Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 ian 2008 - Anul XIII, nr. 6 (3687)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Delicvenţi fără leac

Neputincioşi în faţa unor infractori fără buletin

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La vârsta la care principala grijă ar trebui să fie temele pentru a doua zi de şcoală, sute de minori din judeţ ştiu deja cum se completează o declaraţie la Poliţie, cum se sparge o locuinţă, o maşină, un magazin sau cum să fure din buzunare.

Mulţi dintre aceşti minori au zeci de infracţiuni la activ şi, din păcate, nimeni nu pare să poată să-i oprească. Unii dintre minorii problemă au depăşit 100 de fapte penale şi continuă să-şi facă de cap pe străzile din judeţ.

Instituţiile care ar trebui să ia măsuri pentru ca aceşti minori problemă să nu mai săvârşească fărădelegi şi să încerce reintegrarea lor socială susţin sus şi tare că îşi fac treaba exemplar. În realitate, însă, lucrurile sunt cu totul altfel.

În 2007, aproape 500 de infracţiuni comise de minori

Una dintre principalele probleme ale acestui sistem care scârţâie din toate încheieturile este lipsa unui centru specializat în reeducarea minorilor sub 14 ani care au comis infracţiuni, dar, datorită vârstei, nu răspund penal.

Deşi, potrivit legii, mulţi dintre minorii cu pricina ar trebui internaţi de urgenţă într-un astfel de centru, sub strictă supraveghere, unde să se încerce reintegrarea lor socială, aceşti copii, condamnaţi să se nască în familii dezorganizate, rămân tot în mediul lor, pe stradă, continuând lanţul de infracţiuni pe care îl au la activ.

Potrivit statisticilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, anul trecut, la nivelul judeţului, aproape 500 de infracţiuni (în principal furturi) au fost comise de minori.

„În privinţa unora dintre aceştia minori, singura posibilitate ca să fie ţinuţi sub control este ca instanţa să se pronunţe cu privire la internarea într-un centru de reeducare, însă aceste internări se produc foarte greu, din cauza procedurilor anevoioase”, e de părere şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, comisarul şef Ion Mihalache.

Centru de reeducare a minorilor delicvenţi, doar pe hârtie

La nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia a Copilului (DGASPC) Suceava există un compartiment special înfiinţat pe linia delicvenţei juvenile.

În cadrul acestui compartiment sunt doar doi lucrători, care, oricât s-ar strădui, nu pot face faţă tuturor problemelor pe care le au de rezolvat pe linia delicvenţei juvenile.

Întrebat despre lipsa unui centru de reeducare la Suceava, unul dintre cei doi angajaţi care lucrează în cadrul acestui compartiment, Daniel Rusu, ne-a spus că există un proiect în acest sens.

„S-a pus problema la nivelul instituţiei noastre de a înfiinţa un asemenea centru şi chiar am înaintat un proiect de finanţare unei firme din Rădăuţi, care s-a arătat interesată să ne ajute în acest proiect”, a declarat Daniel Rusu. Răspunsul său este asemănător cu cel al fostei directoare a DGASPC Suceava, Sorina Brînduşa Bialy, care, pe vremea când se afla în fruntea Direcţiei, a declarat că intenţionează să înfiinţeze un astfel de centru. Au trecut trei ani de atunci, dar nu s-a făcut nimic.

Fură de la 12 ani

Unul dintre minorii pentru care instituţiile cu atribuţii în domeniul prevenirii delicvenţei juvenile ar trebui să găsească soluţii cât mai repede este din comuna Suceviţa.

Este o adolescentă care, la numai 13 ani, are nu mai puţin de 11 dosare penale întocmite pe numele ei, pentru furturi din locuinţe. Din cauza vârstei, minora nu răspunde penal, iar poliţiştii nu au efectiv ce să-i facă.

Părinţii fetei nu vor să stea de vorbă cu oamenii legii şi îi ameninţă cu acte de violenţă pe cei care au făcut plângere la Poliţie. Deşi au prins-o de fiecare dată, poliţiştii din comună nu au reuşit niciodată să recupereze bunurile sau banii furaţi. Minora fură încă de la vârsta de 12 ani, iar sătenii cred că dacă autorităţile vor sta în continuare cu mâna în sân, seria furturilor va continua.

Poliţiştii bănuiesc că minora este trimisă la furat chiar de către părinţi, dar, deocamdată, nu au probe în acest sens.

Dacă adolescenta va rămâne în continuare în acel mediu, şi nu va luată şi dusă într-un centru special înfiinţat pentru minorii cu comportament deviant, cu siguranţă, va continua să fure şi, în cele din urmă, să-şi petreacă viaţa prin penitenciare.

Exemplele pot continua cu alte câteva zeci de cazuri.

Aproape 100 de minori, trimişi în judecată

Anul trecut, aproape 100 de minori cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani au fost trimişi în judecată, pentru tot felul de fapte, de la furt, vătămare corporală, la viol sau chiar omor.

Şefa Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Suceava, Anca Nicoara, recunoaşte ca instituţiile care au misiunea de a reduce delicvenţa juvenilă nu prea colaborează între ele.

„Eu cred că cea mai mare problemă în momentul de faţă este legată de prevenirea comiterii de infracţiuni de către minori şi tineri, în sensul că nu există servicii specializate care să lucreze cu minorii delicvenţi şi nu există programe de prevenire, care sa fie susţinute de specialişti. Şi nu în sensul că nu există specialişti în comunicare, care nu ar putea lucra cu minorii şi tinerii delicvenţi, ci în sensul că nu există colaborare între instituţii şi nu există suficientă informare între partenerii comunitari”, e de părere Anca Nicoară.

„Sunt zone în care efectiv a explodat infracţionalitatea”

Una dintre principalele atribuţii ale angajaţilor Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Suceava este de a întocmi referate de evaluare minorilor infractori, cu vârste de peste 14 ani. Referatul respectiv, care cuprinde o prezentare detaliată a minorului şi a mediului în care el trăieşte, ajută organele de urmărire penală la luarea unei decizii în privinţa sancţiunii pe care o vor lua împotriva adolescentului delicvent.

Şefa Serviciului de Probaţiune e de părere că legislaţia în domeniul protecţiei copilului e mult prea permisivă faţă de minorii care comit infracţiuni, motiv pentru care ar trebui modificată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Neputincioşi în faţa unor infractori fără buletin.
 Vizualizări articol: 1626 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Neputincioşi în faţa unor infractori fără buletin5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Daca.... trimis de
(10 ian 2008, 11:32:54
Daca acei profesori si_ar face datoria...............nu ar mai fi asemenea situatii

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tocăniţă muntenească 1kg pulpă de viţel100ml ulei3 cepe potrivite2 morcovi mari500g cartofi2 ardei graşi roşii400g roşii în bulion1 lingură pastă de tomate2 foi de dafinun vârf de cuţit nucşoară1 linguriţă rasă cimbru 1 leg. pătrunjel± sare, piper ... Citeşte