Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 27 (6737)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Etapa naţională

Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică, de la Gura Humorului, a reunit elevi din 29 de judeţe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cea de-a XVI-a ediţie a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică s-a desfăşurat la Gura Humorului, la finele săptămânii trecute, la masa competiţională fiind prezenţi elevi din 29 de judeţe ale ţării, 47 de elevi la secţiunea Juniori şi 91 la categoria de Seniori.

Aceştia şi-au dat concursul în cadrul a două probe - proba teoretică, cu o durată de trei ore, şi proba observaţională. Tot Olimpiada de la Gura Humorului stabileşte, în urma unor testări suplimentare, elevii calificaţi la fazele internaţionale ale concursului.

Festivitatea de deschidere a olimpiadei a avut loc vineri, 2 februarie, la Casa de Cultură a oraşului, în prezenţa competitorilor, a profesorilor însoţitori, a partenerilor evenimentului şi a reprezentanţilor Ministerului Educaţiei.

Prof. Ana Elisabeta Naghi, inspector general în Ministerul Educaţiei, a arătat că prima ediţiei a acestei competiţii a avut loc în anul 2003, an în care România a debutat şi la faza internaţională a concursului, care a avut loc în Suedia.

„A doua participare a României la etapa internaţională a fost în 2007, iar de atunci prezenţa ţării noastre a fost neîntreruptă. Rezultatele elevilor noştri, coordonaţi de profesori iubitori de spaţiu, de cer, de astronomie, au fost deosebite, clasându-se de multe ori în primul loc în Europa şi în al doilea loc în lume. Asta în condiţiile în care vorbim despre o disciplină pe care o învăţă doar cei care sunt pasionaţi, doar cei care doresc acest lucru, nefiind în curricula obligatorie”, a arătat Ana Naghi.

Aceasta a amintit şi de ediţia din 2014 a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, din luna august, găzduită de Suceava, apreciind buna organizare, implicarea şi condiţiile bune de desfăşurare, care au asigurat reuşita evenimentului de atunci.

La rândul său, preşedinta Comisiei Naţionale, astronomul Magda Stavinschi, a arătat că îşi doreşte ca această olimpiadă să fie doar un pas spre o cunoaştere mai aprofundată a universului.

„Pentru mine este important să înţelegeţi ce este astronomia pentru că ea este ştiinţa care le reuneşte pe toate: ca să devii astronom trebuie să ştii matematică, trebuie să ştii fizică, de ce nu chiar istorie, literatură, ş.a.m.d. Este o competiţie cu tine însuţi de a şti mai multe despre univers", a menţionat cercetătoarea.

Coordonatorul evenimentului, insp. dr. Petru Craciun, de laCercul de Astronomie şi Astrofizică de la Palatul Copiilor, a mulţumit tuturor celor care au sprijinit organizarea evenimentului, instituţiilor implicate, gazdelor de la Gura Humorului (Colegiului „Alexandru cel Bun”, reprezentat de prof. Mihaela Ursaciuc), dar şi elevilor participanţi pentru pasiunea pentru astronomie. 

Inspectorul şcolar general Gheorghe Lazăr a încurajat elevii calificaţi, la fel şi prof. Victor Şutac, preşedintele Societăţii Ştiinţifice „Cygnus”, acesta amintindu-le elevilor preocupaţi de fizică şi inventică de două competiţii organizate la Suceava - Concursul de fizică „Cygnus” şi Concursul „Rosef” (considerat etapă naţională pentru patru concursuri internaţionale importante).

Festivitatea de vineri s-a încheiat cu o serie de momente artistice ale unor ansambluri din judeţ (Ansamblul „Mała Pojana”, Ansamblul „Balada Humorului”, etc). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică, de la Gura Humorului, a reunit elevi din 29 de judeţe.
 Vizualizări articol: 1888 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică, de la Gura Humorului, a reunit elevi din 29 de judeţe0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei