Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 297 (5504)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Din străbuni, din oameni buni…

Tradiţiile şi obiceiurile din Bucovina, pe scene mari ale ţării

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sfârșitul săptămânii trecute a fost bogat în evenimente culturale în toată ţara, la care au luat parte mai multe grupuri folclorice din județul Suceava, acestea oferind o bucurie imensă iubitorilor de tradiție.

În centrul Focşaniului a avut loc Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă. Desfăşurat în Sala Balada, festivalul s-a bucurat de prezenţa unui număr impresionant de spectatori, oameni care au fost introduşi în atmosfera sărbătorilor de iarnă cu ajutorul artiştilor care au urcat pe scenă. Juriul, condus şi în acest an de Elize Stan, realizator de emisiuni de specialitate în cadrul Televiziunii Române, a acordat trofeul festivalului Ansamblului “Bistriţa Aurie” de la Ciocăneşti, condus de instructorul Petru Lupescu. Ansamblul a adus pe scena focşăneană datini şi obiceiuri din zona Vatra Dornei – Bucovina. Juriul a apreciat ineditul obiceiurilor prezentate, originalitatea costumelor şi a recuzitei utilizate de membrii grupurilor (cetelor) şi a jocurilor, măiestria privind adaptarea şi prezentarea lor scenică, gradul emoţional şi nivelul de influenţare a tinerei generaţii, prin practicarea datinilor şi obiceiurilor de iarnă preluate de la străbuni.

 

Aplaudaţi de ieşeni

Sâmbătă, 14 decembrie, Consiliul Judeţean Iaşi, Primăria Iaşi, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi au organizat cea de-a XLVI-a ediţie a Festivalului folcloric „Datini şi obiceiuri de iarnă”. La eveniment au participat 18 alaiuri din diferite zone ale ţării şi din Republica Moldova, printre ele numărându-se şi trei din judeţul Suceava.

Festivalul a început cu parada ansamblurilor participante pe traseul Palatul Culturii – bulevardul Ştefan cel Mare – Piaţa Unirii – Casa de Cultură a Studenţilor. Din judeţul Suceava au participat Grupul „Străjerii” din Dolheştii Mici, Alaiul de obiceiuri din Capu Codrului şi Ansamblul de obiceiuri „Cetina” din Vama care, prin prestaţii artistice de excepţie, au ridicat sala în picioare.

 

“O lume a satului din nordul Moldovei, pentru care valorile rămân valori”

„Sub zare de soare“ s-a intitulat noua ediție a sărbătorii colindului, un festival de anvergură națională organizat la Slobozia, unde au participat peste 300 de colindători.

„Ceata de la Boroaia”, însoțită de cunoscutul interpret de muzică populară din Bucovina Călin Brăteanu, i-a încântat pe spectatori atât cu parada măștilor, cât și prin evoluţia pe care a avut-o pe scena Casei de Cultură din Ialomița.

“Ceata de la Boroaia” și “Capra de la Mălini”, prezente în Piaţa Sfatului din Braşov, la finele săptămânii, au demonstrat cât de importante sunt tradiţiile la sat şi cât de mândre sunt de obiceiurile de Crăciun. Frumuseţea datinilor, a costumelor cu întreaga lor recuzită, spectaculozitatea şi ineditul au făcut din acest program un veritabil eveniment cultural.

Interpretul Călin Brăteanu a spus că „urăturile frumoase rămase de la moși-strămoși, de la daci, de la romani, urate de mii de ani, au constituit liantul care a legat suflete în sala Centrului Cultural Reduta din Brașov”.

Seara s-a încheiat cu spectacolul “Leru-i ler”, în cadrul căruia Călin Brăteanu a susținut un recital, electrizând mulţimea şi de această dată cu calităţile sale vocale. „Tinerii din județul Suceava au purtat cu ei bucuria și farmecul sărbătorilor din nordul țării, etalând încă o dată valorile cultural tradiționale care ne identifică în spațiul din interiorul și exteriorul țării, demonstrând totodată că Bucovina rămâne o înflorată ladă de zestre, deschisă cu generozitate pentru toţi cei care doresc să o cerceteze. Bucovinenii au scos la iveală o lume a satului din nordul Moldovei, pentru care valorile rămân valori. Cât despre mândria de a fi român..., a fost pe culmi înalte la Braşov”, a completat Călin Brăteanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tradiţiile şi obiceiurile din Bucovina, pe scene mari ale ţării.
 Vizualizări articol: 2168 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Tradiţiile şi obiceiurile din Bucovina, pe scene mari ale ţării5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei