Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 sep 2016 - Anul XXI, nr. 229 (6342)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Evaluări Direcţia Agricolă

Peste 15.000 de hectare de teren cultivate au fost calamitate de secetă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comisia constituită prin Ordin al Prefectului de Suceava a finalizat zilele trecute evaluarea suprafeţelor de teren calamitate de secetă, rezultând că în 24 de localităţi din judeţ au fost afectate peste 15.000 de hectare care au fost cultivate în acest an. Suprafaţa este foarte mare, însă nu reprezintă un total la nivel de judeţ, evaluările fiind făcute doar în  localităţile în care cultivatorii au solicitat în scris  primăriilor acest lucru.

Cele mai importante suprafeţe calamitate sunt la Fântânele – 2.286 de hectare,  Grămeşti – 1.833 de hectare, Liteni – 1.745 de hectare, Forăşti – 1.094 de hectare şi Todireşti – 944 de hectare.

Cele mai multe localităţi cu suprafeţe calamitate de secetă sunt în zona Fălticeni.

Directorul Direcţiei Agricole Suceava, Mircea Lazăr, a declarat că terenurile evaluate au grad de calamitare cuprins între 30 şi 80%, iar culturile cele mai afectate sunt pajiştile, lucerna şi soia.

Din comisiile care au făcut evaluările privind pagubele produse de secetă au făcut parte câte un reprezentant de la Direcţia Agricolă Suceava, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Direcţia de Finanţe, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, plus un reprezentant al primăriei din fiecare localitate.

 

Cultivatorii speră să primească un ajutor guvernamental pentru compensarea pagubelor

Evaluările au fost transmise la Ministerul Agriculturii, care va centraliza datele din toată ţara şi le va transmite Guvernului României. Anul trecut, printr-o ordonanţă de urgenţă s-a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă din perioada aprilie-septembrie 2015. Agricultorii care au solicitat aceste evaluări speră ca lucrurile să stea la fel şi în acest an. Deocamdată de la Guvern nu a venit nimic oficial, însă cultivatorii speră că vor primi totuşi o compensare după acest an prost în agricultura judeţului. Paradoxal,  deşi producţiile sunt mici, preţurile la principalele culturi sunt tot mici şi nu îi mulţumesc pe cultivatori. 

Tot o undă verde de la Guvernul României se aşteaptă şi pentru pagubele provocate de grindină. 

Grindina căzută în zona Rădăuţi-Siret pe 17 iulie a provocat distrugeri pe 5.176 de hectare de teren cultivate cu diferite culturi. La aceste suprafeţe gradul de calamitare a fost foarte mare, spre 100% pe multe terenuri.  

Pentru societăţile din domeniul agricol aceste evaluări sunt necesare şi pentru a obţine scutirea de plata impozitelor pe venit. Scutirea se face în raport cu procentul de pagubă stabilit de comisiile de evaluare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 15.000 de hectare de teren cultivate au fost calamitate de secetă.
 Vizualizări articol: 1513 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 15.000 de hectare de teren cultivate au fost calamitate de secetă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei