Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 aug 2015 - Anul XX, nr. 183 (5995)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Mârlanul de Rarău

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Am trecut spre Ardeal prin Pasul Rotunda, pe un drum ca vai de muma lui, apoi am parcurs o bucată pe asfalt şi a urmat un alt drum belit şi jupuit. Dar pentru prima oară în viaţa mea, nu i-am înjurat pe cei care au furat banii de asfalt. Fiindcă am petrecut o săptămână într-o deplină izolare, departe de hărmălaia citadină, în Munţii Rodnei.

Nişte munţi a căror linişte e atât de exigentă, că anulează cât ai clipi semnalul telefoniei mobile. Ceea ce, din punctul meu de vedere, este perfect, că nu mă omor să trăncănesc la bazaconia asta de telefon, care doar mai frumoasă nu ne face viaţa. Nici semnal de net nu era pe o rază de vreo douăzeci de kilometri pătraţi, ceea ce iarăşi a fost perfect, pentru că ţinea departe feisbucheala asta ca scaiul. Nici cabane din care să cânte tare Guţă şi a lui ceată - toţi voinici cu fruntea nu tocmai lată - nu erau.

Să mă fi văzut, m-aţi fi confundat, în mod sigur, cu o capră neagră, atât de fericit şi de graţios eram. Am abordat două trasee turistice. Pe unul, am ajuns într-o zi la Lacul Lala şi pe Vârful Ineu. În altă zi, am mers la Poiana cu Narcise, unde nu mai erau narcise, pentru că le trecuse anotimpul. Am urcat ore în şir, fiind singur pe tot muntele, într-o sălbăticie preistorică.

Munţii Rodnei au rămas nemurdăriţi, pentru că-s mai la dos. Mârlanii care sufocă România nu au pus gheara pe ei, să se dea cu gipanele, să-l umple de focul grătarelor, să-l belească de vânat şi să-l sufoce cu ambalaje goale aruncate peste tot. Pe alţi munţi i-au făcut deja ferfeniţă. Ceahlăul – „Muntele Sfânt” – colcăie de cocalari de toate vârstele şi calibrele. Rarăul e şi el asaltat, mai ales de când s-a făcut şoseaua aceea care îl urcă pe mârlan cu bibiul pe vârf.

Concluzia tabletei de astăzi este destul de amară: alegem destinaţii cât mai îndepărtate de prezenţa umană, de semenii noştri. Dacă ne gândim mai adânc, e îngrozitor. Încetul cu încetul, omul a ajuns să fugă de om. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mârlanul de Rarău.
 Vizualizări articol: 2981 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Mârlanul de Rarău5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Clapon umplut cu tocătură Acum un veac și mai bine, Ecaterina S. Comșa se adresa „Matroanelor române", în prefața cărții sale de bucate, reamintindu-le o spusă a lui Edmondo de Amicis - „Soarta multor oameni a atârnat de faptul dacă... Citeşte