Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 297 (5504)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În Consiliul Local Suceava

Majorarea cu 62% a tarifului de transport şi distribuţie a energiei termice a fost respinsă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preţul energiei termice livrate sucevenilor rămâne acelaşi, după ce aleşii locali au respins ieri solicitarea Termica de aprobare a unui nou tarif de transport şi distribuţie a energiei termice, mai mare cu 62%.

Mai exact, Termica a cerut creşterea preţului de transport şi distribuţie a energiei termice de la 99,82 de lei/gigacalorie, la 159 de lei/gigacalorie, fără TVA.

Tariful solicitat iniţial la ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice) era de 178 de lei/gigacalorie, dar suma acceptată a fost de 159 de lei/gigacalorie.

Din start, primarul Ion Lungu s-a împotrivit aprobării noului tarif, care, conform spuselor sale, ar duce la falimentarea municipalităţii: „Nu putem sacrifica un oraş pentru câteva sute de locuri de muncă. Dacă e să-mi reproşez ceva ca primar este faptul că în 2006 nu am luat decizia să abandonăm Termica. Azi eram cu oraşul mult mai departe, puteam da subvenţii la oameni să-şi pună centrale pe gaz metan şi era problema rezolvată. Mai este o problemă morală – jumătate din oraş nu are nimic de-a face cu sistemul centralizat de termoficare. Nu e normal să sacrificăm şi oamenii care nu au treabă cu Termica, pentru a da căldură celor care sunt clienţii acesteia. Dacă nu se făcea noua centrală, nu se mai putea furniza energie termică în oraş. Nimeni nu putea acoperi pierderile de acolo şi la tarifele lor”.

 

Aproape 150 de miliarde de lei vechi pentru subvenţionarea căldurii în următoarele luni

Invitat să ia cuvântul, directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, a venit cu o serie de argumente în sprijinul solicitării înaintate de ei, care a primit deja girul autorităţii în domeniu, ANRSC.

„Actualul preţ de transport şi distribuţie din Suceava nu este unul realist, el a fost menţinut la acel nivel în condiţiile în care Termica avea şi partea de producţie. Noul preţ este unul apropiat de costurile efective, în condiţiile în care nici acesta nu include pierderile reale din reţea, ci doar pe cele reglementate de ANRSC. De exemplu, la Piteşti se plăteşte 242 de lei pe gigacalorie, fără TVA, pentru transport şi distribuţie, la Buzău – 239 de lei fără TVA, iar la Botoşani – 178 de lei fără TVA. Noi am solicitat 159 de lei, fără TVA pentru o perioadă scurtă, de 3-4 luni, până la 31 martie 2014, când încetează contractul cu Termica”, a spus Ovidiu Dumitrescu.

Directorul Termica a făcut şi o serie de calcule referitoare la efortul financiar pe care ar trebui să-l suporte Primăria Suceava în următoarele luni, pentru a asigura căldură sucevenilor.

„Diferenţa între preţul aprobat şi ceea ce plăteşte populaţia, adică subvenţia de la bugetul local, este de 83 de lei pe gigacalorie. La un consum estimativ de 65.000 de gigacalorii, pentru următoarele trei luni estimăm o sumă de 5,5 milioane de lei subvenţii, la care s-ar adăuga diferenţa pentru noul preţ, de 74 de lei pe gigacalorie, ceea ce ar ridica costurile totale cu 4,5-5 milioane de lei, până la finele furnizării energiei termice”, a explicat Dumitrescu.

Primarul Ion Lungu i-a replicat că în calcule nu a fost prinsă şi valoarea TVA-ului, încât costurile finale vor fi de fapt mult mai mari.

„De unde scoatem aceşti bani? Dacă aprobăm azi acest nou tarif, trebuie să plătim mai mult cu 157 de lei pe gigacalorie. La consumurile din decembrie-martie, vom ajunge să avem de plătit vreo 150 de miliarde de lei vechi. De unde le plătim? Calculele voastre sunt logice, dar nu avem de unde le plăti”, a spus Lungu.

 

Căldura şi apa caldă, în pericol de a fi oprite

Directorul Termica a ţinut să le explice aleşilor locali riscurile care ar putea apărea ca urmare a respingerii solicitării lor.

„La rândul nostru trebuie să plătim furnizorii, dar nu reuşim. De la deschiderea procedurii de insolvenţă s-au acumulat în continuare datorii, la bugetul de stat, la bănci, la furnizori, cea mai mare datorie fiind la E.ON. Dacă nu se acceptă acest tarif, pentru o perioadă scurtă, de 3 luni, vom ajunge în faţa furnizorilor şi nu vom avea cu ce să-i plătim. E.ON ne tot ameninţă că ne taie curentul dacă nu se plăteşte. Doamne fereşte să se şi întâmple”, a spus Ovidiu Dumitrescu.

Cauza celor de la Termica a fost susţinută de viceprimarul Ovidiu Doroftei, care consideră că administraţia locală trebuie să facă eforturile necesare ca sucevenii să nu rămână în iarnă „fără apă caldă şi căldură”. Acesta s-a pronunţat pentru majorarea tarifului de transport şi distribuţie, fără ca acesta să ducă la creşterea preţului plătit de populaţie, de 185 de lei pe gigacalorie, dar Lungu i-a replicat că „tot populaţia plăteşte, direct sau indirect”.

După aproape două ore de discuţii pe tema Termica, solicitarea societăţii a fost respinsă, cu zece voturi „pentru” şi 12 abţineri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Majorarea cu 62% a tarifului de transport şi distribuţie a energiei termice a fost respinsă.
 Vizualizări articol: 1478 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Majorarea cu 62% a tarifului de transport şi distribuţie a energiei termice a fost respinsă5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei