Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 apr 2015 - Anul XX, nr. 75 (5887)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Situaţie unică

Republica Rădăuţi a rămas fără Consiliu Local. Primarul ales, Aurel Olărean, este în Penitenciarul Gherla

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Situaţie fără precedent în România, iar locul unde aceasta se înregistrează nu putea fi altul decât aşa-numita Republică Rădăuţi. După ce Curtea de Apel Suceava a respins ieri ca nefondat recursul declarat de Consiliul Local Rădăuţi, soluţia de dizolvare a deliberativului din acest oraş a rămas definitivă. Practic, totul este în coadă de peşte în Rădăuţi şi nimeni nu a putut oferi un răspuns clar şi coerent vizavi de ceea ce se va întâmpla pe linie administrativă în perioada imediat următoare. În condiţiile în care primarul ales la scrutinul din iunie 2012, Aurel Olărean, a fost arestat şi se află în Penitenciarul Gherla, conducerea oraşului ar trebui asigurată de secretar, dar şi aici Legea 215/2001 privind funcţionarea administraţiei publice locale este destul de ambiguă. Potrivit articolului 55 din legea sus-menţionată, „până la constituirea noului consiliu local, primarul sau, în absenţa acestuia, secretarul unităţii administrativ-teritoriale va rezolva problemele curente ale comunei, oraşului sau municipiului, potrivit competenţelor şi atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii”.

Chestionat pe tema problemelor apărute la Rădăuţi ca urmare a dizolvării Consiliului Local, prefectul de Suceava, Constantin Harasim, nu a putut oferi un răspuns tranşant, dar a precizat că locuitorii oraşului nu vor fi afectaţi în nici un fel.

„Prefectura a iniţiat o adresă către Biroul Juridic al Ministerului Afacerilor Interne pentru a cere soluţii legale de rezolvarea problemelor de la Rădăuţi. Mă gândesc să ne adresăm şi Curţii Constituţionale pentru ca totul să fie cât mai corect. Până la luarea unei decizii finale şi legale, începând de miercuri, 1 aprilie, toate actele care vizează activitatea Primăriei Rădăuţi vor fi semnate doar de secretarul acestei unităţi administrativ-teritoriale, conform competenţelor care-i revin prin fişa postului. Într-adevăr, ordonatorul de credite nu mai există în acest moment, dar nu este nici un pericol ca activitatea Primăriei Rădăuţi să fie blocată”, a declarat Constantin Harasim.

Nimeni nu ştie însă cum se pot traduce aceste „probleme curente” şi până unde poate merge competenţa secretarului şi mai ales ce acte poate sau nu semna acesta.

 

Cum s-a ajuns la dizolvarea Consiliului Local

Toată nebunia de la Rădăuţi a plecat din perioada în care primăria era condusă de Aurel Olărean.

Deliberativul local nu s-a întrunit timp de două luni consecutiv în perioada 1 aprilie - 30 mai 2014, deşi a fost convocat conform prevederilor legale, încălcându-se astfel dispoziţiile Legii administraţiei locale 215/2001 republicată cu modificările şi completările ulterioare. Mai exact, Consiliul Local Rădăuţi a fost convocat în şedinţe ordinare prin dispoziţie de primar în zilele de 11 aprilie şi 23 mai. Şedinţele nu au avut loc deoarece nu s-a întrunit cvorumul, fiind prezenţi doar nouă din cei 19 consilieri locali. Legea administraţiei publice locale spune că şedinţele Consiliului Local se desfășoară legal în prezenţa majorităţii consilierilor locali în funcţie.

Ca urmare, pe data de 13 iunie 2014 Prefectura judeţului Suceava a cerut Tribunalului Suceava, Secţia de contencios administrativ şi fiscal, să se pronunţe cu privire la dizolvarea de drept a Consiliului Local al municipiului Rădăuţi.

„Neasigurarea cvorumului prevăzut de lege de către consilierii locali în funcţie la nici o şedinţă timp de două luni consecutiv, deşi au fost convocaţi cu respectarea prevederilor legale, echivalează cu neîntrunirea Consiliului Local, fiind incidente prevederile articolului 55, alineat 1, litera a referitoare la dizolvarea de drept a Consiliului Local. Prin neîntrunirea timp de două luni consecutiv considerăm că se afectează interesul legitim public al comunităţii locale”, se menţiona în sesizarea depusă la instanţele de judecată de către Prefectura Suceava.

 

Nici problema secretarului municipiului Rădăuţi nu este încă limpezită

Conform legii administraţiei publice locale, persoana care ar trebui desemnată să preia temporar activitatea Primăriei Rădăuţi este secretarul. Numai că şi aici există ceva probleme. În cursul anului 2013, secretarul titular pe post, Haralambie Herghiligiu, s-a pensionat, iar locul acestuia a fost ocupat prin detaşare, timp de un an, de Gheorghe Adrian Şcheul. De pe 27 octombrie 2014, postul de secretar al Primăriei Rădăuţi a fost ocupat de Adrian Valentin Onciul, detaşat şi el pentru o perioadă de 6 luni. Această detaşare expiră pe 26 aprilie 2015, numai că a fost formulată o cerere de prelungire cu încă 6 luni. Până în prezent nu există avizul de specialitate de la Prefectura Suceava, dar cel mai probabil va fi obţinut în timp util.

În atare condiţii, şansele cele mai mari de a prelua frâiele administraţiei publice locale Rădăuţi le are secretarul Adrian Valentin Onciul.

„Nu m-am gândit şi nici nu mi-am dorit să conduc Primăria Rădăuţi. În primul rând trebuie văzut ce se înţelege prin probleme curente ce pot fi rezolvate de secretar. Este o chestiune inedită atât pentru Rădăuţi, cât şi pentru Suceava. Am emoţii, dar sunt convins că mă voi descurca. Nu aş putea spune că ştiu totul din ceea ce se petrece în primărie, dar cu ajutorul colegilor mei sunt convins că vom depăşi această perioadă”, a precizat Adrian Valentin Onciul. 

Viitorul şef interimar şi inedit al administraţiei rădăuţene a fost la prima experienţă ca secretar tocmai la Rădăuţi. Totuşi, el a lucrat mai mulţi ani ca jurist la Primăria comunei Marginea. Adrian Valentin Onciul are 45 de ani, a absolvit Facultatea de Drept "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi şi lucrează în administraţia locală din anul 1999.

Onciul a mai precizat că în cazul în care postul de secretar al Primăriei Rădăuţi va fi scos la concurs se va prezenta la examen.

 

Istoria nebuniei de la Rădăuţi

Mandatul 2012-2016 la Primăria Rădăuţi s-a dovedit unul extrem de agitat.  Certurile permanente din Consiliul Local Rădăuţi au explodat în iunie 2014 prin cererea de dizolvare a deliberativului, cerere admisă de instanţele de judecată şi rămasă ieri definitivă. Nebunia a continuat în septembrie 2014, când primarul ales, Aurel Olărean, a fost arestat preventiv pentru mai multe infracţiuni comise în exercitarea funcţiei. Ulterior, prefectul de Suceava a dispus suspendarea din funcţie a lui Aurel Olărean. Acesta este în spatele gratiilor de şase luni şi jumătate, iar zilele următoare va avea o nouă tentativă de a obţine înlocuirea arestului preventiv cu o măsură mai puţin restrictivă.

După arestarea primarului Aurel Olărean, Consiliul Local Rădăuţi s-a întrunit şi în urma votului a fost schimbat viceprimarul Dumitru Ciobotariu cu Tiberiu Maerean. Acesta a devenit viceprimar cu atribuţii de primar, dar nu a rezistat prea mult în funcţie. În urmă cu aproape două săptămâni el a fost debarcat din funcţie, dar după ce şi-a prezentat din nou candidatura a fost reales ca viceprimar. A reuşit să reziste încă o săptămână, iar vineri, 27  martie, a predat ştafeta către un alt coleg din Consiliul Local, Traian Andronachi. Acesta a avut cel mai scurt mandat de viceprimar cu atribuţii de primar, de numai cinci zile.

„Aşa cum am spus de-a lungul timpului, Curtea de Apel Suceava trebuia şi urma să dizolve Consiliul Local Rădăuţi şi uite că premoniţiile pe care le-am avut s-au adeverit. În aceste condiţii, partea interesată, Instituţia Prefectului, are la dispoziţie un termen legal de maxim 30 de zile prin care să emită ordinul de dizolvare a CL Rădăuţi. Implicit, prin acest ordin autoritatea adminstrativ-teritorială Rădăuţi va rămâne atât fără Consiliul Local, cât şi fără funcţia de împuternicit al funcţiei de primar, funcţie pe care am ocupat-o temporar”, a menţionat ultimul dintre cei care au condus Primăria municipiului Rădăuţi.

 

Rădăuţenii trebuie să se pregătească de alegeri

Prin dizolvarea Consiliului Local Rădăuţi cu aproximativ 14 luni înainte de finalizarea mandatului, în mod normal şi firesc ar trebui organizate alegeri anticipate. Acest aspect este prevăzut de articolul 55, aliniat 7, din Legea 215/2001.

„Stabilirea datei pentru organizarea alegerii noului Consiliu Local se face de Guvern, la propunerea prefectului. Alegerile se organizează în termen de maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti prin care s-a constatat dizolvarea Consiliului Local sau, după caz, de la validarea rezultatului referendumului”, se menţionează în legea administraţiei publice locale. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Republica Rădăuţi a rămas fără Consiliu Local. Primarul ales, Aurel Olărean, este în Penitenciarul Gherla.
 Vizualizări articol: 4253 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 6 voturi
Republica Rădăuţi a rămas fără Consiliu Local. Primarul ales, Aurel Olărean, este în Penitenciarul Gherla3.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   The show goes on trimis de
( 1 apr 2015, 13:57:48
(:-@ transmit, printr-o cablogramă în cod Morse, șoaricii ciia ai mei, autosurghiuniți pe o plajă din feerica insulă Vanuatu)

Adicăteteaangry Augusta TEofanie a Satrapimii Sale Imperiale – Tiberius Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus Maereanus – imperator țâcnit din spița gintei Claudine a Imperatorilor scelerați, este, din perspectivă metodologică, un exponent etalon al materialismului dialectic și istoric de sorginte leninisto-stalinistă.
Adicătelea, urmează neabătut îndemnul dat de Lenin, Stalin, Brejnev, Andropov, Cernenko, etc, de a nu ceda în fața EVIDENȚELOR INDUBITABILE și LEGALE, aplicând astfel îndemnul cutumiar de a se ieși din politică și din viața publică numai atunci cândskull este dus pe năsălie, cu picioarele înainte.
Cam aceasta este construcția personală a acestor satrapi kominterniști, pentru care RETRAGEREA onorabilă constituie o veritabilă blasfemie la adresa mințișoarelor lor dezaxate, emanând fum gros de ferodou ars, suprasolicitat de tentațiile absurde generate de Boala Puterii.
Ei bine, ce-mi comunică prin cablogramă șoaricii ceia din insula Vanuatu?

Apăi cam așa:
În 25 ale lui Mărțișor, TEofanie Maerean, după cum se știe, și-a primitfeeling beat up a treia ciubotă în kur, materializată prin HCL 56.
Hotărâre prin care Satrapimea Sa Imperială Claudină A FOST DEMIS DIN FUNCȚIA DE VICEPRIMAR și, pe cale de consecință, nemaiputând îndeplinishame on you nici atribuțiunile de primar interimar.
Imediat după asta, urmează HCL 57 de alegere a unui nou viceprimar, la care PARTICIPĂ, prin AUTOPROPUNERE, Augusta Sa Satrapime.
Din momentul în care A PARTICIPAT la un tur de alegeri pentru un nou viceprimar, TEofanie Maerean Claudius Augustus NERO a CONȘTIENTIZAT și A ACHIESAT la evidența indubitabilă că NU MAI ESTE VICEPRIMAR.
1.1  RE: The show goes on trimis de
( 1 apr 2015, 13:58:54
Suplimentar precizează șoaricii din Vanuatu că cele 2 HCL – 56 și 57, AU FOSTon the phone ADUSE LA CUNOȘTINȚA Praefecturii Suceava în data de 25 martie.

Ce trăsnăi mai scornește mintea Augustului Satrap?i dont know
Apăi nici mai mult, nici mai puțin decât că ÎN DATA DEdoh 27 MARTIE, „cu de la sine voie, aiurea și obraznic” să emită O DISPOZIȚIE DE PRIMAR (????) prin care prelungește, cu 6 luni de zile, detașarea secretarului Onciul.

Acuma în ce calitate o fi dat această dispoziție ciudată, la 2 zile după ce și-a primit ciubota-n kur, numai lanțurile neuronale afectate de Boala Puterii, ale Augustului Imperator, pot să dea oarecare lămuriri.it wasnt me
Dacă ar fi să ne lansăm în speculații, am putea crede că simpla calitate de Om Bun, Lăcuitor destoinic al Capitalei informale a Părții se Sus a Bukowinei de gios și Soț destoinic al Doamnei Maerean l-au îndreptățit pe Domnul Maerean să emită O DISPOZIȚIE DE PRIMAR!hee hee
Aferim!not worthy
Norocul nostru că nu i-a trecut prin minte să emită vreun ordin de prefect sau, Doamne feri, ††† să emită vreo Ordonanță de Urgență a Guvernului.i dont want to see
Ptiu, ptiu, Doamne feri, ††† apără ††† și păzăște ††† pe țâcnit de lume și de sine însuși!
Amin! †††not worthy
Să mai zicem că bizara „Decizie de primar” este contrasemnată pentruthinking legalitate, chiar de persoana ce constituie subiect al acestei decizii mai mult decât ciudate? În tot compartimentul juridic al Primăriei Rădăuți n-o mai fi fost nici o altă persoană competentă să contrasemneze „legalitatea” acestei porcării ordinare!

Cam ăsta e rezumatul cablogramei trimesă de cei doi șoarici vestitori din Vanuatu, careoh go on au renunțat definitiv la donchișotismul lor gratuit, păgubos și primejdios, în favoarea a doo șoricioaice arzoaice, under eighteen, care performează un balet tematic pe ritmurile hitului lui Joe Cocker.
1.2  RE: The show goes on trimis de
( 1 apr 2015, 13:59:49
Oricum, șoaricii ciia profetici au avut dreptate când au prorocit „The Show Must Go On!”dancing

Ingăta căsilly circăraia (fără pâne) continuă, și continuă cu un aplomb rara-avis, cu o fervoare tâmpelnică ce a excedat absolut toate prevederile legale în materie.
Căci, nu-i așa, tătuca Lenin, Stalin & Co. au postulat în mintea neosocialiștilor îndemnul neabătut de „A NU IEȘI DIN VIAȚA POLITICĂ SAU PUBLICĂ DECÂT CU PICIOARELE ÎNAINTE” !

AU ZÂS! (șocâții mei cercetași - iscoditori – vestitori din insula Vanuatu)
2.   Mices’ legacy * trimis de
( 1 apr 2015, 15:47:12
shame on youno talking:-$
Cei doi scout-heralds șoarici ai miia s-o cărăbănit în subsolul Curții de apel Suceava, în așteptarea soluționării dosarului 4550.
Aclo, dint-o dată, s-o pogorit asupra lor The Holy Ghost of Mices care le-o provocat o revelație:
pen ce pisda mă-sii să-și riște libertatea într-un răsbel care nu-i alor, nu îi reprezintă și nu le aduce nici un gheschaft?i dont know
Ș-atunci, cei doai șoarici vertitori divini ș-or cumpărat belete la un airplain al companiei GermanLosers și s-o cărăbănit în Insula Vanuatu.
Nu înainte de a-și băga poula șoricească în tăte fățărnicile, tăte gomoșeniile, tăte prețiozitățile și tăte țâfnoșeniile tzărănoilor din Capitala informală a Părții de Sus a Bokowinei de Gios.loser

Amu' coolcool băitanii îs pestar o plajă din Vanuatu, stau răsturnați pe un șezlong, au ocheți de soare pe mutre, beu Marguerita asezonată cu țucăr caramel, pai și unbreluță origami și se delectează cu spectacolul unoraprilbilly șoricioaice arzoaice, under eighteen, care performeaă în fața lor un balet tematic pe hitul lui Joe Cocker - „You can leave your hat on”.
Răstimp în care șoaricii ceia se delectează cu imaginea mai mult decât ludică a șoricioaicelor - arzoaice, altele doo babornițe șobolănițe le fac la domnii hârți vânt cu frunza de palmier, sub parasolar, ca să nu-i înțepe musca țețe și să le procucă sine știe ce blăstămății de diseases.

„- Yeah, baby!”surprise
„- C'mon, baby!”surprise
se extaziază pe de-atâta fericire șoarecii vestitori, renunțători la condiția lor păguboasă de donchișoți în răsbelurile altora.oh go on
AU ZIS!
2.1  RE: Mices’ legacy * trimis de
( 1 apr 2015, 15:49:02
-----
* Adicătelea ia mai mereți în poulicica șoaricilor mei cu toții de-a valma, politruci, milițieni, kaghebiști, NKVD-iști, prosecutori, asesori populari, strâmbători de pricini, țâfnoși, gomoși, fricoși, slugi, lichele, secături, lingăi de clanțe, căței, lătrăi, mișei, lachei, derbedei, pupincüriști, tâlhari, hoți de cai, șuți de cămile, briganzi, tâlhari de codri, etaetera, etcaetera, (ejusdemfarinae) din cetatea mirobolantă – Capitală informală a Părții de Sus a Bukowinei de Gios.
Ani și ani de zile, dezinteresat , fără intereses patrimonial și numai din convingeri proprii, într-o vreme când tot Rădăucziul tăcea fără icnete, sub copita Matrozului Oly, cei doi șoarici ai miia au ținut sus steagul conștiinței și acțiunii civice.
Acum, în idele spurcăciunii de azi, a devenit mult prea periculos ca să se mai promoveze o asemenea atitudine de iresponsabil donchișotism.
Căci , politrucii, milițienii, kaghebiștii, NKVD-iștii, prosecutorii, asesorii populari, strâmbătorii de pricini, țâfnoșii, gomoșii, fricoșii, slugii, lichelele, secăturile, lingăii de clanțe, cățeii, lătrăii, mișeii, lacheii, derbedeii, pupincüriștii, tâlharii, hoții de cai, șuții de cămile, briganzii, tâlharii de codri, etaetera, etcaetera, (ejusdemfarinae) SUNT PERICULOȘI atunci când se coalizează întru apărarea Omertică a potlogăriilor, nelegiuirilor și fărădelegilor produse în „cuiburile lor mafiotice”.
Așa că, stimată urbe Rădăuczează, cei doi scout-mices ai mei transmit prin cablogramă un fierbinte și kamaraderesc îndemn:

„Hy seek Tear & Mehr Muje, Rădăuczi!”loser
2.2  RE: Mices’ legacy * trimis de
( 1 apr 2015, 15:50:07
Țină-vă de acuma Țânta sus Signora Cicci di Tormenta 11, Signore Augusto Ciccio di Tormenta, Licențiata de ziua a Țaptea de la Sfredelu Haret – Medvedianu 12, molodețul kaghebist de la Săcția 13 de Miliție Politică, Imperatorul scelerat Tiberius Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus Maereanus, Corneliu neaGigi – prostălăul forumul Monitorului, Membrii Uniunii Scriitorilor pășuniști Ratați de la Parchetul de pe lângă Lege, milițienii duhănitori protagoniști ai unei noi serii din „Dosarele X” și „Poltergeist” având drept temă Duhanul din Camera de corpuri delicate, etcaetera, etcaetera,
‘vămpoulameacută�
3.   ȘOV(A) trimis de
( 1 apr 2015, 17:20:25
Dacă Șov mă duce cu gândul la un nume masculin atunci Șova o fi de parte feminină ?
Ca la ruși:-ov,ova.
O fi și cu două fețe ?(frocio-italiană)
Dăm banii înainte sau după ?

Șovăiți oștenii mei ?
Șovăim,șovăim Măria Ta !
3.1  RE: ȘOV(A) trimis de
( 1 apr 2015, 17:23:49
Frocio, assieme a finocchio, è il termine più comunemente utilizzato nella lingua italiana per indicare in termini di profondo disprezzo il maschio omosessuale; ...

Privindu-l bine,e bucățică ruptă !(di frocio,certo !)

4.   Urbis et orbis trimis de
( 1 apr 2015, 17:56:10
Republica Rădăuți e stat în stat ?
O fi Vatican ?
O fi San Marino ?
Dar chiar nu se găsește nimeni în Republica Bananieră România să pună capat acestei Transnistrii ?
Heiii,Koves(ș)i ,deșteptarea !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salată de primavară, cu păpădie, arpagic şi tarhon Salata de primavara cu laptuci! Iata o reteta aparent simpla, cunoscuta de toata lumea. Ce-am mai putea inova? Si totusi, exista solutii...Ai trebuinta de: o salata verde (laptuca), 250g de branza (se poate si branza tofu, pentru cei care tin... Citeşte