Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 297 (5504)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pronunţare

S-au dat condamnările în cazul „Vîju-Pitisciuc”, în total sunt ani grei de închisoare cu executare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După aproximativ un an şi jumătate de procese, judecătorii de la Tribunalul Suceava au ajuns la o concluzie în cazul „clanului Vîju-Pitisciuc”. Mulţi dintre cei implicaţi în acest dosar au primit pedepse cu executare, dar trebuie spus că soluţia nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţele superioare.

În faţa magistraţilor au ajuns Marian Catrinar (24 de ani), Alexandru-Constantin Flocea (25 de ani), zis „Ali”, Ştefan George Flocea (26 de ani), zis „Pletosul”, Vasile-Tiberiu Flocea (27 de ani), toţi patru din Stulpicani, precum şi Alexie Pitisciuc (34 de ani), alias „Vîju” ori „Generalul”, din oraşul Frasin.

Ceilalţi inculpaţi în acest dosar au fost: Eugen Miftode Lucuţar (30 de ani), zis „Ginel”, din comuna Vama, Ionel Remus Şecman (23 de ani), zis „Copilu” ori „Poloboc”, din Stulpicani, Ilie-Iulian Ţîfui (43 de ani), din Vatra Dornei, Cristi Costel Hurjui (26 de ani), din Vicovu de Sus, Ionel Flocea (38 de ani), zis „Plai”, din Stulpicani, Laurenţiu-Constantin Lehaci (26 de ani), din oraşul Frasin, Marinel Creuco (26 de ani) şi Vasile Creco (25 de ani), ambii din comuna Moldova Suliţa, Ionica Ecaterina Chiriac (32 de ani), fostă Flocea, din comuna Bălcăuţi, Toader Flutur (37 de ani), din Cajvana, şi Ionel Flocea (32 de ani), alias „Bombonel”, din Stulpicani.

 

„Vîju” Pitisciuc a primit 7 ani cu executare

Unul dintre principalii oameni din acest dosar, Alexie Pitisciuc, zis „Vîju”, va avea de executat 7 ani de închisoare. Un alt pion principal din acest caz, Marian Catrinar, a primit şi el 7 ani şi 6 luni de închisoare. În cazul lui Alexandru Constantin Flocea, zis „Ali”, pedeapsa este tot de 7 ani şi 6 luni de puşcărie, iar pentru Ştefan George Flocea pedeapsa este de 5 ani de închisoare. Vasile Flocea, zis „Plăcintă”, a primit şi el 5 ani cu executare în acest dosar, în timp ce Eugen Miftodie Lucuţar a fost condamnat tot la 5 ani cu executare.

În acelaşi dosar a mai fost condamnat şi Ionel Marius Şecman, zis „Copilu”, la 7 ani şi 6 luni cu executare, iar Cristi Costel Hurjui a primit 5 ani cu executare.

Tot la puşcărie ar urma să ajungă şi Ionel Flocea, zis „Plai”, care are de executat 6 ani de puşcărie.

 

Condamnări cu suspendare

În acelaşi dosar au mai fost pronunţate şi condamnări cu suspendare. Astfel, Ilie-Iulian Ţîfui a primit 3 ani cu suspendare. Nu va sta la închisoare nici Laurenţiu-Constantin Lehaci, care a fost condamnat la 3 ani cu suspendare. În aceeaşi situaţie se regăseşte şi Marinel Creuco, care a primit tot 3 ani cu suspendare, dar şi Vasile Creuco. Tot cu suspendare este şi pedeapsa primită de Ionica Ecaterina Chiriac, pe care magistraţii au condamnat-o cu suspendare. La fel s-a întâmplat şi cu Toader Flutur, condamnat şi el la 3 ani cu suspendare, soluţie adoptată şi faţă de Ionel Flocea, zis „Bombonel”.

 

Ce spun procurorii

Procurorii DIICOT spun despre membrii grupării: „Au creat un sentiment de panică în zona de acţiune, inclusiv pe fondul lipsei de ripostă şi fermitate a organelor locale de poliţie”

Potrivit anchetatorilor, gruparea infracţională s-a constituit la începutul anului 2008, iar în ultimii ani a comis zeci de fărădelegi pe raza localităţilor Gura Humorului, Frasin, Stulpicani, de la şantaj, lipsire de libertate, tâlhării, violuri etc.

Procurorii DIICOT susţin că membrii grupării „au creat un sentiment de panică în zona de acţiune, inclusiv pe fondul lipsei de ripostă şi fermitate a organelor locale de poliţie”.

„Membrii grupării îşi exercitau controlul asupra acestor zone, unde, prin folosirea forţei şi a ameninţărilor percepeau <taxe de protecţie> şi <taxe de şmecher> mai multor categorii de persoane (administratori de societăţi comerciale, transportatori de persoane, mici întreprinzători etc.)”, se arată în rechizitoriul care cuprinde nu mai puţin de 261 de pagini.

Şefii grupării, se arată în actele înaintate instanţei de judecată, erau fraţii Alexie Pitisciuc, zis „Vîju”, şi Gheorghe Pitisciuc, alias „Vîju cel mic”.

„Locotenenţii” acestora erau Alexandru Constantin Flocea, zis „Ali”, şi Ştefan George Flocea, zis „Pletosul”, iar cel de-al treilea palier al reţelei de crimă organizată era format din Marian Catrinar, Vasile Tiberiu Flocea, zis „Baia”, Sorin Nicolae Bădean, Ovidiu Ionuţ Flocea, Vasile Ostanschi, Ionel Flocea şi Mihai Ciprian Dumbravă.

Mare parte dintre membrii grupării au fost cercetaţi şi în alte câteva zeci de dosare penale. Aproximativ 70 de dosare în perioada 2008-2011, dosare înregistrate la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc, care nu au mai ajuns în instanţă, ca urmare a împăcării părţilor sau retragerii plângerilor prealabile.

Anchetatorii susţin că au existat multe alte victime care nu au mai sesizat autorităţile de frica repercusiunilor membrilor grupării, situaţie care i-a încurajat pe aceştia în continuarea fărădelegilor, creându-le impresia că nu pot fi atinşi de braţul legii.

 

Bătut cu bâte de baseball, pentru că fiica sa a reclamat o tentativă de viol la poliţie

Una dintre faptele pentru care vor răspunde în faţa judecătorilor s-a petrecut pe data de 16 mai 2010, atunci când patru membri ai grupării, George Ştefan Flocea, Vasile Tiberiu Flocea, Ionel Flocea şi Vasile Ostanschi, l-au bătut pe un bărbat din Stulpicani. Motivul a fost răzbunarea, pentru că fiica bărbatului bătut a depus plângere penală după ce a fost victima unei tentative de viol comise în 2007 de către Gheorghe Pitisciuc, alias „Vâju cel mic” şi alţi doi amici de-ai acestuia.

În timpul cercetărilor privind reclamaţia de tentativă de viol, se arată în rechizitoriu, familia victimei a fost ameninţată să renunţe la plângere.

 

I-au distrus maşina, pentru că nu a vrut să le plătească „taxa de protecţie”

Tot în luna mai a anului 2010, se arată în rechizitoriul DIICOT Suceava, inculpaţii Alexandru Constantin Flocea şi Marian Catrinar i-au cerut unui bărbat din Stulpicani suma de 700 de lei, reprezentând „taxă de protecţie”.

Pentru că nu a vrut să le plătească, cei doi inculpaţi, alături de un al treilea, Ionel Remus Şecman, i-au lovit maşina bărbatului şantajat cu bâte de baseball şi pietre, valoarea distrugerilor fiind estimată la 4.000 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului S-au dat condamnările în cazul „Vîju-Pitisciuc”, în total sunt ani grei de închisoare cu executare.
 Vizualizări articol: 7842 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 3 voturi
S-au dat condamnările în cazul „Vîju-Pitisciuc”, în total sunt ani grei de închisoare cu executare4.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pe vremuri securitatea avea si propaganda trimis de
(20 dec 2013, 19:28:48
Propaganda e zero fara "presa". Presa ma distreaza la max dar cel mai tare ma distreaza presa asociata sefilor securisti de bine de genul antenelor fomiste de informatii pe surse. Prea cretini si "de bine" ne cred "impartialii". Presa fara securisti e zero , la fel cum era zero pe timpu acela daca nu venea nea "reflectoru" la momentu potrivit sa ceara licenta. Bei "smenarilor inteligenti" de vreo 6 luni ma uit doar la trinitas. gargara care vinde sa o faca intre ei pdl, psd, si la naiba pc.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei