Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 sep 2017 - Anul XXII, nr. 214 (6630)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Constatări

Mirela Adomnicăi a anunţat că în unităţile de învăţământ sunt asigurate condiţiile optime de funcţionare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a anunţat în cursul zilei de ieri că în toate cele 760 de unităţi de învăţământ din judeţ sunt asigurate condiţiile optime de funcţionare în anul şcolar 2017-2018. Mirela Adomnicăi a precizat că aceasta este concluzia prezentată în raportul comisiilor mixte numite de Prefectură care au verificat şcolile din judeţ. Din comisii au făcut parte reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului - Judeţul Suceava, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina”. Mirela Adomnicăi a precizat că referitor la autorizarea sanitară de funcţionare, în raport se arată că din totalul unităţilor şcolare verificate, 329 au viză anuală, 90 funcţionează cu plan de conformare, iar 341 sunt fără această autorizaţie. De asemenea, în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor, comisiile au constatat că 182 de clădiri au autorizaţie, 77 nu deţin autorizaţie PSI, 24 de clădiri sunt în curs de avizare, iar 784 nu necesită avizare conform prevederilor legale.

Adomnicăi a mai spus că pentru clădirile în care se desfăşoară lucrări prin proiecte din prima etapă a PNDL, cum este cazul celor patru grădiniţe din Gulia, oraşul Dolhasca, care la momentul actual îşi desfăşoară activitatea în locuinţe particulare, primarii vor înainta documentaţia necesară imediat după recepţia finală a lucrărilor.

„La toate unităţile şcolare, acoperişurile clădirilor sunt funcţionale şi nu prezintă pericol în ce priveşte securitatea elevilor, urmând să fie îmbunătăţite, în 2018, prin proiecte PNDL2, iar faţadele clădirilor sunt finalizate, cu excepţia şcolii din Văşcăuţi, comuna Muşeniţa, la care continuă lucrările, nefiind pusă în pericol siguranţa elevilor”, a explicat Mirela Adomnicăi.

 

Toate şcolile au stocul de combustibil necesar pentru viitorul sezon rece

În raport se mai precizează că în toate unităţile şcolare din judeţ se asigură confortul termic prin trei surse de încălzire, respectiv prin sistemul centralizat de încălzire al localităţii şi încălzire proprie cu centrală termică sau sobe montate în sălile de clasă, acestea fiind “la standarde de funcţionare optimă” din punct de vedere al protecţiei împotriva incendiilor. De asemenea, în timpul verificărilor în teren s-a constatat că “toate unităţile şcolare au asigurat stocul de combustibil necesar pentru sezonul rece, pe bază de contracte”.

În majoritatea şcolilor verificate mobilierul şcolar este „corespunzător”. O situaţie aparte este la Şcoala Gimnazială şi Grădiniţa cu Program Normal din Mironu, comuna Valea Moldovei, care îşi desfăşoară activitatea într-o clădire veche, cu toate că în localitate este construită o unitate de învăţământ prin fonduri de la Banca Mondială, care nu este dotată cu mobilier. “Primarul Unităţii Administrativ Teritoriale a precizat că şcoala va fi dotată cu mobilier şcolar, odată cu implementarea proiectului care a fost aprobat”, se menţionează în raport.

În ce priveşte modul de desfăşurare a Programului Guvernamental “Laptele şi cornul”, comisiile au constatat că spaţiile destinate acestuia sunt întreţinute “corespunzător” în toate unităţile de învăţământ. Comisiile au constatat că doar la şcolile gimnaziale „Mihai Eminescu” şi “Regina Elisabeta” din Rădăuţi şi la grădiniţele cu program normal “Pinochio”, din Gura Humorului, cele din Gălăneşti, Suceviţa, Nr. 2 Frasin, Dorotea – Frasin şi Plutoniţa – Frasin spaţiul de refrigerare este “insuficient”.

În acelaşi timp, spaţiul destinat orelor de educaţie fizică este întreţinut corespunzător la toate unităţile de învăţământ din judeţ, cu excepţia terenului de sport al Şcolii Gimnaziale Salcea, care este “impracticabil”. Totodată, au fost dispuse măsuri de reabilitare a terenului de sport la Şcoala Gimnazială Văşcăuţi, comuna Muşeniţa, şi la cel de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Gura Humorului. “Reprezentanţii Colegiului Naţional <Andronic Motrescu> din Rădăuţi au solicitat comisiei prezente la faţa locului sprijin pentru construirea unei săli de sport”, se arată în raportul comisiilor mixte.

 

302 unităţi de învăţământ nu au asigurată paza sau nu sunt dotate cu sisteme de supraveghere video

Pe de altă parte, din cele 760 de unităţi de învăţământ verificate, 145 sunt asigurate cu pază, 313 sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, iar 127 dispun atât de pază umană, cât şi de sisteme de supraveghere video. În tot judeţul, 302 unităţi de învăţământ nu sunt asigurate cu pază sau cu sisteme de supraveghere video. În ce priveşte asigurarea măsurilor de siguranţă pentru elevi şi cadrele didactice, 12 unităţi de învăţământ preuniversitar nu au gard împrejmuitor, iar la Grădiniţa cu Program Normal (GPN) Nr. 2 Frasin, GPN Nr. 2 Straja, Şcoala Primară Brodina de Jos şi Şcoala Gimnazială Milişăuţi s-a constatat “necesitatea imediată de a se realiza garduri împrejmuitoare”.

În raport se arată că în privinţa siguranţei elevilor în şcoli, cu prilejul controlului, conducerea Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava a atras atenţia asupra pericolului de prăbuşire a unui arbore din apropierea clădirii.

Un alt aspect vizat de comisii a fost verificarea trecerilor de pietoni şi a mijloacelor de semnalizare verticală din zona unităţilor de învăţământ. În cazurile în care s-a constatat că semnele de circulaţie rutieră nu sunt vizibile sau sunt deteriorate, structurile de poliţie au transmis deja informări şi notificări cu termene limită de remediere către administratorii sectoarelor de drum, autorităţile publice locale, pentru “asigurarea unui grad maxim de siguranţă rutieră al elevilor în aceste zone, care vor face obiectul unor reverificări la expirarea termenelor”.

În raport se mai arată că la mai multe şcoli din nouă comune şi oraşe s-a constatat necesitatea asigurării limitatoarelor de viteză, dar şi amplasarea unor treceri de pietoni la Şcoala Primară Unceşti, comuna Buneşti, şi la Colegiul Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, în dreptul porţilor de acces ale gardului împrejmuitor al instituţiei, şi la Şcoala Gimnazială Ilişeşti – Corp B.

Potrivit raportului întocmit, reprezentanţii primăriei din Şaru Dornei au reclamat faptul că, în perioada de iarnă, utilajele de deszăpezire nu parcurg traseul până la unitatea de învăţământ din satul Gura Haitii, pe drumul judeţean 174 F.

 

Microbuze uzate pentru transportul elevilor din Cajvana şi Udeşti

Comisiile de control au mai constatat faptul că transportul elevilor din judeţul Suceava se realizează cu 142 de microbuze şcolare, aflate în dotarea primăriilor, care sunt funcţionale şi “dispun de autorizaţiile prevăzute de lege, atât pentru autovehicul, cât şi pentru şoferul acestora”.

“Reprezentanţii Primăriei oraşului Cajvana şi ai Primăriei comunei Udeşti au atras atenţia asupra gradului ridicat de uzură a microbuzului şcolar din dotare. De asemenea, este necesară suplimentarea cu microbuze pentru transportul elevilor din comuna Arbore, care sunt înscrişi la unităţile de învăţământ din oraşul Cajvana”, se mai arată în raport.

În final, prefectul judeţului a spus că pentru rezolvarea problemelor identificate şi luarea măsurilor ce se impun s-au transmis notificări către Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Secţiile de Drumuri Naţionale şi primării.

Alte notificări au fost transmise Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, pentru a analiza oportunitatea realizării unei săli de sport la Colegiul Naţional „Andronic Motrescu” din Rădăuţi, dar şi Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, pentru realizarea, cu regularitate, a unor analize la apa potabilă ce alimentează unităţile şcolare, precum şi informarea “cu celeritate” a Instituţiei Prefectului - judeţul Suceava. Prefectul a mai precizat că primarii au mai fost atenţionaţi cu privire la verificarea şi dispunerea măsurilor de curăţare a coşurilor de fum de la instalaţiile de încălzire ale unităţilor şcolare, iar primarul oraşului Dolhasca a fost notificat referitor la asigurarea echipamentelor de primă intervenţie în caz de incendiu, la cele patru grădiniţe cu program normal din satul Gulia, care funcţionează în locuinţe private.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mirela Adomnicăi a anunţat că în unităţile de învăţământ sunt asigurate condiţiile optime de funcţionare.
 Vizualizări articol: 1801 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mirela Adomnicăi a anunţat că în unităţile de învăţământ sunt asigurate condiţiile optime de funcţionare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei