Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 136 (8360)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9748 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5777 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

La Dumbrăveni

Un șef de post a amendat drastic un florar, tatăl a patru copii, ieșit cu marfă într-o parcare în care se face comerț autorizat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bărbat din Dumbrăveni, cunoscut și atestat ca producător de flori ornamentale, răsaduri și alte produse de grădinărit, a încasat o amendă usturătoare, de 3.045 de lei, de la șeful de post din comună.

Dan Ursu scosese la vânzare câteva zeci de ghivece de flori într-o parcare aflată chiar lângă sediul Postului de Poliție Dumbrăveni, un loc în care Primăria Dumbrăveni și-a dat acordul pentru ca localnicii să poată vinde produse din serele locale.

Sancțiunea dată de șeful de post este nedreaptă cel puțin sub aspect moral față de un om cunoscut ca gospodar în Dumbrăveni și care își ține familia cu patru copii minori în mare parte din sera de flori și răsaduri în care cu toții muncesc.

 

Studierea procesului-verbal descifrează, cu greu, pentru ce a fost amendat florarul

Dan Ursu ne-a prezentat atestatul de producător și chitanțe privind taxa de comerț stradal de 10 lei pe zi pe care a achitat-o la Primăria Dumbrăveni, pentru a vinde flori în zona parcării situate în fața SC Dumbrava Expres SRL, în vecinătatea Postului de Poliție Dumbrăveni, pe drumul de la Dumbrăveni spre Siminicea.

În ziua de luni, 5 iunie, Dan Ursu și-a lăsat unul din fiii minori cu câteva zeci de ghivece de flori în parcare agreată de Primăria Dumbrăveni pentru acest comerț local. Tatăl a plecat spre Vicovu de Sus, unde a vândut de asemenea răsaduri și alte produse de grădinărit.  

Fiul minor spune că polițistul nici nu a dat pe acolo în acea zi. A fost doar o discuție anterioară între șeful de post de la Dumbrăveni, Petru Fodor, și Dan Ursu, iar primul i-a cerut să nu mai vândă flori în acea parcare.  

Dan Ursu nu a realizat că se poate ajunge atât de departe, dar la mijlocul săptămânii trecute a primit, acasă, un plic cu un proces-verbal. A citit acolo, cu stupoare, faptul că a fost amendat de șeful de post Petru Fodor cu 21 puncte de amendă, respectiv 3.045 de lei, din care poate achita jumătate din minim – 1.522 de lei.

Studierea procesului-verbal descifrează, cu greu, printr-un scris în mare parte ilizibil, și pentru ce a fost amendat florarul tată a patru copii.  

Amenda a fost dată în baza articolul 5, aliniat 4, din OUG 195/2002, care sancționează ”practicarea actelor de comerț pe trotuar sau pe acostament, în parcările amenajate sau pe partea carosabilă, în condițiile în care acestea ar afecta siguranța circulației pietonilor și vehiculelor”.

Concret, șeful de post a aplicat amenda pentru că a apreciat că depozitarea florilor pune în pericol siguranța pietonilor. Șeful de post susține că florile nu erau depozitate doar în parcare, ci și pe trotuar, fapt care deranja trecătorii.

 

”Această afacere este singura sursă de venit cu care îmi întrețin familia compusă din 6 persoane, din care 4 copii minori”

Chiar dacă acesta este probabil acoperit de lege, sub aspect moral amenda este din punctul nostru de vedere exagerată. Asta în condițiile în care, repetăm, vorbim cert de un producător, nu de un samsar, și de o parcare în care este amenajată un soi de mică piață locală pentru care producătorii mai achită și o taxă pentru comerț.

Singura șansă a lui Dan Ursu de a scăpa de amendă este instanța de judecată.

Ajutat de un jurist, acesta a înaintat o plângere împotriva amenzii, la Judecătoria Suceava.

”Această afacere este singura sursă de venit cu care îmi întrețin familia compusă din 6 persoane, din care 4 copii minori. Câștigul meu din comerțul cu flori nu acoperă nici în jumătate cuantumul amenzii. Apreciez ca nefirească această amendă în contextul în care desfășor o activitate autorizată, iar autoritatea locală, în speță Primăria Dumbrăveni, încasează taxă și permite această activitate în acel loc”, se arată în contestația depusă de Dan Ursu.

Bărbatul mai are și alte obiecții la procesul-verbal, în condițiile în care nu a fost de față la aplicarea sancțiunii. El se întreabă în ce bază a fost amendat dacă nu era la fața locului și va solicita ca martorul asistent cu nume ilizibil care apare în procesul-verbal să fie chemat în instanță.

Faptul că în acel loc este un punct local de desfacere pentru produse gen flori și fructe este confirmat de Primăria Dumbrăveni și este evident și din actele depuse de bărbat în instanță.  

De principiu, Monitorul de Suceava susține aplicarea legii și de regulă susține măsurile de sancționare, chiar aspre, ale poliției, însă în mod evident că în unele cazuri polițiștii ar trebui să cântărească mult mai atent când se impune aplicarea uneia amenzi atât de mari, raportat la context.  

Evident, un avertisment scris ar fi fost mult mai corect și ar fi fost și o dovadă clară că polițistul dorește îndreptarea florarului, dacă acesta avea depozitată marfa necorespunzător.

Dacă este vorba însă de o ambiție personală, poate de un clinci anterior, este cu atât mai grav.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un șef de post a amendat drastic un florar, tatăl a patru copii, ieșit cu marfă într-o parcare în care se face comerț autorizat.
 Vizualizări articol: 5624 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Un șef de post a amendat drastic un florar, tatăl a patru copii, ieșit cu marfă într-o parcare în care se face comerț autorizat5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei