Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 27 (6737)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Anul trecut

Peste o sută de copii au ajuns în Centrul de Urgenţă din cauza sărăciei, a violenţei în familie sau după ce au fost abandonaţi de părinţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste o sută de copii au fost internaţi anul trecut în Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Copilului Abuzat, Neglijat şi Exploatat, centru care este o componentă a Serviciilor Multifucţionale de Tip Rezidenţial Suceava. Cei 113 minori aflaţi în situaţie de risc au ajuns în Centrul de Urgenţă din cauza sărăciei, a violenţei în familie sau după ce au fost abandonaţi de părinţi. Cei mai mulţi copii au fost aduşi la centru de poliţie, de serviciul de asistenţă socială din cadrul primăriilor, de părinţi, în cazul în care aceştia intenţionau să plece peste hotare şi nu ştiau cui să lase copiii, de vecini care cunoşteau o situaţie gravă în care se afla un minor şi atunci s-au adresat Protecţiei Copilului şi de Serviciul de Urgenţă din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.

 

Zece copii în situaţie de risc de la începutul acestui an

Din cei 113 copii internaţi în Centrul de Urgenţă anul trecut, 47 au fost reintegraţi în familie, nouă au fost daţi în plasament familiilor lărgite, 14 copii au ajuns în grija asistenţilor maternali profesionişti, 43 au ajuns în plasament/transfer în centre de tip rezidenţial. Şi în 2016 au fost înregistraţi în Centrul de Urgenţă Suceava tot 113 copii în situaţie de risc, din care 55 au fost reintegraţi în familie, cinci au fost daţi în plasament familiilor lărgite, patru sunt crescuţi de asistenţi maternali profesionişti şi 49 au fost internaţi în centre de tip rezidenţial.

De la începutul acestui an, au fost internaţi în Centrul de Primire în Regim de Urgenţă (CPRU) zece copii, din care doi au fost daţi în plasament la familia lărgită, patru au fost reintegraţi în familia naturală, un copil a fost internat într-un centru de tip rezidenţial şi trei sunt încă internaţi în Centrul de Primire în Regim de Urgenţă. Copiii beneficiază în Centrul de Urgenţă de servicii de asistenţă medicală şi îngrijire, suport emoţional şi, după caz, consiliere psihologică, au parte de educaţie şi se încearcă reintegrarea lor în familie şi comunitate.

 

Copii abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi, copii repatriaţi, copiii străzii

În Centrul de Urgenţă, copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani li se asigură protecţia, creşterea şi îngrijirea separat temporar de părinţii lor, ca urmare a stabilirii, în condiţiile legii, a măsurii plasamentului în regim de urgenţă până la reintegrarea în familie, plasamentul la o familie substitutivă sau într-un centru de plasament. Ajung să fie internaţi în acest centru copii abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi, copii repatriaţi, copii victime ale traficului de persoane, copii ai străzii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani, fără dizabilităţi, care au domiciliul sau au fost identificaţi pe raza administrativ-teritorială a judeţului Suceava.

Accesul beneficiarilor în cadrul serviciului se face în baza dispoziţiilor de plasament în regim de urgenţă emise de directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, Nadia Creţuleac, sau de instanţa judecătorească, în urma evaluărilor iniţiale a situaţiei copiilor realizate de echipa mobilă de intervenţie din cadrul compartimentului Telefonul Copilului.

„Plasamentul în regim de urgenţă în cadrul CPRU este o măsură de protecţie cu caracter temporar. Măsura plasamentului în regim de urgenţă se înlocuieşte sau se revocă în termen de cinci zile de la data emiterii. Până acum nu au existat incidente majore privind copiii aflaţi în plasament în regim de urgenţa”, a declarat şefa DGASPC Suceava, Nadia Creţuleac.

 

983, Telefonul Copilului, se poate apela gratuit

Linia Telefonul Copilului - 0230 / 983 - funcţionează în cadrul Centrului de Primire în Regim de Urgenţă a Copilului Abuzat, Neglijat şi Exploatat (Servicii Multifuncţionale de Tip Rezidenţial). Telefonul Copilului, denumit TC, este un serviciu pentru protecţia copilului, de tip permanent, a cărui misiune este să primească semnalările cu privire la situaţiile de abuz, neglijare şi exploatare a copilului, să asigure consilierea telefonică în aceste situaţii şi să intervină prompt în cazurile urgente prin intermediul unei echipe mobile. Permanenţa liniei telefonice este asigurată de consilieri cu studii superioare, socio-umane, care asigură permanenţa atât serviciului de urgenţe, cât şi TC.

În anul 2016, s-au primit la TC şase sesizări, în 2017 – 17 sesizări, iar în prima luna din acest an - două sesizări la TC. Pe lângă activitatea proprie de consiliere şi asistenţă, TC pune laolaltă instituţiile care activează în domeniul dreptului copilului: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului, Inspectoratul Şcolar, Poliţia Română, Agenţia Naţională Antidrog, Biserica Ortodoxă Română, Oficiul Român pentru Adopţii şi alte fundaţii şi organizaţii neguvernamentale. La Telefonul Copilului -  983 se poate suna gratuit de oriunde din ţară, cu prefixul judeţului respectiv.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste o sută de copii au ajuns în Centrul de Urgenţă din cauza sărăciei, a violenţei în familie sau după ce au fost abandonaţi de părinţi.
 Vizualizări articol: 1526 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Peste o sută de copii au ajuns în Centrul de Urgenţă din cauza sărăciei, a violenţei în familie sau după ce au fost abandonaţi de părinţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei