Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 sep 2017 - Anul XXII, nr. 214 (6630)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Rezultate bune

Recoltarea cartofului, în plină desfăşurare, producţiile fiind şi de peste 20 de tone la hectar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Recoltarea cartofului este în plină desfăşurare în judeţul Suceava, din datele de până acum rezultând că există oscilaţii mari între producţiile obţinute, însă vârfurile de producţie sunt peste 20 de tone la hectar.

După ce ani la rând cultura cartofului le-a adus pierderi cultivatorilor, s-a ajuns ca în acest an să mai fie cultivate cu cartof doar aproximativ 20.000 de hectare de teren în tot judeţul. Inclusiv Staţiunea de Cercetare Agricolă din Suceava, care era cel mai mare cultivator de cartof, a renunţat la această cultură, singurele loturi fiind cele pentru cercetare.

Din datele contabilizate de Direcţia Agricolă Suceava rezultă că preţul cartofului este între 50 de bani şi 1 leu kilogramul, în funcţie de cantitatea vândută.

Inginerul Duţu Haralampie, directorul Direcţiei Agricole Suceava, a declarat că se aşteaptă la producţii în general bune la cartof. Ceva probleme sunt la calitate, o parte din cartofi fiind atinşi de aşa-numita râie a cartofului, care însă nu afectează decât estetic.

Anul trecut, din datele contabilizate de Direcţia Agricolă Suceava a rezultat o producţie medie de 8 tone de cartof la hectar. Anul trecut au fost probleme mult mai mari legate de secetă. A doua cauză a rezultatelor nesatisfăcătoare a fost legată de tehnologia slabă. Doar cultivatorii mari au investit în tehnologie şi în calitatea materialului săditor, însă cei care au mai pus cartof pe suprafeţe importante sunt puţini. Cele mai întinse suprafeţe cultivate cu cartof în acest an sunt în zona Bălcăuţi-Dorneşti.

În anii trecuţi, au fost perioade în care cultivatorii au fost nevoiţi să-şi vândă producţiile de cartofi la preţuri derizorii, de 20 de bani la kilogram ori chiar mai puţin. Ei nu şi-au acoperit atunci nici măcar jumătate din ce au investit. Unii au preferat să rămână cu cartofii pe stoc, fiind nevoiţi să-i transforme în cartofi de sămânţă, pe care i-au cultivat în anul următor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Recoltarea cartofului, în plină desfăşurare, producţiile fiind şi de peste 20 de tone la hectar.
 Vizualizări articol: 1830 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Recoltarea cartofului, în plină desfăşurare, producţiile fiind şi de peste 20 de tone la hectar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei