Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 132 (8356)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Constantin MOLDOVAN

Constantin MOLDOVAN


Cioburi de metaforă

Festival armenesc la Botoșani…

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea de a III-a ediție a Festivalului de Caricaturi și Epigrame ,,CIK DAMADIAN’’, cu tema ,,Armenii de la Ararat la Carpați’’, a devenit istorie. 

Organizat de Uniunea Armenilor din România, filiala Botoșani, respectivul eveniment s-a bucurat de succes, stârnind un mare interes în rândurile epigramiștilor și caricaturiștilor (67 de concurenți din mai multe țări!), dar și în rândul avizatului public botoșănean. Au fost invitați caricaturiștii Costel Pătrășcan și Leonte Năstase, precum și epigramiștii Vasile Larco, Florin Rotaru, Vasile Vajoga, George Eftimie, Constantin Moldovan, Grigore și Adela Cotul și Gheorghe Bâlici, acesta din urmă absentând, însă, din motive întemeiate. Vineri, 26 mai, în sala de festivități a Colegiului Național ,,A.T. Laurian’’ din Botoșani, cu sprijinul domnului director Ioan Onofrei, au avut loc un spectacol de caricatură comentată - marca Pătrășcan - și un recital de epigramă și poezie susținut de trioul Rotaru, Eftimie, Moldovan, acțiune care a fost primită foarte bine și răsplătită cu aplauze călduroase de către elevii și profesorii prezenți. În după-amiaza aceleiași zile o reprezentație asemănătoare, în aceeași componență, s-a produs la sediul firmei Elsaco Botoșani, în fața unui public prietenos, înzestrat cu un dezvoltat simț al umorului. Personal, m-a bucurat tare mult revederea cu domnul președinte Valeriu Iftimie, un om care impresionează prin inteligență și modestie, știind să fie întotdeauna un prieten.

Sâmbătă, 27 mai, după un tur pietonal multicultural (ghidat) al orașului, ne-am prezentat, cu toții, la Galeriile de artă ,,Ștefan Luchian’’, acolo unde - începând cu ora 12 - s-a desfășurat festivitatea de premiere. 

Au trimis lucrări autori din Armenia, Bulgaria, China, Cuba, Iran, Macedonia, Mexic, Muntenegru, Palestina, Peru, Polonia, România, Republica Moldova, Canada, Serbia, Siria, Thailanda, Ucraina și Uruguay. 

 

La categoria caricaturi, câștigătorii au fost:

Premiul I - WALTER TOSCANO (Peru);

Premiul II - NASTASE LEONTE (România - Constanța);

Premiul III - ZORAN TOVIRAC (Serbia);

Mențiune - BASIREH HASANI SHARIAT PANAHI (Iran).

 

La categoria epigrame au câștigat: 

Premiul I - BÂLICI GHEORGHE (Chișinău - Rep. Moldova);

Premiul II - EFTIMIE GEORGE (Buzău);

Premiul III - MOLDOVAN CONSTANTIN (Mănăstirea Humorului - Suceava);

Mențiune - COTUL GRIGORE (Șanț – Bistrița-Năsăud). 

 

S-au citit epigrame, a fost și un drăguț moment muzical, s-a socializat, totul într-o atmosferă destinsă, plină de voie bună.

Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat și domnul Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor și vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România, care a încântat audiența cu bine-cunoscuta dumnealui vervă de orator, demonstrând - dacă mai era nevoie - că este posesorul unui discurs presărat cu un umor de cea mai bună calitate. 

Festivalul s-a încheiat sâmbătă seara printr-un savuros spectacol umoristic susținut la cinematograful ,,Unirea’’, în fața unei săli pline, de către Costel Patrașcan (caricatură comentată), urmat de stand-up comedy într-un show al talentaților Edi Vacariu și Gabriel Gherghe. 

Sponsorii acestei ediții au fost SC Elsaco Electronics SRL și SC Maxim Special Construct SRL, alături de organizatori fiind și o echipă a TVR - emisiunea ,,CONVIEȚUIRI’’.

Nu pot încheia fără a preciza că sufletul manifestărilor la care am luat parte a fost domnul Cristian Lazarovici, președintele filialei Botoșani a Uniunii Armenilor din România, un om norocos - aș spune - din moment ce are alături prieteni și sfătuitori de nădejde. A fost frumos, dar sunt convins că la anul, la cea de a IV-a ediție a deja prestigiosului Festival botoșănean, va fi și mai și… Vivat! 

 

DE LA ARARAT PÂNĂ LA ROMÂNII DIN CARPAȚI

(Gheorghe BÂLICI)

Dorind să scape de nevoi,

Armenii s-au oprit la noi

Și, ca de-o glumă foarte bună,

De-atuncea râdem împreună!... 

 

COMPENSAȚII 

(George EFTIMIE)

Fac armenii-n Erevan

Bancuri bune an de an,

D-alea proaste, cât poftești,

Fac aleșii-n București!

 

BUCATE ARMENEȘTI LA BOTOȘANI 

(Constantin MOLDOVAN)

Sper să iau de-aici, peșcheș, 

O bucată de lavash, 

Iar de-mi dați și-o sumă cash 

Voi găti o supă Khash!  

 

OPȚIUNE 

(Grigore COTUL)

Spre Carpați, din Ararat,

Au pornit de zeci de ani;

Unii n-au continuat 

Și-au rămas la Botoșani!

 

Până săptămâna viitoare vă doresc să fiți iubiți, iubind!

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festival armenesc la Botoșani….
 Vizualizări articol: 1594 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Festival armenesc la Botoșani…5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei