Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 297 (5504)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Grav

Maternitatea din Spitalul Rădăuţi, închisă, după ce stafilococul auriu a fost depistat la şase sugari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Maternitatea din cadrul Spitalului Rădăuţi a fost închisă miercuri după-amiază din cauza unei bacterii prezente în infecţiile dobândite pe perioada internării. Este vorba de stafilococul auriu, un microb de spital rezistent la antibioticele obişnuite şi care a fost depistat la şase bebeluşi cu vârste între şase şi 22 de zile. Motivul pentru care şase copii riscă acum să rămână cu sechele grave, din cauza infecţiei în sine, dar şi a tratamentului agresiv efectuat la o vârstă atât de fragedă pentru distrugerea bacteriei, este unul halucinant: medicii şi asistentele care i-au avut în grijă nu s-au spălat pe mâini şi le-au transmis bebeluşilor infecţia, spun autorităţile sanitare care investighează acest caz. În timp ce sugarii bolnavi au fost internaţi la Spitalul Suceava, iar maternitatea din Rădăuţi închisă, Direcţia de Sănătate Publică a demarat o anchetă care se va lăsa cu sancţiuni contravenţionale pentru personalul sanitar care a greşit prin faptul că nu a adus la cunoştinţa superiorilor pe linie ierarhică cazurile de boală, a anunţat ieri directorul adjunct al instituţiei, dr. Cătălina Zorescu. În funcţie de rezultatele cercetărilor, măsurile ar putea merge până la acuzaţii de neglijenţă în serviciu şi malpraxis, situaţie în care angajaţii respectivi vor răspunde în faţa organizaţiilor profesionale din care fac parte, respectiv Colegiul Medicilor şi Ordinul Moaşelor şi Asistentelor, a completat responsabilul DSP.

 

Toate mamele şi pruncii lor, transferate la Suceava, după închiderea maternităţii

Odată cu cei şase bebeluşi bolnavi, în Spitalul Suceava au fost internate de la declanşarea scandalului şi opt mame cu pruncii lor, toţi sănătoşi, cu o singură excepţie, respectiv o mamă depistată ca fiind purtătoare de stafilococ auriu, dar fără a prezenta semne aparente de boală. Cele opt femei au născut la Rădăuţi în cursul acestei săptămâni şi au fost transferate cu tot cu copii la Suceava, din seara zilei de miercuri şi până în dimineaţa zilei de ieri, ca urmare a închiderii maternităţii din localitate.

Cazurile de infecţie cu stafilococ auriu au început să apară la maternitatea de pe lângă spitalul Rădăuţi din data de 19 noiembrie. Până în data de 17 decembrie, şase sugari au contractat infecţia şi au făcut diverse forme de boală, însă nimeni din maternitate sau din conducerea spitalului rădăuţean nu s-a sesizat. Scandalul a izbucnit de-abia miercuri, când medicul epidemiolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă a anunţat conducerea Direcţiei de Sănătate Publică de faptul că de luna trecută şi până în această săptămână şase bebeluşi au avut nevoie de îngrijiri medicale în această unitate sanitară după ce au contractat, în maternitatea din Rădăuţi, acolo unde s-au născut, o infecţie cu stafilococ auriu. Directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a informat ieri că sugarii bolnavi au fost internaţi în secţia de Chirurgie Infantilă a Spitalului Suceava, cinci dintre ei prezentând abcese localizate în diferite părţi ale corpului, iar un altul osteomielită de femur, o infecţie foarte gravă a osului. „Patru dintre copii a căror evoluţie a fost favorabilă au fost deja externaţi”, a precizat dr. Cătălina Zorescu.

 

Maternitatea, redeschisă peste zece zile, după ce va fi dezinfectată

Sugarii infectaţi cu stafilococ auriu au venit pe lume atât în maternitatea veche a spitalului rădăuţean, cât şi în cea nouă, reabilitată cu bani de la Banca Mondială şi deschisă în data de 4 decembrie. Ţinânt cont de acest aspect, responsabilii DSP au ajuns la concluzia că nu curăţenia din spital a stat la baza îmbolnăvirii copiilor, ci anumite deficienţe de igienă în rândul personalului medico-sanitar care i-a îngrijit. „Medicii şi asistentele nu au respectat reguli simple la care noi facem mereu apel, dar care multora li se par banale şi de aceea nu le respectă, şi anume spălatul mâinilor”, a afirmat dr. Cătălina Zorescu.

Miercuri după-amiază, maternitatea Rădăuţi a fost închisă pentru dezinfecţie, decizia de igienizare fiind luată de teama apariţiei unor noi cazuri de boală. Maternitatea va fi redeschisă peste zece zile, când nu va mai reprezenta nici un pericol pentru copii şi mamele lor, a precizat ieri adjunctul DSP Suceava.

De menţionat că nu este pentru prima oară în acest an când maternitatea din Rădăuţi îşi suspendă activitatea din cauza unor infecţii dobândite pe perioada internării. În luna iunie, maternitatea a fost închisă patru zile, după ce un bebeluş a contractat bacilul piocianic, un alt microb de spital foarte rezistent, care nu reacţionează la antibioticele uzuale.

 

Aurotizaţie sanitară de funcţionare provizorie pentru vechea maternitate, în care s-au născut o parte din copiii infectaţi

Managerul Spitalului Rădăuţi, Dorin Tibeică, a declarat ieri că în acest ultim caz autorităţile sanitare, în speţă Direcţia de Sănătate Publică, n-au fost anunţate mai devreme deoarece îmbolnăvirile au fost „eşalonate, părând a fi vorba de cazuri sporadice, inevitabile în orice unitate sanitară, indiferent de gradul de curăţenie şi igienă”. El a precizat că, în luna noiembrie, la maternitatea Rădăuţi au venit pe lume 118 copii, iar în decembrie s-au născut încă 48 de bebeluşi. De precizat că vechea maternitate de la Spitalul Rădăuţi, unde s-au născut o parte dintre copiii infectaţi, funcţiona în baza unei autorizaţii sanitare provizorii din cauză că nu îndeplinea normele de igienă sanitară. De-a lungul timpului, Direcţia de Sănătate Publică a stabilit termene până la care deficienţele să fie înlăturate, însă acestea n-au fost niciodată respectate, a subliniat ieri dr. Cătălina Zorescu. Maternitatea a continuat să-şi desfăşoare activitatea, chiar şi în lipsa unor condiţii de salubritate, pentru că nu se dorea aglomerarea altor spitale din judeţ.

Directorul medical de la Spitalul Rădăuţi, medicul Cezar Radu, a subliniat ieri că decizia de închidere a maternităţii a fost luată de DSP „ca urmare a depistării unor infecţii nozocomiale la nou-născuţi, în două loturi, fiecare lot de câte trei bolnavi, trei nou-născuţi, care s-au îmbolnăvit la interval mic de timp unul faţă de celălalt”. El a arătat că bebeluşii au fost externaţi din spitalul rădăuţean fără a prezenta simptome de boală, dar microbul s-a dezvoltat mai puternic la domiciliu, infecţia devenind vizibilă după trei-patru zile de la externare. În aceste condiţii, nou-născuţii au fost transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava şi internaţi în secţia Chirurgie, conform unui protocol al infecţiilor tegumentare.

 

Ancheta DSP, finalizată la finele lunii

„Acum se caută germenele patogen, se fac cercetări vizavi de teritoriul de desfăşurare a acestei infecţii. La maternitate au fost luate toate măsurile care sunt prevăzute de într-o astfel de situaţie, izolare şi toate celelalte”, a adăugat directorul medical.

În cadrul anchetei demarate miercuri de Direcţia de Sănătate Publică este evaluat şi personalul medico-sanitar din maternitate, de la care s-au recoltat probe menite să stabilească dacă angajaţii care i-au îngrijit pe copii sunt sau nu purtători de stafilococ auriu. Cadrele medicale la care va fi depistată bacteria vor fi supuse unui tratament cu antibiotice şi vor avea interdicţia de a se mai prezenta la serviciu până când nu vor fi complet vindecate. Personalul care lucrează în maternitate va fi supus şi unor teste, prin care responsabilii DSP vor să verifice dacă angajaţii erau la curent cu regulile de igienă. „Cercetările vor fi finalizate la sfârşitul lunii şi sperăm să aflăm şi care a fost calea de transmitere a bacteriei”, a conchis dr. Cătălina Zorescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maternitatea din Spitalul Rădăuţi, închisă, după ce stafilococul auriu a fost depistat la şase sugari.
 Vizualizări articol: 3833 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Maternitatea din Spitalul Rădăuţi, închisă, după ce stafilococul auriu a fost depistat la şase sugari5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei