Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 sep 2017 - Anul XXII, nr. 214 (6630)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Investiţie necesară

Copiii şi adulţii cu cancer vor beneficia de radioterapie la Suceava, de anul viitor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bolnavii de cancer, adulţi şi copii, care au nevoie de radioterapie nu vor mai fi nevoiţi să aştepte luni de zile o programare în clinicile universitare din ţară, ci vor avea, din luna mai a anului viitor, un centru de tratament specializat la Suceava. Ieri au început lucrările la Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic Suceava, o investiţie estimată la 13-14 milioane de euro.

Managerul Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Vasile Rîmbu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că ideea înfiinţării unui Centru de Diagnostic şi Tratament Oncologic la Suceava s-a născut în urmă cu mai mulţi ani în cabinetul preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, iar de atunci “drumul a fost sinuos”, întrucât investiţia este mare, iar procedurile au fost destul de complicate. Practic, timpul scurs de la studiul de oportunitate a investiţiei, care a fost în anul 2013, cu avize, aprobări, licitaţii, a fost mai lung decât cel afectat construcţiei clădirii şi dării în folosinţă a centrului – septembrie 2017 - mai 2018. Centrul de Radioterapie se realizează prin parteneriat public-privat, între Spitalul de Urgenţă - Consiliul Judeţean şi Consiliul Local pe de o parte, care pun la dispoziţie terenul, şi firma SC RT Lotus Center Cluj-Napoca, care realizează investiţia.

”Sperăm ca în primăvară va fi finalizată prima etapă a investiţiei, astfel încât centrul să fie funcţional şi util celor care au nevoie de radioterapie”, a spus Rîmbu.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, prezent la conferinţa de presă, a subliniat necesitatea funcţionării unui astfel de centru în zona de nord-est a ţării, deoarece numărul pacienţilor care au nevoie de radioterapie este destul de mare.

 

În prima etapă, la Centrul de Radioterapie vor putea fi trataţi 700-750 de pacienţi/an

Flutur a spus că primul echipament din dotarea centrului va avea capacitatea de a procesa 700-750 de pacienţi pe an, urmând ca în a doua etapă de dezvoltare a centrului să fie dublată capacitatea.

Construcţia, care are alocată o suprafaţă de 2.000 de mp, în curtea Spitalului Vechi, va avea patru niveluri, din care două sub nivelul solului şi două la suprafaţă.

De asemenea, va avea şi o parcare amenajată, cu 20-25 de locuri.

Flutur a subliniat că acest centru va lucra în parteneriat cu Spitalul de Urgenţă şi cu secţia Oncologie, iar în condiţiile în care va fi dezvoltat domeniul radioterapiei, va fi nevoie ca şi domeniile de chimioterapie şi de chirurgie oncologică, funcţionale deja în spital, ”să fie dezvoltate în profunzime”.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, reprezentatul firmei Medist, importator al echipamentelor care vor intra în dotarea Centrului de Diagnostic şi Tratament Oncologic Suceava, Antoaneta Roca, a prezentat proiectul realizat de SC RT Lotus Center la Suceava. Ea a arătat că datele statistice ale Ministerului Sănătăţii indică faptul că în România sunt peste 600.000 de pacienţi cu cancer şi anual sunt depistate peste 80.000 de cazuri noi. ”72 la sută din nevoile de radioterapie ale pacienţilor români nu sunt acoperite, perioada de aşteptare este de aproximativ 3 luni, iar în aceste condiţii era necesară înfiinţarea unui astfel de centru în Suceava care, prin echipamente de înaltă precizie, să permită realizarea unui diagnostic precis şi timpuriu”, a afirmat Antoaneta Roca.

 

În paralel cu construcţia, investitorul a început recrutarea personalului

Potrivit acesteia, în prima etapă a proiectului se vor realiza construcţia imobilului şi dotarea cu echipamente de radioterapie, valoarea investiţiei în prima etapă fiind de aproximativ 6 milioane de euro, iar în a doua etapă ar urma să fie achiziţionate un alt echipament de radioterapie, un RMN şi un PET/CT, în valoare de 6-8 milioane de euro. Ultimul echipament ar trebui ”să completeze şi să aducă un plus de valoare examinărilor imagistice”.

La rândul său, reprezentatul SC RT Lotus Center Cluj-Napoca, Sorin Blaga, a mulţumit reprezentanţilor SJU Suceava şi ai CJ Suceava pentru susţinere, exprimându-şi speranţa într-o colaborare foarte bună şi în perioada următoare.

El a precizat că în această perioadă are loc procesul de selectare şi recrutare a personalului care va lucra în Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic Suceava, fiind deja angajat un medic radioterapeut. Acesta a lucrat în străinătate, iar acum efectuează stagii la Institutul Oncologic din Cluj şi la Clinica Polisano din Sibiu. Cu alţi doi medici, dintre care unul rezident în Franţa, firma este în negocieri de colaborare. În centrul de la Suceava vor mai lucra doi fizicieni medicali, patru asistenţi medicali şi tehnicieni, dar şi un recepţioner, urmând ca în a doua etapă de dezvoltare a centrului personalul să fie suplimentat atunci când vor fi aduse alte echipamente.

 

Peste 10.600 de suceveni sunt în evidenţele Cabinetului de Oncologie din Spitalul de Urgenţă, diagnosticaţi cu cancer

Sorin Blaga a mai spus că personalul angajat la Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic Suceava va fi instruit în cadrul unui program de training şi a precizat că echipamentul de radioterapie este adus deja în ţară, fiind în custodia importatorului, până la instalare.

În ceea ce priveşte lucrările de execuţie a centrului, managerul SC General Construct SRL Suceava, ing. Viorel Nuţu, a declarat că firma sa are deja experienţă în construcţia unor buncăre destinate amplasării echipamentelor de radioterapie în Germania. Viorel Nuţu a precizat că General Construct a realizat construcţii cu această destinaţie la o clinică din Heilbron, iar în prezent este în curs de finalizare un astfel de obiectiv la Lubeck.

El a spus că dacă vremea din perioada următoare va permite intensificarea lucrărilor, în primăvara anului viitor ar putea fi finalizat acest obiectiv în condiţii de calitate foarte bune.

Menţionăm că în evidenţa Cabinetului Ambulatoriu de Oncologie al Spitalului de Urgenţă Suceava erau în evidenţă, în trimestrul II al acestui an, 10.635 de bolnavi de cancer. 465 erau cazuri noi luate în evidenţă. În tot anul 2016, în evidenţă au fost 10.354 de pacienţi cu cancer. Numărul pacienţilor cu indicaţie pentru tipul de tratamente care vor fi efectuate în viitorul centru de radioterapie este de 1.000-1.200 de cazuri/an, dar din evaluarea făcută la nivelul spitalului reiese că, din păcate, doar 10-15% dintre pacienţi ajung să îl şi efectueze deoarece numărul de centre cu echipamente de înaltă performanţă este extrem de redus în ţara noastră.

Centrul de Radioterapie de la Suceava se adresează şi bolnavilor de cancer din judeţul Botoşani şi din celelalte judeţe învecinate, precum şi pacienţilor din Ucraina şi Republica Moldova.

Investiţia de la Spitalul de Urgenţă Suceava înseamnă un ajutor substanţial pentru această categorie de pacienţi şi pentru familiile lor.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copiii şi adulţii cu cancer vor beneficia de radioterapie la Suceava, de anul viitor.
 Vizualizări articol: 2392 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Copiii şi adulţii cu cancer vor beneficia de radioterapie la Suceava, de anul viitor5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei