Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 oct 2014 - Anul XIX, nr. 236 (5745)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Drumul falimentului

Peste 20% din energia termică produsă de Bioenergy dispare în neant

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproximativ 60.000 de suceveni care trăiesc în cele 20.000 de locuinţe racordate la sistemul centralizat de termoficare din municipiul Suceava au ajuns în dramatica situaţie ca în prag de iarnă să se vadă ameninţaţi că nu vor avea în casă apă caldă şi căldură, deşi o bună parte dintre ei şi-au îndeplinit corect obligaţiile contractuale faţă de furnizor. O situaţie prezentată prefectului de Suceava, Florin Sinescu, de responsabilii de la Termica arată că, la cum a fost gestionată problema furnizării energiei termice în sistem centralizat de la momentul punerii în funcţiune a noii centrale a oraşului, rezultatul nu putea să fie altul.

Conform cifrelor oficiale, în perioada 9 noiembrie 2013 - 30 septembrie 2014, firma Bioenergy a livrat societăţii Termica 195.378 de gigacalorii, cantitate măsurată „la gardul centralei”. De la Bioenergy până la punctul de distribuţie către oraş, de pe Calea Unirii, pe o distanţă de 5 km, s-au pierdut 21.980 gigacalorii,  ajungând aici doar 173.398 gigacalorii. Cu pierderea acceptată de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), de 10% pe primul tronson şi 14% pe cel de-al doilea, Termica a facturat către abonaţii săi 154.064 gigacalorii. Din energia termică facturată, la abonaţi au ajuns fizic doar 115.026 gigacalorii. Faţă de pierderea asumată de ANRSC, de 39.038 gigacalorii, există o pierdere suplimentară de 19.313 gigacalorii. Prin urmare, cele 21.980 de gigacalorii pierdute de la gardul Bioenergy până la punctul de distribuţie către oraş, plus 19.313 gigacalorii diferenţa între cantitatea facturată către abonaţi şi cea consumată şi plătită efectiv de aceştia, adică aproximativ 42.000de gigacalorii nu se regăsesc în nici o structură de cost şi nu le plăteşte nimeni. Un calcul simplu arată că, din cauza pierderilor de pe reţele, pentru fiecare gigacalorie consumată, Bioenergy trebuie să producă de fapt 1,44 gigacalorii. În bani, preţul real al unei gigacalorii înseamnă 1,44 x 261,59 lei, adică 385,37 lei.

 

Şi la o majorare de tarif, 50 de lei din preţul real al unei gigacalorii nu este plătit de nimeni

Bioenergy vinde gigacaloria către Termica la preţul de 143,84 lei cu TVA inclus, de unde rezultă că pentru distribuţie şi transport preţul ar fi de 241,5 lei cu TVA, cu 100 de lei mai mare decât preţul de producţie. Preţul actual, aprobat la 30 iunie 2006, este de 123,73 lei cu TVA inclus. Propunerea de majorare înaintată de Termica şi aprobată de ANRSC încă din data de 6 decembrie 2013 este ca tariful să ajungă la 197,71 lei cu TVA inclus.

Având însă în vedere calculele anterioare, rezultă că şi în situaţia în care Consiliul Local Suceava ar aproba o majorare de tarif, tot rămâne suma de 50 de lei/ gigacalorie pe care nu o plăteşte nimeni.

De unde vine diferenţa atât de mare dintre preţul de producţie şi cel de transport? Poate din diferenţa de management dintre cele două firme.

La Termica, societate aflată în insolvenţă, cu unic acţionar Consiliul Local, lucrează 272 de oameni. Ponderea salariilor în preţul unitar pe gigacalorie este de 26% la activitatea de transport şi 42% pentru cea de distribuţie.

La Bioenergy, firmă cu capital privat sută la sută, lucrează 47 de salariaţi, cu tot cu cei angajaţi la depozitul de biomasă, iar salariile au o pondere de 1,5-2%. Termica are din start cheltuieli mai mari decât sumele maxime pe care le poate încasa.

 

Populaţia a plătit 65% din suma facturată de Termica, iar instituţiile 87%

Mai menţionăm că, potrivit cifrelor oficiale, în perioada 9 noiembrie 2013-30 septembrie 2014,  valoarea facturilor emise de Bioenery către Termica este de 28,103 milioane lei. Termica a vândut abonaţilor săi şi a încasat energie termică de 22,907 milioane de lei şi a achitat la Bioenergy 12,549 milioane de lei. Populaţia a plătit, în perioada menţionată, 65% din suma facturată, iar instituţiile 87%. Din totalul energiei termice vândute, 87% ajunge la populaţie şi 13% la instituţii.

Situaţia de fapt arată că şi în condiţiile în care abonaţii îşi achită facturile în proporţie de sută la sută, fără o creştere a preţului la gigacalorie, concomitent cu reducerea numărului de angajaţi din transport şi distribuţie, această activitate va fi în continuare pe minus. Primii care au de suferit sunt sucevenii cu locuinţele racordate la sistemul centralizat care au fost mereu cu plata la zi, penalizaţi acum pentru un lucru de care nu se fac în nici un fel vinovaţi. Următorii pe listă sunt ceilalţi locuitori ai municipiului Suceava, din ale căror impozite şi taxe, plătite de asemenea corect, se duc milioane de euro în fiecare an pentru a subvenţiona o companie muribundă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 20% din energia termică produsă de Bioenergy dispare în neant.
 Vizualizări articol: 3455 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 6 voturi
Peste 20% din energia termică produsă de Bioenergy dispare în neant3.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nu e chiar asa trimis de
(10 oct 2014, 12:46:31
Cu parere de rau dar trebuie corectat si titlul articolului. Energia termica nu "dispare in neant" ci in pamant si cea mai mare parte din pierderile care nu se regasesc sunt in retelele care sunt proprietatea primariei. De fapt pierderile de la Termica al carei unic actionar este Consiliul Municipal Suceava, de foarte multi ani, ale cui sunt???
Apoi "obligaţiile contractuale faţă de furnizor" din astea nu am auzit ca ar exista.
Citat: "42.000 de gigacalorii nu se regăsesc în nici o structură de cost şi nu le plăteşte nimeni." iar este gresit pentru ca trebuie sa le plateasca Termica.
Din angajatii Termica, care este al C.L.Suceava mai exact, daca se vor da afara aprox.100 de salariati, cam asta e diferenta pana la schema de personal acceptata de primarie, se vor rezolva problemele lipsei de bani a oamenilor sau a pierderilor. Cu siguranta nu. Vom castiga 100 de someri, care nici acestia nu vor mai plati, neavand de unde, dar am uitat, omul nu conteaza. Aia cu crearea locurilor de munca e numai in campanie pentru os.
La final subliniez ca "milioane de euro .... pentru a subvenţiona o companie muribundă" iar este gresit, subventia este pentru diferenta intre pretul pentru populatie hotarit de C.L. Suceava si pretul real al unei gigacalorii. Subventia se acorda la o parte a locuitorilor acestui oras (ceea ce iar nu e corect) si nu unei companii oricare ar fi ea.

2.   Nu e chiar asa trimis de
(10 oct 2014, 13:59:58
Termica in sus, Termica in jos! O campanie josnica dusa impotriva propriei companii a orasului, unic actionar fiind C.L.Suceava. Ajunsa aici respectand si executand hotararile luate de reprezentanţii Municipiului Suceava din Adunarea Generala a Actionarilor de la Termica.
Hai sa ne imaginam ca Termica (dusmanul poporului) nu mai exista, s-a inchis, Ura Ura!!! Numai ca acum ce era al Termica, instalatii, retele, sunt a unei companii private. Hopa!! E doar alta palarie...pierderile sunt aceleasi, locuitorii racordati la sistemul centralizat tot nu platesc, subventia de la primarie vine cu mari intarzieri, pai nu prea am rezolvat nimic. Ba da avem o mica suma de bani nesemnificativa, care reprezenta salariile celor 100 de oameni lasati pe drumuri cu tot cu familiile lor (lasa sa moara si capra lor). Asta se crede a fi rezolvarea termoficarii orasului??

2.1  RE: Nu e chiar asa trimis de
(10 oct 2014, 15:10:31
Salariile celor 100 de oameni care ar iesi din schema n-ar reprezenta mare economie, salariile fiind mici ( sub media pe economie ). La Termica mai sunt doar cativa directori, directori adjuncti si sefi care au salarii mai maricele, intre 50 si 120 milioane (lei vechi).
3.   Colaps! trimis de
(10 oct 2014, 14:55:18
Gaura neagra e a primariei, transportul si distributia fiind in propietatea ei.Fiind niste minti crete, precum placinta si primarul, au reusit sa amestece pierderile din retea cu pretul la gard, precum si cat plateste omul la 20 000 de ap. cu totalul populatiei din oras. De atata prostie colosala au uitat sa intrebe Termica la cat costa gigacaloria la gard daca o produce cu un cazan de 420 t/h care functioneaza pe carbune si/sau pe pacura si/sau pe gaz, numai in anotimpul rece. DNA, ANAF, SRI stiu foarte bine care situatie e mai profitabila pentru smecherii astia, afaceristi ce distrug intentionat structura societatii.
4.   Dârdâim de frig in blocuri cu mucegai... trimis de
(10 oct 2014, 15:37:29
Lungu este un parvenit, un needucat, insensibil la suferinta celor defavorizati.

Cârpeala, cârpeala si iar cirpeala! Ce-i cu Suceava asta de este asa, unde sunt banii nostri!? Macar cirpeala daca ar fi facuta ca lumea…
Este un haos voit lăsat așa, fiecare face ce vrea…
Vorba strabuna ca “omul sfinteste locul”, a devenit o moneda davalorizata si aruncata in colbul drumului.
Initiativa si grija fata de Suceava nu exista, iar rarele momente in care se face simtita, e atrofiata si dezorientata, batjocorita si anihilata.

4.1  RE: Dârdâim de frig in blocuri cu mucegai... trimis de
(10 oct 2014, 15:38:32
Dârdâim de frig in blocuri cu mucegai si cu tevi colmatate, fara apa calda, fara caldura si lor le sta capul la cit mai multe procente pentru Pontac!
Asta dovedeste, pentru a cita oara, cit sunt de preocupati acesti indivizi de problemele MARI ale obstii.
Acesti indivizi merita a fi degradati nu numai din functiile gras remunerate, pe care le detin, ci din calitatea de OM.
Scandalos si dezonorant pentru aceasta clasa politica!

4.2  RE: Dârdâim de frig in blocuri cu mucegai... trimis de
(10 oct 2014, 16:24:30
Initiaza domnule un referendum si sa vedem cati dintre suceveni il mai accepta pe Lungu ca primar. Treaba trebuia facuta mai demult. Toate partidele sunt gasti mafiote, de-asta a ajuns tara asta-n tarana. SRI-ul e facut sa trimita numai informari, iar aceste informari stau in sertarele mafiotilor.
5.   Colaps! trimis de
(10 oct 2014, 17:07:01
Gaura neagra a primariei va fi si mai neagra. Piatra de moara de care credea ca scapa si mai grea de gatul edilului, ma si mir ca mai vrea sa candideze.
Pretul pe gigacalorie neactualizat de 8 ani, se majoreaza la cel real. Diferenta de la 185 de lei/gigacalorie (pret care aduce voturi) la pretul real (aprox.341lei) este mai mare. Sa vedem de unde da primaria banii.
Astia care produc si care se pare ca vor si transporta energia termica, sunt privati. Nu primesc banii, opresc, ca si acum. Nu mai merge cum era cu Termica, unde comandau tot consilierii si primarul si dadeau banii pe subventii cat si cand aveau chef.
Trebuie sa ne invatam fara apa calda si caldura si sa ne gandim la surse alternative. Sistemul actual nu are cum sa functioneze. Colaps!!!(bun titlu)
Oare mai marii obstei au avut bani sa isi puna centrale pe gaz sau ii doare capul ca pe cei mai multi dintre noi cand ne incalzim de la ochiurile de la aragaz.
Traiasca conducatorii urbei si realizarile lor!!!
5.1  RE: Colaps! trimis de
(10 oct 2014, 17:38:34
Trebuia sa ramana totul sub girul local, fara amestecul privatilor. Sucevenilor nu le trebuie centrala noua, ci pret mic, fara 10 intermediari care sa-si puna fiecare profit. Trebuia sa ramana Termica cu un singur grup functionabil pe iarna, cand dadea randament maxim, iar vara toata lumea pe boilere electrice. Termica trebuia sa se restructureze pe nivel minim de salariati si sa externalizeze sectoarele care nu aveau treaba cu producerea energiei termice si electrice, iar bani aprobati de girul local petru reparatii si ceva investitii in distributia pe orizontala, contorizare pe palierele. Nu poti face acte sociale spozorizand privatii si jumatate de oras sa fie luat de fraier. Nu merge cu dubla masura, sau ocaua mica, iar daca e privat, atunci sa privatizam si primaria.
5.2  RE: Colaps! trimis de
(10 oct 2014, 18:13:59
Imi taie astia comentariul, iar am ajuns proscris.
5.3  RE: Colaps! trimis de
(10 oct 2014, 19:09:46
20% disparuta in naent e prostie crasa, 20% spaga la nivel inalt, 20% "bani de cafea" dimineata la scurmangii de gropi si altii din organigrama, 10% inflatie viata grea pentru firme chestii socoteli si nah la asa scuze si pierderi pardon "mai bine spus furaciuni" cum sa nu se duca in cap incalzirea "susevei".

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Calamar la grătar umplut cu brânză de capră şi caşcaval Porţii:1 (300 g)Timp de preparare:10-15 minuteCalorii:500 calorii / porţieIngrediente:Calamar intreg - 250 gTelemea de capră - 100 gCaşcaval - 100 gArdei gras - 30 gUnt - 30 gOrez basmatic - 50 gBoia dulce - 5 gMod de preparare:Calamarul se curăţă... Citeşte