Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 297 (5504)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Campionii la rugby care au arătat că banii nu sunt totul în sport

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Într-un judeţ în care sportul se zbate la limita mediocrului există şi foarte, foarte puţine excepţii. Cea mai frumoasă performanţă este cea a echipei de rugby juniori I a CSŞ Gura Humorului, care a reuşit în 2013 să devină campionă naţională. Pentru cei mai puţin avizaţi, acesta este titlul suprem de la juniori, ultima treaptă înainte de trecerea la seniori, astfel că dimensiunea performanţei nu este deloc de neglijat. 

Campioni, după două titluri de vicecampioni

Tinerii sportivi de la Gura Humorului, pregătiţi de antrenorul Florin Nistor,  laureat în cadrul Galei „Top 10 Suceveni”, au devenit campioni naţionali deşi au avut posibilităţi financiare reduse. Ei au reuşit să demonstreze că lipsa banilor poate fi compensată cu talent, muncă şi ambiţie    

O finală pierdută la loteria loviturilor de departajare în 2011, cu Steaua, şi una pe un teren transformat în mocirlă, în 2012, cu Farul Constanţa, nu au fost suficiente pentru a dărâma psihicul unor copii.

În sezonul 2012-2013, Steaua, Ştiinţa Baia Mare şi Farul Constanţa nu au mai fost nume prea mari pentru rugbiştii din Gura Humorului.

Un autocar, prea mult pentru bugetul echipei

Sezonul 2012-2013a început cu o veste proastă pentru echipa din Gura Humorului. Campionatul nu a mai fost organizat pe zone geografice, astfel că au urmat deplasări lungi şi foarte costisitoare, la Timişoara, Bucureşti sau Constanţa. Echipa din Gura Humorului avea la dispoziţie doar un microbuz, pus la dispoziţie de Primăria Gura Humorului. Microbuzul are însă doar 19 locuri, iar o echipă de rugby trebuie să se prezinte la meciuri cu un lot de 22 de jucători, asta fără a mai pune la socoteală antrenorul şi alţi delegaţi.

„În ideea că trebuia să ne deplasăm cu un autocar de 40 de locuri deja costurile erau duble, ce trebuia să dăm pe transport era bugetul întreg pe o deplasare”, povesteşte antrenorul Florin Nistor, fostrugbist de performanţă, campion naţional cu echipa din Baia Mare şi jucător de lot naţional.

În deplasări, cu maşinile părinţilor

S-a găsit însă imediat o soluţie. Cei mai sufletişti dintre părinţi au acceptat să meargă cu propriile maşini, în deplasări, pentru a asigura  lotul complet al echipei.

Dan Scolobiuc, fost jucător de rugby la CSM Bucovina Suceava, tatăl unuia dintre juniori, a relatat:

„Cîţiva dintre părinţi au mers în deplasări prin rotaţie, în funcţie de timpul pe care îl avea fiecare dintre noi. Nu ne-am gândit la costuri, a fost doar plăcerea de a fi alături de băieţi şi a-i ajuta să obţină această performanţă”.

Meciul decisiv, de la agonie la extaz

Sezonul 2012-2013 a început perfect pentru rugbiştii de la Gura Humorului. Au bătut în deplasare Steaua, principala contracandidată. A urmat apoi victorie după victorie.

Meciul decisiv s-a jucat la Gura Humorului, în retur, cu Steaua.  

În primele zece minute, sportivii din Bucureşti conduceau cu 14 la 0.

Antrenorul Florin Nistor a recunoscut că a fost un pas de a claca.

„Tribuna era plină, mulţi oameni de bine, venise şi domnul primar să ne vadă,a fost un moment delicat... Mă gândeam pe unde o iau dacă pierdem....”, glumeşte Florin Nistor.

De la 14-0 pentru Steaua, humorenii au întors însă spectaculos rezultatul şi au câştigat clar, cu 30 la 20.

Octavian Scolobiuc, jucător de linia I la echipa campioană naţională, a povestit:

“Ei fiind din Bucureşti, având bani, şi-au permis cantonamente, au avut toate condiţiile de care au avut nevoie. Noi am făcut la Gura Humorului ce am putut, alergăricomune, alergări în munţi”.

Primul stimulent financiar a venit după a doua victoria cu Steaua 

Şi cei mai mari stelişti au ţinut, pentru un meci, cu o altă echipă.

Primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a fost unul dintre ei:

“Eu eram într-o postură unică, pentru prima oară în viaţa mea ţineam cu altă echipă decât cu Steaua Bucureşti şi aceea era echipa noastră, a oraşului. Şi faptul că ozonul de la Gura Humorului, binecunoscut, le-a cam tăiat elanul bucureştenilor ne-a făcut să putem obţine victoria finală”, a povestit, în stilul caracteristic, Marius Ursaciuc.

Prima promisă după acest meci de primarul Marius Ursaciuc, suplimentată ulterior în următoarea şedinţă de Consiliu Local, a fost prima motivaţie de acest gen pentru tinerii sportivi.

Rugbiştii din Humor nu au mai putut fi opriţi. 

Au terminat sezonul cu 14 victorii, o singură înfrângere şi un rezultat de egalitate.

Au făcut pasul la seniori

Performanţele tinerilor humoreni sunt remarcabile chiar şi fără a lua în calcul titlul de campioni naţionali.

Şase dintre ei au jucat deja la campionate europene de rugby pentru juniori iar unul, Vlad Nistor, s-a transferat în Franţa, la Castres Olympique, şi a făcut deja pasul la naţionala mare a României.

În momentul de faţă, cei mai mulţi dintre tinerii rugbişti campioni la juniori au trecute la echipe  de seniori. O parte dintre ei sunt componenţi ai echipei de seniori CSM Bucovina Suceava, ei fiind practic speranţa antrenorului Constantin Vlad pentru un viitor sezon mai bun.

Au învăţat rugby la Gura Humorului, iar acum sunt titulari incontestabili la naţionala României  

Titlul din 2013 nu este întâmplător. Cel mai grăitor exemplu vine de la meciurile naţionalei României, de luna trecută, cu Tonga, Canada şi Fiji.

Trei rugbişti din zona Gura Humorului, Robert Dascălu, Viorel Lucaci şi Mihai Macovei, care au învăţat rugby în acest mic oraş, au fost componenţi de bază ai naţionalei.

Unul dintre ei, Mihai Macovei, din Gura Humorului, este chiar căpitanul naţionalei României. 

De altfel, doi humoreni, Mihai Macovei şi Vlad Nistor, au fost declaraţi, în 2012, cei mai buni jucători ai României, la seniori, respectiv juniori.

Echipa de rugby din Gura Humorului a avut, în ultimii ani, un sprijin constant şi important din partea Fundaţia Domus, prin George Straton,fără de care performanţa din 2013 nu ar fi putut fi posibilă. 

 

Premianţii „Top 10 Suceveni”

Cea de-a doua ediţie a Galei „Top 10 Suceveni”, desfășurată vineri, 13 decembrie, la Conacul Domnesc din Şcheia, în prezenţa a peste 500 de spectatori, a fost o seară dedicată unor oameni speciali, unor oameni care sunt un exemplu pentru noi toţi. Mulţi dintre ei, necunoscuţi pentru majoritatea celor care citesc aceste rânduri.

O tânără nevăzătoare, Magdalena Iurescu, care a absolvit două facultăți ca șefă de promoție, un fotbalist sucevean, Lucian Goian, care, din Beijing - China, a inițiat o campanie de întrajutorare pe Facebook, vânzând la licitație tricouri ale unor cunoscuți jucători de fotbal şi donând banii părinților unui copil grav bolnav din Suceava, un preot din Fălticeni, Liviu Mihăilă, care duce tot oraşul la teatru, o tânără, tot din Fălticeni, Iustina Crăciun, care a reușit o performanță unică, obţinând două medalii de aur la ediția din acest an a Olimpiadei Internaționale de Astronomie şi Astrofizică, o fundație care le-a dat o nouă viaţă multora dintre tinerii care şi-au petrecut copilăria în „orfelinatul groazei” din Siret, un judecător, Marcel Nechita, care din salariul lui donează până la 2.000 de lei lunar unor copii pentru a putea să meargă la şcoală, un preot, Mihai Negrea, care şi-a transformat mănăstirea într-o mare casă de copii, o echipă de rugby (juniori I) din Gura Humorului, care a reuşit să câştige campionatul naţional, comunitatea din Cornu Luncii, în frunte cu primarul, Gheorghe Fron, care a arătat că omenia poate fi mai presus de orice nenorocire și, în mai puțin de două luni, ajutat de zeci de voluntari, a construit case pentru 11 suflete, dintre care șapte copii, ale căror locuințe au fost mistuite de flăcări, şi, nu în cele din urmă, un sucevean, Toader Ignătescu, care şi-a pus la dispoziţie casa şi terenul pentru organizarea unei tabere de creaţie a meşterilor populari şi una de artă naivă.

Monitorul de Suceava vă prezintă zilnic cel puţin una dintre poveştile sucevenilor din „Top 10”.

Gala „Top 10 Suceveni” : Website | Facebook | Google+ | Twitter | Pinterest | Vimeo

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Campionii la rugby care au arătat că banii nu sunt totul în sport.
 Vizualizări articol: 5710 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Campionii la rugby care au arătat că banii nu sunt totul în sport5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Foarte frumos trimis de
(20 dec 2013, 23:09:59
CINSTE LOR!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei