Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 dec 2015 - Anul XX, nr. 282 (6094)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Din cauza sistemului informatic

Reţetele compensate şi consultaţiile medicale, din nou în haos

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Acordarea de servicii medicale pentru pacienţii asiguraţi medical a funcţionat cu dificultate sau a fost complet blocată la unele cabinete medicale şi farmacii, timp de trei zile.

Medicul de familie Irina Badrajan, secretarul Colegiului Medicilor Suceava, ne-a declarat, ieri, că este exasperată de blocajele din sistem. ”Nu merge nimic, stăm şi ne uităm la computere şi toată lumea ne spune că este un sistem minunat. De trei zile serverul central funcţionează ca dracu'! Nu se pot valida serviciile medicale, nu funcţionează nici serviciul cu cardul, nimic. Serverul central deserveşte tot, inclusiv farmaciile, deci blocajul este pe toată linia”, ne-a spus medicul furios.

La asta se adaugă starea de nervozitate a pacienţilor, care nu de puţine ori vin de la distanţă la cabinetul medical şi se văd în situaţia de a nu putea primi serviciile de care au nevoie. Pacienţii a căror stare de sănătate a permis reprogramarea au fost trimişi acasă de medici şi invitaţi la o dată ulterioară, cei care au rămas au primit servicii medicale cu întârziere.

Conform reglementărilor de utilizare a sistemului informatic şi a cardului naţional de sănătate, toate serviciile şi aplicaţiile operate de medici şi farmacişti pe durata cât sistemul cardurilor nu funcţionează trebuie să fie încărcate în sistemul central PIAS în maximum 72 de ore de la momentul când au fost efectuate. Pentru a se încadra în timp cu validarea serviciilor, atât statisticienii din spitale, cât şi ceilalţi furnizori de servicii medicale sunt nevoiţi să lucreze peste program, până la finalizarea încărcării datelor.

 

Servicii medicale limitate sau absente, timp pierdut şi nervi

De asemenea, pacienţii nu pot lăsa cardurile de sănătate la medicii lor de familie sau la medicii specialişti la care au mers la consultaţie, astfel încât trebuie să revină pentru respectarea cadrului legal.

Contactat, preşedintele-director al Casei Judeţene Suceava de Asigurări de Sănătate, Cristi Bleorţu, ne-a declarat că nu este vorba despre un blocaj efectiv, ci doar de o funcţionare mai greoaie. ”Este perioada de raportări, de început de lună şi sistemul funcţionează mai greu. Firma de mentenanţă lucrează la optimizare. Este adevărat că sunt probleme de conectare, se conectează mai greu sau se deconectează în timpul accesării unei aplicaţii, dar merge. Am primit raportări de la medicii din judeţ”, a mai spus şeful CAS Suceava. Acesta a mai spus că dacă ar fi fost vorba de blocare, aceasta s-ar fi întâmplat la nivel naţional şi ar fi fost anunţată de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, aşa cum s-a întâmplat când s-au înregistrat astfel de situaţii. ”Când pică, pică în toată ţara. Acum doar funcţionează mai greu”, a precizat directorul Bleorţu.

Indiferent dacă i se spune blocaj sau funcţionare dificilă, atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici contează mai puţin. Pentru ei contează timpul pierdut, pe care nu îl decontează nimeni, şi limitarea accesului la servicii medicale de strictă necesitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reţetele compensate şi consultaţiile medicale, din nou în haos.
 Vizualizări articol: 1798 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reţetele compensate şi consultaţiile medicale, din nou în haos0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Orez cu ou Dacă sunteți amatori de mâncare chinezească, dar deliciile asiatice vă par foarte complicate și un restaurant cu specific este prea departe, iată o soluție simplă și rapidă care ar putea deveni o preferință pentru un mic-dejun ușor, gustos și... Citeşte