Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 oct 2014 - Anul XIX, nr. 236 (5745)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Departe de Cer, preotul Vrăjitoru e totuşi un simplu om

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De când haina satanică a ateismului a fost lepădată cu dezgust, biserica ortodoxă a ajuns una dintre cele mai credibile instituţii din ţara noastră. Sondajele de opinie îi tot arată încrederea de care se bucură în rândurile populaţiei. Este un fapt evident că oamenii au încă teamă de Dumnezeu. Unii, mult mai puţini, chiar îl iubesc.

Însă, cu fiecare preot care calcă sonor pe bec, credibilitatea de care vorbeam se zdruncină. Această instituţie - a păcii sufleteşti, a înţelegerii între oameni - doar de scandaluri nu are nevoie. Fiecare scandal se infiltrează la temelia ei, măcinându-i edificiul.

Preotul Ionel Vrăjitoru din Liteni s-a pierdut şi el cu firea. Până să-l judece consiliile bisericeşti ori chiar Domnul însuşi, presa l-a tratat cu severitate. Mai mult, l-a condamnat. Căutat fiind de o persoană turnată de el la Securitate, părintele şi-a uitat harul care-i dă identitatea. O lume întreagă l-a privit şi s-a indignat de comportamentul său, scăpat din ham.

Nu-l condamn pe acest preot. Vechea societate a pervertit sufletele oamenilor. Cea de acum nu s-a lăsat mai prejos. Şi una, şi cealaltă se bazează pe turnătorii. Iar turnătoriile au nevoie de turnători. De informaţii. Şi unde se pot căpăta informaţiile mai uşor decât acolo unde se deschid sufletele, adică la biserică?

Unii preoţi au făcut şi fac târgul cu serviciile de informaţii, pentru că sunt şantajaţi. Sau din simplu oportunism. Chiar dacă viaţa cealaltă este plină de promisiuni, cea pământească e totuşi singura certitudine. Aici poate că e marea diferenţă între un preot creştin ortodox şi altul, să zicem, budist. Nu oricine are puterea de a fi martir.

Preotul Vrăjitoru arată, prin comportamentul său, că e un simplu om, cu reacţii fireşti atunci când e prins cu mâţa-n sac. Cunosc însă destule persoane pe care acest om chiar le-a ajutat. Persoane dezorientate, persoane la ananghie. Să privim lucrurile nuanţat. Şi să nu mai credem că preoţii sunt dumnezei.

 

Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Departe de Cer, preotul Vrăjitoru e totuşi un simplu om.
 Vizualizări articol: 1716 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.14/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.1 din 7 voturi
Departe de Cer, preotul Vrăjitoru e totuşi un simplu om2.157

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Calamar la grătar umplut cu brânză de capră şi caşcaval Porţii:1 (300 g)Timp de preparare:10-15 minuteCalorii:500 calorii / porţieIngrediente:Calamar intreg - 250 gTelemea de capră - 100 gCaşcaval - 100 gArdei gras - 30 gUnt - 30 gOrez basmatic - 50 gBoia dulce - 5 gMod de preparare:Calamarul se curăţă... Citeşte