Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 136 (8360)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,596 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Înapoi în clase

Greva din școli se suspendă, în ciuda reacțiilor dure care contestă oferta Guvernului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Angajații din învățământul preuniversitar suspendă greva, după trei săptămâni de proteste.

A fost nevoie de școli închise, proteste în stradă, marșuri virulente pentru ca sindicatele care reprezintă oamenii școlii și Guvernul să cadă la pace și să ajungă la un acord.

Publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență care prevede o serie de creșteri salariale pentru oamenii școlii a pus capăt răzmeriței din ultimele săptămâni.

Cu toate că actul normativ ar fi trebuit să liniștească apele, bună parte din oamenii școlii consideră că greva a fost suspendată fără ca ei să fie consultați, că promisiunile Guvernului nu le satisfac așteptările și că toate compromisurile care au venit odată cu această grevă au fost prea mari în raport cu oferta de la București.

La Suceava, luni, a fost organizat un nou protest care a adunat aproape 2.000 de angajați din școli.

Într-o primă fază, protestatarii s-au arătat înverșunați și fermi în ceea ce privește continuarea grevei, până ce solicitărilor lor nu-și vor găsi un răspuns mulțumitor de la București.

La puțin timp s-a răspândit printre aceștia vestea acordului încheiat între sindicate și minister, profesorii primind cu indignare decizia suspendării grevei.

Nu a durat mult până când au început să arunce vorbe grele asupra liderilor sindicali, considerând acordul dintre sindicatele de la centru și minister o „mare trădare”. „Ne-ați trădat”, „Ne-ați dezamăgit”, „Ne-ați mințit” au strigat profesorii adunați în centrul Sucevei.

Mesajul președintelui Alianței Sindicatelor din Învățământ, prof. Giani Leonte, a fost că greva se suspendă, și nu se încheie, și că Suceava militează în continuare pentru continuarea grevei. Acesta a mai specificat că la Suceava, numărul angajaților din preuniversitar care doresc continuarea grevei este unul foarte ridicat, cel mai mare din țară (circa 83% din școlile sucevene erau luni în grevă).

În mulțime, aceste mesaje au fost primite cu multă revoltă și confuzie. Pe de o parte, protestatarii au spus că sindicaliștii de la București au renunțat prea ușor la grevă, fără a le fi satisfăcute revendicările.

Oamenii le-au reproșat reprezentanților din sindicate că au sacrificat trei săptămâni de zile, au sacrificat timp și bani, iar oferta venită de la București nu este una care să-i mulțumească. Prin urmare suspendarea grevei nu era deocamdată o opțiune pentru ei. Reacțiile profesorilor după decizia liderilor de sindicat de a suspenda greva generală au fost dure și au curs lanț și pe rețelele de socializare.

 

Greva este suspendată, nu întreruptă

Greva este suspendată, nu este încheiată, ceea ce înseamnă că poate fi reluată dacă prevederile Ordonanței de Urgență nu vor fi respectate.

Printre prevederile OUG se numără faptul că salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și acordarea primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

Odată întorși la catedră, profesorii trebuie să încheie situațiile școlare ale elevilor și să pregătească examenele naționale care se apropie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Greva din școli se suspendă, în ciuda reacțiilor dure care contestă oferta Guvernului.
 Vizualizări articol: 814 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Greva din școli se suspendă, în ciuda reacțiilor dure care contestă oferta Guvernului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei