Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 dec 2015 - Anul XX, nr. 281 (6093)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Luaţi-vă noile carnete de şofat pe loc!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Marele pamfletar Tudor Arghezi povesteşte precum că şoferia nu se mai ia, ca examen, presupun, pentru a umbla, ci pentru a învăţa să ieşi din blocaj. El se plângea că nu poţi depăşi fiindcă vin mereu unii din faţă. Ceva de genul ăsta, dacă-mi aduc bine aminte. Eu aş adăuga că azi, examenul de şofer ar trebui să fie exclusiv psihologic, al răbdării de a sta înţepenit. Înveţi - şi te supui examinării – nu pentru a arăta cum zburzi tu pe patru roţi, ci cum staţionezi, cuminte, la coadă, pe cauciucuri. Țeava de eşapament a maşinii din faţă, neclătinată ca şi ţeava curului maşinii tale, care suflă în nasul parbrizului celui dindărăt, trebuie să-ţi devină obişnuinţă, peisaj, viaţă, relief natal. Examenul constă în capacitatea de a nu da în streche şi de a răbda pe loc fără să-ţi pierzi minţile. Proba fundamentală e, dacă te prinde menghina şi stai patru ore strâns între maşina din faţă şi maşina din spate, la rându-ţi fiind spatele unei maşini şi faţa alteia, să nu faci explozie ca un pneu. Să te uiţi calm şi imbecil în dosul fumegând al antemergătorului care-i şi el antestătător. Să te uiţi, să nu înjuri, iar dacă te nimereşti în pasajul X, constrâns la disciplina unei peşteri, betonat pe toate părţile, să răsufli ordonat şi să nu ţipi. Oricum nu te aude nimeni, iar telefonul mobil e inutil. Orice întâlnire e anulată de la sine. Dacă-ţi vine să faci pipi, nu poţi abandona automobilul, că se poate nimeri să  plece neanunţat coloana. Aşa că rabdă, iar când nu mai poţi, slobozeşte-te uşurat de presiuni în nădragii fără pampers. Dacă miliţia nouă te-a obligat la trusă medicală, pune cu de la tine putere şi o oliţă sau un pampers dublu, fiindcă eventualitatea blocajului fără ieşire şi fără boscheţi pe margini a devenit din întâmplare necesitate.

Domnilor aspiranţi la carnetul de şofer, învăţaţi mai întâi tehnicile de staţionare şi mângâierea nervilor pentru supravieţuire! La începuturile ei, maşina era pentru umblat. Acum e pentru staţionat cu motorul rulând pe loc, în mecanica lui circulară. Cineva m-a sfătuit acum un veac să nu intru cu automobilul în Roma, că m-am fript. N-ai, mi-a zis el, unde parca. Dacă intri, aşa ieşi. Vreau să văz, am zis, Columna lui Traian! Imposibil, mi-a răspuns! Lasă maşina la marginea oraşului, la o distanţă de 20 de kilometri şi vino pe jos. Ajungi mai iute, iar odată ajuns, poţi s-o vizionezi. Un sfat similar înaintez gratis viitorilor şoferi care dau examen de mers, când ar trebui să dea examen de stat: nu intraţi în Bucureşti, nu plecaţi – cum au plecat unii de Ziua Naţională pe Valea Prahovei şi s-au găsit în acelaşi loc a doua zi, când serba Tăriceanu ziua care trecuse în Senat! Dacă intraţi în automobil, luaţi-vă hrană pentru o săptămână şi provizii de apă ca pentru cutremur, chiar dacă plecaţi în acelaşi oraş, pe strada de după colţ. Scrieţi-vă într-însul testamentul. Nu programaţi întâlniri mai degrabă de un an. Când zici ne vedem mâine la Ceas, la Universitate, celălalt să priceapă că e vorba de mâinele de peste un an. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Luaţi-vă noile carnete de şofat pe loc!.
 Vizualizări articol: 3679 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Luaţi-vă noile carnete de şofat pe loc!5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciuci de poame în foi de viță (de post) Sunt, de fapt, niște sarmale de post. Fără carne însă și servite fără revărsări decadente de smântână, nu-și vor fi meritat deplin rangul de sarmale adevărate, așa că au rămas la statutul de ”ciuci”. Inedit la ele este... Citeşte