Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 apr 2015 - Anul XX, nr. 75 (5887)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Cât de nemernic a fost Arghezi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Uitasem cât de nemernic a fost Tudor Arghezi! Pur şi simplu, prins cu alte treburi, uitasem. Ţineam minte numai talentul său literar extraordinar. Acum două zile, mi-am reamintit ticăloşia sa fenomenală, citind câteva scrisori prin intermediul cărora îl linguşea până peste limitele suportabilului pe Gheorghe Gheorghiu-Dej. Pe dictatorul Dej, pe ucigaşul Dej, pe măcelarul Dej. Colegii de breaslă ai lui Arghezi mureau pe capete în puşcării, iar el îi ridica imn de slavă criminalului suprem al ţării.

Iată cât de greţos începe o epistolă, datată 16 februarie 1964, înainte ca Arghezi să plece într-un turneu în străinătate: „Iubite tovarăşe Dej, cu geamantanul burduşit de plecare, permiteţi-i inimii, care vă este atât de necuprins datoare, să vă lase un bun rămas, dimpreună cu un discret oftat de început de nostalgie...”

Dacă rândurile acestea ar fi fost adresate de un june fetei de care era îndrăgostit până peste urechi, aş mai fi înţeles. Dar în momentul acela, Arghezi avea 84 de ani! Ce poate fi mai greţos!?

Urmarea scrisorii este în deplin acord cu începutul ei triumfal, pentru ca finalul să te lucreze direct la stomac: „Acordaţi-mi o permisiune: aceea de a săruta mâinile artistei Lica Gheorghiu, cu sentimentul că le-am sărutat pe ale marelui ei părinte.” Semnat: „Sunt al Dumneavoastră, Tudor Arghezi.”

Artista Lica Gheorghiu era o proastă, care profesa ca actriţă, doar prin influenţa exercitată de taică-su. Fără un milimetru de înzestrare artistică. După ce Dej a binevoit să crape, s-a terminat şi cu cariera ei profesională.

Rămâi cu o mare tristeţe după ce citeşti aşa ceva. Ce sacrilegiu! Să-ţi dea Dumnezeu talent la scris cu tona, iar tu să ţi-l foloseşti linguşind pe unul dintre cei mai mari criminali din istoria României! Şi reţineţi: scrisoarea discutată azi e doar o filă din dosarul atât de gros al lipsei de caracter de care a dat dovadă Arghezi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cât de nemernic a fost Arghezi.
 Vizualizări articol: 1680 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.10/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.1 din 10 voturi
Cât de nemernic a fost Arghezi3.1510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salată de primavară, cu păpădie, arpagic şi tarhon Salata de primavara cu laptuci! Iata o reteta aparent simpla, cunoscuta de toata lumea. Ce-am mai putea inova? Si totusi, exista solutii...Ai trebuinta de: o salata verde (laptuca), 250g de branza (se poate si branza tofu, pentru cei care tin... Citeşte