Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 apr 2015 - Anul XX, nr. 75 (5887)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Capăt de drum

Ultimele luni de viaţă ale falimentarei Termica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Cântecul de lebădă” al Termica Suceava s-a făcut auzit ieri, în prima conferinţă de presă organizată în ultimii trei ani de conducerea societăţii care asigură căldura şi apa caldă pentru aproape jumătate din locuitorii municipiului Suceava.

Pe lângă cauzele globale şi locale care au dus la „îngroparea” societăţii de termoficare a oraşului, asemeni altor zeci de societăţi similare din ţară, administratorul special de la Termica, Ovidiu Dumitrescu, a prezentat diverse aspecte ale activităţii de termoficare.

 

Termica nu este în faliment – deocamdată

În primul rând,  administratorul special de la Termica şi reprezentantul administratorilor judiciari ai societăţii aflate în insolvenţă au vrut să lămurească situaţia juridică a societăţii, pentru că s-au vehiculat fel de fel de variante, în care Termicii i s-a pus deja „cruce la căpătâi”.

„Decizia Curţii de Apel Iaşi, din 20 martie, a invalidat hotărârea creditorilor prin care s-a aprobat planul de reorganizare propus de Unicom Holding, dar Termica nu este încă în faliment. Acesta va fi pronunţat de judecătorul sindic al Tribunalului Suceava”, a spus Teodor Matei, reprezentant al administratorilor judiciari de la Termica.

Dar, conform acestuia, nici nu mai este mult până când falimentul, care bate la porţile societăţii de ani de zile, va deveni oficial.

„Se poate previziona pronunţarea falimentului, fie pe 28 aprilie, când se judecă dosarul de fond la Tribunalul Suceava, când se discută şi o cerere a Bioenergy de intrare a Termica în faliment, fie pe 7 mai, când, la Curtea de Apel Suceava, va fi analizat un dosar înaintat de ACET, dar care a fost suspendat până la decizia Curţii de Apel Iaşi. Cum aceasta s-a pronunţat deja, Curtea de Apel Suceava a repus pe rol acel dosar, la cererea ACET. Dacă se admite apelul ACET – aceasta fiind soluţia cea mai previzibilă, şi se constată că nu mai există un plan de reorganizare, la un următor termen, stabilit pentru luna mai sau iunie, judecătorul sindic va fi obligat să emită sentinţa de intrare în faliment”, a adăugat Teodor Matei.

Practic, falimentul Termica nu va afecta furnizarea căldurii şi apei calde în această perioadă destul de rece, când furnizarea energiei termice este încă prioritară, dar din luna mai, întreprinderea care asigura cândva peste 2.000 de locuri de muncă ar putea fi forţată să închidă porţile.

 

Datoriile Termica, aproape dublate în doi ani de insolvenţă

Planul de reorganizare al societăţii de termoficare, aplicat în cei aproape doi ani de insolvenţă, nu a reuşit să facă minuni.

În loc să scadă, datoriile Termica aproape că s-au dublat, asta în condiţiile în care principalii creditori nici nu au văzut vreun ban din ceea ce aveau de recuperat.

Astfel, dacă la data intrării în insolvenţă, adică pe 18.06.2013, datoriile Termica erau de 55.141.782 lei, până la 28.02.2015, datoriile au crescut la 93.913.064 lei.

Cele mai mari creşteri ale datoriilor se înregistrează la furnizorii de combustibili, în principal către Bioenergy Suceava (aproape 19 milioane de lei), pentru energia termică cumpărată şi apoi livrată populaţiei, precum şi către E.ON Energie, pentru gaz metan şi energie electrică.

 

O nouă societate de termoficare – necesară, dar să nu se facă aceleaşi greşeli

Intenţia municipalităţii sucevene de a înfiinţa o nouă societate de termoficare a oraşului, în şedinţa extraordinară care va avea loc vineri, este considerată de conducerea Termica o necesitate, care atrage însă atenţia asupra unor probleme care ar trebui să nu se repete.

„Trista experienţă de la Termica ar trebui să fie învăţătură de minte, că nu se poate desfăşura această activitate fără să fie susţinută de autoritatea publică locală.

Trebuie ajuns la un nivel real al costului acestei activităţi de termoficare. A ascunde aceste costuri şi a le rostogoli pe spinarea unei societăţi comerciale nu poate duce decât la o situaţie în care se află şi Termica în prezent, la fel ca multe alte societăţi similare din ţară”, a declarat administratorul Termica, Ovidiu Dumitrescu.

Conform acestuia, indiferent de cine va prelua activitatea de termoficare a Sucevei, societatea ce se doreşte a fi înfiinţată ori una deja existentă, a unor companii private, problemele de care se va izbi vor fi aceleaşi ca la Termica.

„E bine că se face o nouă societate de termoficare, doar că nu trebuie repetate aceleaşi politici ca la Termica. Subvenţia nu este obligatorie, este o opţiune a autorităţilor locale. Costurile trebuie micşorate prin investiţii, în principal pe fonduri europene”, a declarat directorul Termica.

Cu toate acestea, Ovidiu Dumitrescu consideră că tot sistemul centralizat de termoficare reprezintă cea mai bună soluţie pentru asigurarea căldurii şi apei calde în oraşe.

„Nici în celelalte sisteme de încălzire, precum cel pe gaz metan, costurile nu sunt cele reale, sunt subvenţionate. Asta nu se va întâmpla la nesfârşit. La fel, nu se regăsesc la aceşti consumatori nici costurile de mediu, care sunt obligatorii prin legislaţia europeană, dar nu se aplică încă. Acestea sunt destul de mari, de aproape 40 de lei pe lună numai pentru emisia de CO2. Ca să nu mai spunem că aceste centrale de apartament au o durată de viaţă limitată. În vest nu veţi vedea coşuri-coşuleţe ieşind din pereţii apartamentelor”, a mai spus Ovidiu Dumitrescu.

Falimentul Termica, care a devenit o chestiune de timp, de câteva săptămâni sau cel mult luni, este sfârşitul „ultimului mohican” al termoficării din Moldova, unde toate fostele CET-uri, coloşi ai zonelor industriale de altădată, au intrat în faliment, activitatea fiind preluată de noi societăţi înfiinţate de administraţiile locale ori de operatori privaţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ultimele luni de viaţă ale falimentarei Termica.
 Vizualizări articol: 2807 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Ultimele luni de viaţă ale falimentarei Termica1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Problema de SISTEM trimis de
( 1 apr 2015, 11:58:04
Agentul termic, de la oricare producator de energie termica ar fi, nu poate fi preluat si transportat spre reteaua de termoficare a Sucevei decat cu instalatiile de transport din gestiunea firmei de insolventa, Termica. Nici centrala producatoare Bioenergy -"bijuteria" pe lemne a edilului, nu poate functiona fara unele facilitati de la Termica. Pacat de distrugerea societatii Termica, a intregului sistem de termoficare din Suceava si a descurajarii consumatorilor, datorita unor greseli din partea Primariei si a celor care au condus/ consiliat la Termica in ultimii 10 ani. Pacat ca centrala Bioenergy nu are autonomia necesara din toate punctele de vedere, inclusiv cea a transportului energiei termice, ca de produs la gard e usor. Termoficarea trebuia/trebuie facuta la fel ca si electrificarea: cu contorizare individuala si contract individual. Noua centrala pe lemne carate din 4 judete - "bijuteria" edilului, unde au fost incurcati sa investeasca cei de la Adrem, datorita sistemului de termoficare distrus prin deciziile primariei si a celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani, ramane fara piata de desfacere pentru energia termica, doar ca minuscul producator de energie electrica prin distrugerea padurilor si a drumurilor nationale.
2.   Problema de SISTEM trimis de
( 1 apr 2015, 12:00:39
Asa cum s-a procedat si in alte orase, primaria ar trebui sa suporte contravaloarea unei centrale termice pentru fiecare apartament racordat la sistemul de termoficare centralizat cu plata utilitatilor la zi si impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si la Bioenergy, sa-si ceara scuze pentru faptul ca i-au incurcat pe consumatori, au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice. Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la sistemul de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung si-au spus cuvantul, mai nou, sistemul este vandalizat iar factorii si organele abilitate ale statului nu stim ce asteapta ca nu iau masuri urgente.
3.   Problema de SISTEM trimis de
( 1 apr 2015, 17:23:12
Daca E.ON sau alt furnizor de gaz ar acorda ceva facilitati la montarea unei centrale de apartament, sistemul de termoficare centralizat actual s-ar putea trezi foarte repede fara consumatori, cu toate ca termoficarea centralizata pe ansamblu, intr-un sistem concurential cu un menegement bun are multe avantaje tehnico-economice. Multi oameni si-au montat centrale de apartament de nevoie, sa scape de disconfortul creat de acei diriguitori ai termoficarii centralizate.
4.   Sistem alternativ trimis de
( 1 apr 2015, 17:44:35
Se tot vorbeste montare de centrale pe gaz ca alternativa la sistemul .
Sunt sisteme mult mai ieftine, mai moderne si de viitor. Panourile radiante pe langa faptul ca sunt usor de montat , fara aprobari sau proiecte si fara deranj mare in locuinta( cca 30 minute/panou) au perioada de viata de 25-30 ani si perioada de garantie de 10 ani. In plus folosesc curent electric care nu se va scumpi in ritmul gazului si asigura o incalzire sanatoasa organismului.
Eu am asa ceva si platesc la un apartament de 2 camere cam 110 lei lunar pentru incalzire.
Nu trebuiesc intretinute si nu prezinta nici un pericol.
Stau intr-un bloc in Burdujeni si am scapat de igrasie si mirosurile neplacute de la sistemul de tevi din baie.
Ganditi-va si la acest sistem. E super!
5.   In cit timp se amortizeaza investitia? trimis de
( 1 apr 2015, 18:01:22
O centrala de apartament presupune o mare investitie, in primul rind, gindindu-ne la pretul gazului care este in continua crestere, pentru alinierea la cerintele UE!
Pentru instalare, preturile au crescut si cresc mereu. Ma gindesc la materiale (tevi , calorifere, bransamente, centrala, etc.) si instalarea propriu-zisa.
O centrala buna costa. Costa si instalarea. Iar garantia este doar de 10 ani, dupa care alti bani, alta cheltuiala.
Reviziile anuale cresc de la an la an, fara rusine. O defectiune pe undeva la sistem, presupune o interventie si deci alti bani.
Merita?
In cit timp se amortizeaza investitia? Doar in conditiile in care ne gindim ca pe timp de iarna vom inchide centrala pentru a face economie!?
6.   Termica in colaps trimis de
( 1 apr 2015, 19:09:28
Ce poate fi mai relevant referitor la seriozitatea,profesionalismul si viitorul unei firme ca Termica decat faptul ca insusi directorul ei,Ovidiu Dumitrescu,a declarat că s-a debranşat de la sistemul de termoficare al SC Termica de multă vreme.
7.   Mai filozofilor! trimis de
( 1 apr 2015, 19:19:08
Municipiul Suceava nu mai are nici un fel de industrie ! Asa e? Ia priviti ce avere are PRIMARELE si familia lui ! Priviti cum arata municipiul Suceava ! Parca apartine Ucrainei , nu Romaniei ! Acest analfabet , gusat si vanat are sprijin de la "bucuresti " . Face ce vrea muschiul lui , in timp ce voi socotiti gigacaloria si metru cub de gaz ! DNA , in Suceava nu exista , nici alte organe de control ! Ce mii Prelipca ce mii Maliniul ?
7.1  RE: Mai filozofilor! trimis de
( 1 apr 2015, 19:32:50
„Industria română este admirabilă, este sublimă, dar lipsește cu desăvârșire...

Ion Luca Caragiale-O scrisoare pierdută

Mulțumim din inimă Partidului !(de la mine,Phantomas, că nu mă costă nic').
Mai aveam niște cepe degerate de astă toamnă dar cred că dacă le pun în pământ o să iasă ochiul boului în rimă cu frâna calului.
8.   Problema de SISTEM trimis de
( 1 apr 2015, 19:54:06
Un alt important director debransat cu centrala de apartament al structurii pe cale de a intra în faliment, la auzul unei întrebări de genul dacă mai are locuinţa racordată la reţeaua centralizată de furnizare a agentului termic, a transmis, ieri, sucevenilor un răspuns plin de înţelesuri pentru cei care mai speră că Termica va supravieţui: “Da’ ce vă f…e grija?!”. Pacat ca astfel de oameni au condus sau au consiliat la Termica in ultimii zece ani. Din gresala in gresala ei au strans averi mari iar populatia este tracasata zilnic datorita deserviciilor aduse de ei, primarie si consilieri locali, deservicii care au condus la mari probleme in sistemul de termoficare din Suceava.
8.1  RE: Problema de SISTEM trimis de
( 2 apr 2015, 08:46:54
Sistemul Centralizat cuprinde mii de oameni, cu posibilitatile lor, de obicei reduse. Aproape totul este distrus din motive bine stiute, dar bineînțeles nu se gasesc vinovatii!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salată de primavară, cu păpădie, arpagic şi tarhon Salata de primavara cu laptuci! Iata o reteta aparent simpla, cunoscuta de toata lumea. Ce-am mai putea inova? Si totusi, exista solutii...Ai trebuinta de: o salata verde (laptuca), 250g de branza (se poate si branza tofu, pentru cei care tin... Citeşte