Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 aug 2015 - Anul XX, nr. 183 (5995)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dezvoltare

Colaborarea dintre universităţile din Suceava şi Schwaben, apreciată de germani ca esenţială pentru viitor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Colaborarea dintre Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava şi universităţile germane, în mod particular cu Universitatea din Augsburg, este considerată ”esenţială” de partenerii judeţului Suceava din Regiunea Schwaben şi se va bucura de maximă atenţie din partea conducerii regionale. Preşedintele Consiliului Regional Schwaben, Jürgen Reichert, prezent la aniversarea a 25 de ani de existenţă a Forumului Democrat al Germanilor din Suceava, ne-a declarat că unul dintre cele mai importante domenii ale parteneriatului dintre Schwaben şi Suceava este cel universitar, ”colaborarea elitelor” din cele două ţări.

”Eu cred că în situaţia Europei de astăzi poziţia elitelor este decisivă. Colaborarea elitelor din Europa, aşa cum este colaborarea dintre universităţile noastre, este ceva de care eu am foarte mare grijă”, a declarat preşedintele Reichert.

În opinia sa, elitelor le revine sarcina şi responsabilitatea rezolvării marilor probleme cu care se confruntă astăzi Europa, şi acestea nu ar fi neapărat, spune preşedintele Reichert, situaţia economică a Greciei sau conflictul din Ucraina, ci mai curând problema şomajului în rândul tinerilor şi încrederea pe care o au aceştia în societate.

”Cred că avem mai degrabă prea multe interese ale unor grupuri particulare care în ultima perioadă au reuşit să stăpânească dintr-un punct de vedere discuţia. Situaţia pe care o avem în Grecia nu este neapărat o lipsă de responsabilitate a elitelor. Eu cred că elitele şi grupurile care decid în această direcţie ştiu ce responsabilitate au şi ce măsuri trebuie luate în această direcţie. La fel cred că şi situaţia dificilă din Ucraina se analizează la fel. Există cercuri particulare mai micuţe de interese care ne-au adus în această situaţie şi peste asta trebuie să trecem, peste eliminarea acestor interese particulare ale unor grupuri mici. Ceea ce citim, că avem o situaţie tensionată care produce probleme în Europa, nu este aşa de catastrofal cum este descris în media. Cred că suntem în stare să rezolvăm aceste probleme; situaţia în Grecia nu este aşa greu de rezolvat, nu este o economie atât de mare încât să ne dărâme economic în Europa. Se exagerează în această direcţie. Avem probleme mult mai mari - şomajul tineretului mă preocupă enorm şi cum acesta se reflectă în societate şi periclitează încrederea tineretului în aceasta”, a arătat şeful Consiliul Regional din Schwaben.

 

”Regiunea Schwaben îşi extinde aici responsabilitatea şi face o politică europeană”

Jürgen Reichert a spus că a citit o statistică din care reiese că tineretul român este foarte mulţumit în ţara lui, spre deosebire de cel din Germania, care nu declară acelaşi lucru şi asta îl face pe liderul german să creadă că gradul de mulţumire nu are legătură cu situaţia materială din ţară. De aceea crede că tinerii din diverse regiuni trebuie să se înţeleagă, să se întâlnească şi să se cunoască, aşa cum se întâmplă în cadrul parteneriatului regional din care este parte Suceava. ”Eu cred că viitorul nostru în Europa nu este periclitat”, a afirmat Jürgen Reichert.

El a mai amintit că Regiunea Schwaben a preluat oficial încă din 1955 responsabilitatea asupra bucovinenilor care au fost strămutaţi în 1940 şi din această legătură s-a dezvoltat mai târziu parteneriatul între regiuni.

Parteneriatul dintre Suceava, Schwaben, Departamentul Mayenne din Franţa şi Regiunea Cernăuţi a fost dat ca exemplu de bună practică europeană şi de ataşatul cultural la Ambasada Germaniei la Bucureşti, Uwe Koch, prezent la aniversarea germanilor din Bucovina. Acesta a declarat că ”Europa se construieşte după modelul acestui parteneriat, începând de la regiuni şi nu cum crede un domn de la Moscova, care ocupă teritorii”.

Despre legăturile vechi dintre Schwaben şi Bucovina a vorbit de asemenea preşedintele Asociaţiei Germanilor Bucovineni din Germania, Ewald Zachmann, care a venit la Suceava ”pentru a aduce salutul bucovinenilor din Germania către compatrioţii lor”. ”Mă bucur că germanii de aici au reuşit acum 25 de ani să se organizeze din nou, mă bucur că Bucovina arată din nou aşa cum a fost înainte, cu multe grupe etnice. Regiunea Schwaben îşi extinde aici responsabilitatea şi face o politică europeană.  Asta a fost o piatră de temelie prin care Bucovina reuşeşte să se reintegreze în Europa”, ne-a spus Ewald Zachmann. Cu această ocazie, el a trecut şi prin Ilişeşti, localitate în care familia lui a trăit 150 de ani. ”Familia mea nu a părăsit aceste locuri cu plăcere. Au trăit mulţumiţi aici, au muncit aici şi au plecat în cu totul alte constelaţii politice. Tata a murit în război şi mama nu a avut niciodată şansa să se întoarcă aici, unde a crescut”, a afirmat Ewald Zachmann. El a mai spus că are în plan ca anul viitor să vină la Suceava împreună cu întreaga familie, cu cei trei copii şi şapte nepoţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colaborarea dintre universităţile din Suceava şi Schwaben, apreciată de germani ca esenţială pentru viitor.
 Vizualizări articol: 1614 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Colaborarea dintre universităţile din Suceava şi Schwaben, apreciată de germani ca esenţială pentru viitor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Clapon umplut cu tocătură Acum un veac și mai bine, Ecaterina S. Comșa se adresa „Matroanelor române", în prefața cărții sale de bucate, reamintindu-le o spusă a lui Edmondo de Amicis - „Soarta multor oameni a atârnat de faptul dacă... Citeşte