Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 136 (8360)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,596 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Elevii suceveni s-au întors cu medalii și premii, de la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică

Marţi, 13 Iunie 2023 (12:05:34)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lotul de elevi suceveni s-a întors cu un palmares bun de la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, competiție care s-a desfășurat în perioada 7-11 iunie, în Vălenii de Munte, Prahova.

În plus, trei dintre competitorii din județ sunt la un pas de participarea la etapa internațională a competiției, calificându-se în lotul național lărgit. Ei vor trebui să mai treacă de o serie de testări pentru a accede în echipa reprezentativă a României.

În cadrul olimpiadei naționale, elevii au susținut trei probe și anume: proba teoretică (4 ore); proba observațională de zi cu telescopul + proba observațională simulată; proba de analiză de date.

150 de elevi din 27 de județe ale țării au participat la concurs.

Președintele olimpiadei naționale de anul acesta a fost lect. dr. Cristian Pîrghie, de laUniversitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, iar președinte executiv a fost prof. Elisabeta Ana Naghi, din partea Ministerului Educației.

  • Cine sunt elevii premiați

 

Palaghianu David, din clasa a VIII-a, de la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” Suceava, a obținut premiul III acordat de Ministerul Educației și două medalii de aur din partea Societății de Științe Matematice din România și a Societății Române de Fizică.

De asemenea, David a câștigat un premiu special pentru cea mai bună lucrare teoretică din cadrul olimpiadei, la categoria sa.

Elevul este pregătit la clasă de prof. Amorăriței Carmen și de către inspectorul școlar general adjunct prof. dr. Petru Crăciun, în cadrul cercului de astronomie de la Centrul Județean de Excelență din Suceava.

O altă elevă laureată este Barac Bologa Rafaela Ecaterina, din clasa a X-a, de la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” Suceava, aceasta adjudecându-și o mențiune acordată de Ministerul Educației și două medalii de argint acordate de Societatea de Științe Matematice, respectiv Societatea Română de Fizică.

Rafaela este pregătită la clasă de prof. Golda Sorin și de către prof. dr. Petru Crăciun, în cadrul cercului de astronomie de la Centrul Județean de Excelență Suceava.

Eleva Bahan Andreea Domnica, din clasa a VI-a, de la Liceul Tehnologic ,,Tomșa Vodă” Solca,a obținut mențiune din partea Ministerul Educației și două medalii de argint acordate de Societatea de Științe Matematice din România, respectiv Societatea Română de Fizică.

Andreea a fost îndrumată la clasă de inspectorul de fizică, prof. Ilie Cosovanu, iar la Centrul Județean de Excelență Suceava de către prof. dr. Petru Crăciun și de prof. Ilie Cosovanu.

Cei trei elevi menționați mai sus - David Palaghianu, Rafaela Barac Bologa și Bahan Andreea Domnicasunt cei trei elevi elevi care vor trece prin selecția pentru etapa internațională a competiției.

Lotul județean a fost completat de Balabasciuc Alexandra Ecaterina, din clasa a VII-a, de la Liceul Tehnologic ,,Vasile Cocea” Moldovița, care a obținut două medalii de bronz acordate de Societatea de Științe Matematice, respectiv Societatea Română de Fizică.

„Rezultatul Alexandrei este deosebit de frumos deoarece este în clasa a VII-a și a concurat cu elevi din clasa a VIII-a și a IX-a pe aceleași subiecte de examen. Conform regulamentului specific al acestei olimpiade, toți elevii concurenți dintr-o categorie indiferent de clasă au aceleași subiecte la probele olimpiadei”, au spus coordonatorul lotului. Alexandra a fost pregătită la clasă de prof. Balabasciuc Ovidiu și de către prof. dr. Petru Crăciun.

La această olimpiadă națională au mai participat elevii suceveni: Caunii Mihai Antonio, de la Colegiul Național ,,Petru Rareș” din Suceava;  Airinei IonuțLucian, de la Colegiul Tehnic “Laţcu Vodă" Siret; Niţă Ianis Ştefan, de la Şcoala Gimnazială Nr 3 Suceava; Moroşan Alexandru, de la Liceul Teoretic ,,Ion Luca" Vatra Dornei.

Profesor însoțitor pentru lotul județului Suceava a fost prof. Dumitru Constantin, de la Colegiul de Industrie Alimentară Suceava.

 

  • Lotul național se cerne la Suceava

 

Selecția și pregătirea elevilor pentru etapa internațională a Olimpiadei de Astronomie și Astronomiese vor desfășura în perioada 30 iunie – 7 iulie 2023, la Universitatea „Ștefan cel Mare”.

Faza internațională se va desfășura în Polonia, între 10 și 20 august 2023.

De asemenea, tot la Suceava se va desfășura selecția echipei naționale pentru a doua ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori, din Grecia, de la sfârșitul lunii septembrie 2023. Coordonatorii lotului olimpic al României sunt doi suceveni: lect. dr. Cristian Pîrghie, director departament Observator Astronomic Suceava, și prof. dr. Petru Crăciun, inspector școlar general adjunct.

            

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevii suceveni s-au întors cu medalii și premii, de la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică.
 Vizualizări articol: 3373 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Elevii suceveni s-au întors cu medalii și premii, de la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei