Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 297 (5504)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mâncarea nesănătoasă, dăunătoare pentru memorie

Toţi ştim că mâncarea nesănătoasă (junk-food) afectează talia, însă ultimele cercetări arată că aceasta afectează şi memoria, potrivit unui studiu publicat în revista ”Brain, Behaviour and Immunity”.

Cercetătorii australieni au descoperit că, inclusiv pe termen scurt, o alimentaţie nesănătoasă  are efecte negative asupra capacităţilor cognitive. Studiul sugerează că obezitatea poate produce modificări rapide la nivelul creierului, relatează dailymail.co.uk.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea New South Wales au demonstrat în premieră că şoareci de laborator au avut probleme de memorie după ce au fost hrăniţi, timp de o săptămână, cu alimente bogate în grăsimi şi zaharuri.

Este de remarcat faptul că rezultate similare au fost înregistrate şi în cazul animalelor hrănite sănătos, dar care au băut apă îndulcită cu zahăr. Animalele au întâmpinat dificultăţi în recunoaşterea unor locuri familiare, după ce au primit o alimentaţie nesănătoasă şi au manifestat o capacitate redusă în observarea schimbării poziţiei diferitelor obiecte.

Şoarecii au prezentat o inflamaţie într-o zonă a creierului asociată cu memoria spaţială. “Ştiam că obezitatea provoacă inflamaţii la nivel corporal, dar nu am realizat, până acum, că provoacă schimbări şi la nivel cerebral”, a declarat profesoara Margaret Morris, de la Universitatea New South Wales, coautoare a studiului.

“Surprinzătoare, la acest studiu, este viteza cu care se produc deteriorările la nivel cognitiv. Datele preliminare arată că efectele nu au dispărut după revenirea la o alimentaţie sănătoasă, ceea ce este foarte îngrijorător”, a adăugat ea.

Capacitatea animalelor de a recunoaşte obiectele nu a fost afectată, indiferent dacă acestea au fost hrănite cu mâncare sănătoasă, mâncare sănătoasă la care a fost adăugată apă cu zahăr sau alimentaţie care a presupus un nivel ridicat de grăsimi şi zahăr.

Schimbările la nivelul memoriei animalelor au apărut înainte ca efectul alimentaţie nesănătoase să se manifeste prin creşterea în greutate.

Cercetările actuale se concentrează pe stoparea inflamaţiilor la nivel cerebral constatate la animalele care au primit alimentaţie nesănătoasă.

“Credem că rezultatele acestor descoperiri ar putea fi importante pentru oameni. Nutriţia este importantă la orice vârstă şi devine mult mai importantă pe măsură ce îmbătrânim, de aceea trebuie să prevenim declinul cognitiv. O persoană în vârstă prezintă risc mai mare de a avea probleme, în cazul unei alimentaţii nesănătoase”, susţine profesoara Margaret Morris.

Studiul continuă o serie de cercetări cu implicaţii în înţelegerea obezităţii. “Alimentele care conţin multe calorii pot împiedica funcţionarea hipotalamusului, astfel încât atunci când sunt mâncate în cantităţi mari, pot afecta memoria şi duce cauza creşterea în greutate”, a mai spus Morris.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mâncarea nesănătoasă, dăunătoare pentru memorie.
 Vizualizări articol: 1446 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mâncarea nesănătoasă, dăunătoare pentru memorie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei