Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 27 (6737)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tot mai bolnavi

Aproape 11.000 de suceveni suferă de cancer

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

”Pragul psihologic” de 10.500 de bolnavi de cancer în judeţ a fost depăşit anul trecut. În evidenţa Cabinetului de Oncologie al Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, erau, la sfârşitul anului trecut, 10.872 de bolnavi de cancer, conform evidenţelor Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. Dintre numărul total de pacienţi, 1.787 au fost diagnosticaţi şi luaţi în evidenţă în cursul anului 2017.

Medicul oncolog dr. Doina Ganea Motan, director medical al Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, a declarat că cifrele din evidenţele cabinetului de oncologie se explică atât prin creşterea incidenţei cancerului, cât şi prin faptul că populaţia a început să conştientizeze necesitatea şi importanţa testelor de depistare precoce a bolii şi se adresează cabinetelor medicale pentru aceasta. Este vorba îndeosebi despre cancerul de col uterin, pentru care există un program naţional de screening, cât şi despre cancerul de sân, pentru care se fac explorări ce permit diagnostic precoce, în unităţile medicale care au în dotare echipamentele necesare. În această categorie se înscrie şi Spitalul de Urgenţă Suceava, care anul trecut a achiziţionat un mamograf foarte performant şi unde există posibilitatea unor explorări complexe. Recomandarea medicului este ca femeile din categoriile de risc să facă o evaluare senologică (sonoelastografie şi mamografie) măcar o dată la trei ani, chiar contracost, când au posibilităţi financiare, pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

În privinţa cancerului de col uterin, dr. Ganea Motan a explicat că ”numărul examenelor citologice efectuate de medicii care s-au angajat să le realizeze este mult mai mare ca în anii anteriori, dar insuficient faţă de necesar”. Medicul apreciază că îndeosebi pentru populaţia feminină din mediul rural ar fi foarte utile ”caravane de screening” şi implicarea mai mare a medicilor de familie.

Ca repartizare pe zone, 7.806 dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer provin din mediul urban şi 3.066 din mediul rural; 5.930 de cazuri de îmbolnăvire (54,54 la sută)  s-au înregistrat la femei şi 4.942 cazuri (45,46 la sută) s-au înregistrat la bărbaţi.

 

17,9 milioane de lei, anul trecut, pentru tratamentul pacienţilor cu cancer din judeţ

Statistica DSP arată că din cele 1.787 de cazuri noi luate în evidenţă anul trecut, 677 cazuri s-au înregistrat în mediul urban şi 1.110 în mediul rural, 737 dintre cazuri fiind înregistrate în rândul femeilor.

Din totalul numărului de cazuri de cancer rămase în evidenţă la sfârşitul anului trecut, cele mai multe, 1.495, au fost cazuri de cancer la sân. Pe locul doi se plasează cancerul de prostată, cu 1.068 de cazuri, apoi 1.004 cazuri de cancer colo-rectal, 852 de cazuri de cancer de col uterin, 581 de cazuri de cancer de piele, 568 de cazuri de cancer al vezicii urinare, 523 de cazuri de cancer bronhopulmonar, 338 de cazuri de cancer al stomacului, 219 cazuri de cancer al ficatului şi 133 de cazuri de cancer de pancreas.

Cele mai multe cazuri nou depistate în cursul anului 2017 au fost cele de cancer bronhopulmonar, 229 de cazuri, urmat de 188 de cazuri de cancer colo-rectal, 162 de cazuri de cancer al sânului şi 158 de cazuri de cancer al prostatei.

Faţă de anul 2016, când au fost în evidenţă 10.354 de cazuri de cancer în judeţ, în anul 2017 numărul acestora a crescut cu 518.

A scăzut, în schimb, numărul deceselor cauzate de cancer: 1.303 în anul 2017, cu 83 mai puţine decât în anul precedent.

Ca dinamică a cazurilor de cancer, în anul 2002 erau de două ori şi jumătate mai puţine cazuri faţă de anul 2017.

Mai precizăm că suma alocată în 2017 pentru tratamentul pacienţilor oncologici din judeţul Suceava a fost de 17,9 milioane de lei, potrivit purtătorului de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Anda Sălăgean. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 11.000 de suceveni suferă de cancer.
 Vizualizări articol: 2726 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 11.000 de suceveni suferă de cancer0.05

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei