Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 136 (8360)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5772 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Gala Proiectelor Educaționale „Sărbătorile cărții, credinței și binelui” la Colegiul Tehnic Rădăuți

Vineri, 9 iunie 2023, ora 12,00, pe scena Casei de Cultură din Rădăuți, au fost sărbătorite dragostea de carte și dorința de învățare, lectura și puterea cunoașterii, bucuria și omenia, recunoștința și smerenia, iubirea de semeni și mângâierea,  credința în bine și rodul ei.

Cu încredințarea că activitățile extracurriculare sunt reale surse de implicare, de motivare și de stimulare a elevilor, la Colegiul Tehnic Rădăuți, prin inițiativa prof. dr. Aurica Daneliuc, au fost organizate și desfășurate câteva importante proiecte educaționale.

Considerate a fi adevărate modalități prin care se poate construi un mediu şcolar adecvat învățării, proiectele inițiate și derulate în anul școlar 2022-2023 au creat un credibil „spațiu educațional”, în care toţi elevii s-au simțit bine-veniţi, creându-se o cultură şcolară prietenoasă și atractivă.

Gala Proiectelor Educaționale s-a dorit a fi un eveniment în care solemnitatea să se împletească armonios cu aerul sărbătoresc, pentru a se cinsti munca, dăruirea, fapta bună, cunoașterea, credința.

Programul Galei a urmat pașii specifici unui astfel de eveniment: primirea invitaților – reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean și ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților; deschiderea Galei, prin cuvântul directorului unității școlare; prezentarea cărții-caleidoscop cu titlul Sărbătorile cărții, credinței și binelui de către autoare, prof. dr. Aurica Daneliuc; prezentarea impresiilor de voluntari de către șase elevi ai colegiului – reprezentanți ai tuturor voluntarilor școlii; intervențiile invitaților, ale directorului și directorului adjunct; susținerea unui mini-program artistic de către Corul „Timotheos”; premierea profesorilor și a elevilor; cuvântul de mulțumire al autoarei cărții și organizatorul Galei; închiderea festivității.

Gala s-a axat pe prezentarea frumoasei „povești” despre inițierea, organizarea și desfășurarea unor proiecte generoase despre carte și lectură, despre implicarea care dă sens muncii, despre oameni și omenie, despre credința roditoare de bine pentru semeni.

Pentru căelevii şi profesorii colegiului și-au manifestat dorința ca activităţile la care au participat cu dăruire și entuziasm să fie cunoscute, prof.dr. Aurica Daneliuc a adunat într-o carte-caleidoscop gânduri, idei, trăiri, articole, interviuri, imagini, lucrări ale elevilor – toate mărturii ale implicării în inițiative motivate permanent de cunoaștere, de acțiune cetățenească, de regăsire a unor modele de viață și de credință. 

În prezentarea publicației sale, autoarea a pornit de la motivarea titlului cărții, prin care a dorit să sugereze că lumina cunoașterii prin lectura cărților, că binele săvârșit cu credință, smerenie și bucurie interioară sunt adevărate sărbători ale sufletului. 

Predosloviacare deschide cartea este binecuvântarea primită din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și în care se regăsește esența cărții: „Sărbătorile cărții, credinței și binelui este o publicație care depășește strictul-educațional, devenind o propunere de reașezare în valorile umaniste, creștine, de pășire pe calea luminii cunoașterii și a înțelepciunii, a bucuriei și a cuvântului care zidește.”

Au fost prezentate, pe rând, toate proiectele educaționale și multiplele activități desfășurate în cadrul acestora, accentuându-se însemnătatea lor în conturarea unui set de valori care să contribuie la dezvoltarea aptitudinilor şi abilităților sociale, civice şi de viață ale elevilor, ajutându-i în evoluția pe plan personal. De asemenea, s-a reliefat faptul că activitățile desfășurate în cadrul proiectelor au venit permanent în întâmpinarea orizontului de așteptare al elevilor, de unde și larga participare a acestora la fiecare dintre activități.

Un moment aparte a constat în prezentarea proiectelor de voluntariat și a activităților specifice din cadrul acestora, evidențiindu-se valorile moral-creștine care au stat la baza inițierii și derulării lor. „Ele au dezvăluit căldura sufletească, sensibilitatea, implicarea, responsabilitatea civică a fiecărui elev și profesor voluntar. Faptele bune ne-au dat curaj ca să vorbim despre mărturisirea credinţei în Dumnezeu, despre dragostea necondiționată față de semenii nevoiași, despre filantropia creștină. Sărbătoare, bucurie, implicare, emoție, altruism, gânduri bune, lecții de viață și zâmbete au fost doar câteva sentimente pe care le-am trăit alături de   minunații noștri elevi, de profesorii lor, săvârșind împreună Fapta Bună ” – a afirmat autoarea.

Activități precum: Dăruiește din timpul tău! Fii voluntar!; Săptămâna fructelor și legumelor donate; Târgul caritabil „Două mâini de făină”; Crăciunul – lecția credinței, iubirii, dăruirii; Târgul caritabil de Crăciun; Mărțișoarele luminii și ale speranței; Târgul Mărțișorului; În Lumina Învierii; Târgul caritabil de Paști – toate au stat sub semnul unor importante lecții de viață, și anume: lecția credinței, lecția iubirii de semeni, lecția binefacerii, lecția prieteniei, lecția bucuriei, lecția zâmbetului pe fețele bătrânilor însingurați și ale copiilor abandonați, lecția omeniei.   

În paginile cărții s-a dorit surprinderea cât mai bine a mesajului transmis prin activitățile cuprinse în proiectele de voluntariat, și anume că a fi voluntar este o virtute, căci fiecare identifică în voluntariat iubirea faţă de semenii dezavantajați de soartă, dar şi milostenia.

Bătrânii de la Așezământul creștin filantropic „Acoperământul Maicii Domnului” din Bogdănești, „bunicii” de la Căminul pentru persoane vârstnice Solca, copiii instituționalizați de la Casa de tip familial „Universul copiilor” și de la Așezământul de copii „Sf. Ierarh Leontie” Rădăuți, persoanele refugiate de la Centrul de refugiați, Rădăuți, familiile aflate în nevoi materiale, precum și persoanele singure, neajutorate sau bolnave, copiii și adulții cu nevoi speciale de pe raza comunei Vicovu de Jos au fost beneficiarii actelor caritabile și de voluntariat organizate și desfășurate de către elevii și profesorii Colegiului Tehnic Rădăuți.

Imaginile, însoțite de scurte prezentări și comentarii, de articole apărute în presa județeană, de prezentări de carte, de consemnări ale impresiilor, sunt mărturii grăitoare ale neobositei și frumoasei călătorii dinspre sufletul voluntarilor Colegiului  înspre sufletele celor aflați în nevoi.

Cei șase reprezentanți ai elevilor voluntari din colegiu, care și-au manifestat dorința de a prezenta câteva impresii despre experiența lor în urma participării la activitățile din cadrul  proiectelor de voluntariat, au emoționat audiența prin sinceritatea sentimentelor transmise: „Am trăit un sentiment cu adevărat înălțător, căci, prin implicarea noastră la activitățile de voluntariat am putut aduce o rază de lumină, bucurie și seninătate pe chipurile bătrânilor, ale copiilor, ale oamenilor străzii, ale refugiaților și nu numai”; „Am învățat că bătrânețea și singurătatea nu sunt niște stigmate, ci sunt momente din viață la care se poate ajunge prin diferite și nefericite circumstanțe”; „Datorită participării la voluntariat, am realizat că nimic nu se compară cu zâmbetele de pe chipurile unor copii abandonați, ale unor bătrâni însingurați, ale unor refugiați înstrăinați, ale unor oameni ai străzii neajutorați, ale unor familii aflate în nevoi”; „Pentru noi, elevii voluntari de la Colegiul Tehnic Rădăuți, participarea activă la acțiunile de voluntariat a însemnat un fel de metamorfozare, pentru că ne-a dezvăluit o nouă latură a sufletului nostru – aceea de a fi mereu buni și de a face bine tuturor acelora care au nevoie de ajutor”.

În intervențiile lor, invitații prezenți la Gală: doamnele Tatiana Vîntur, Daniela Ceredeev, Mihaela Acatrinei, Beatrice Filipiuc - inspectori școlari la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, precum și PC Arhid. Ionuț Isopescu – consilier eparhial la Sectorul educațional-teologic din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuțiului, au apreciat organizarea Galei Proiectelor Educaționale, confirmând faptul că activitatea a fost cu adevărat un eveniment emoționant, cu influențe pozitive în comportamentul elevilor și în dezvoltarea valorilor morale ale acestora. Oaspeții au menționat că la Colegiul Tehnic Rădăuți există o permanentă efervescență creatoare, o cinstire a muncii și o neîncetată încredere în reușită, prin implicarea în activități cu mare impact asupra educației elevilor.

A fost felicitată autoarea cărții și organizatoarea Galei, doamna prof. dr. Aurica Daneliuc, precum și cadrele didactice și elevii implicați în reușita proiectelor.

Doamnele director Mihaela Moisuc și Ionela Bândiul au evidențiat importanța activităților de voluntariat din cadrul unității școlare și faptul că organizarea Galei a fost o reușită deplină, o dovadă certă că la Colegiul Tehnic Rădăuți s-a creat o netăgăduită stare de pozitivitate, un adevărat climat emoțional, de creare a unui context relațional cu implicare generală a elevilor și profesorilor într-o excelentă organizare și desfășurare a activității.

Cuvântul de încheiere a aparținut autoarei publicației Sărbătorile cărții, credinței și binelui, prof. dr. Aurica Daneliuc, care a mulțumit tuturor pentru aprecieri, susținere, încredere, colaborare. „Noi toți – elevi și profesori voluntari – am dovedit, prin activitățile organizate, că bunătatea, omenia și credința sunt cele care înalță și vindecă. Mă înclin cu recunoștință în fața tuturor acelora care mi-au fost alături în demersul meu, care m-au încurajat cu vorba și cu fapta și care, cu inimă sinceră și suflet deschis, mi-au adeverit că o carte, fie ea și una ca aceasta, poate deveni un dar tăcut al credinței și al binelui. Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru tot!”

Profesor dr. Aurica Daneliuc

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gala Proiectelor Educaționale „Sărbătorile cărții, credinței și binelui” la Colegiul Tehnic Rădăuți.
 Vizualizări articol: 1216 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Gala Proiectelor Educaționale „Sărbătorile cărții, credinței și binelui” la Colegiul Tehnic Rădăuți5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei