus drastic cota de certificate alocată pentru 2007.

Pentru anul trecut cota a fost stabilită iniţial, în baza unui program pe mai mulţi ani aprobat în 2005, la 2,17 milioane de certificate, reprezentând echivalentul a 3,74% din consumul naţional de electricitate.

La fel ca în 2006, producţia a fost mult mai mică, iar ANRE a emis un ordin, publicat miercuri în Monitorul Oficial, prin care a constatat situaţia şi a revizuit la 2,62% din cota inţială numărul de certificate verzi, adică 36.191 de unităţi.

Pentru acest an cota este de 5,26% din consumul anual, în 2009 va creşte la 6,78%, iar în perioada 2010-2012 va urca la 8,3%.

România s-a angajat faţă de Uniunea Europeană ca, la nivelul anului 2010, o treime din consumul naţional de energie să fie acoperită de electricitate produsă din surse regenerabile. Proiecţia este realizabilă doar dacă vor fi incluse în zona producţiei de energie regenerabilă cantităţile asigurate de Hidroelectrica, care acoperă în prezent peste 30% din producţia naţională.

Cele mai utilizate surse regenerabile pentru producerea de energie sunt cea eoliană, geotermală, biomasă şi solară.


Premierul Călin Popescu Tăriceanu a fost informat de invitaţia preşedintelui Traian Băsescu la discuţia privind portofoliul Justiţiei, fără a formula, deocamdată, un răspuns în acest sens.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Electricitatea din surse regenerabile a reprezentat în 2007 doar 2,6% din cantitatea planificată .
 Vizualizări articol: 968 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Electricitatea din surse regenerabile a reprezentat în 2007 doar 2,6% din cantitatea planificată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tocăniţă muntenească 1kg pulpă de viţel100ml ulei3 cepe potrivite2 morcovi mari500g cartofi2 ardei graşi roşii400g roşii în bulion1 lingură pastă de tomate2 foi de dafinun vârf de cuţit nucşoară1 linguriţă rasă cimbru 1 leg. pătrunjel± sare, piper ... Citeşte