Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 iul 2012 - Anul XVII, nr. 163 (5068)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Social

La 21 de ani, 11 operaţii şi mii de ore de spitalizare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La 21 de ani, un tânăr din Vadu Moldovei, Ioan – Ciprian Roman, a trecut prin 11 operaţii şi mii de ore de spitalizare. Ultima intervenţie chirurgicală pe care acesta a suferit-o a fost luna trecută, când a fost salvat de o echipă de medici suceveni, care au intervenit cu profesionalism atunci când tânărul a fost adus la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou”, în Unitatea de Primire Urgenţe, mai mult mort decât viu. Tânărul a fost internat, în perioada 1 iunie – 11 iulie, la secţia de Chirurgie Generală a Spitalului Judeţean, unde a suferit o intervenţie chirurgicală foarte complicată, de reuşita căreia a depins viaţa lui Ciprian.

 

Salvat, după 41 de zile de spitalizare

Pe biletul de ieşire din spital, medicii suceveni au pus diagnosticul de hematom intraperitoneal de etiologie neprecizată, chist seros peritoneal (LCR), proces aderenţial viscero-visceral şi viscero-peritoneal inextricabil, fistulă enterală, bloc aderenţial strâns entero-enteral şi entero-parietal cu retenţie de corp străin în pelvis (tub) inflamator, peritonită plastică. Ciprian Roman avea de mai mulţi ani drenaj peritoneal pentru hidrocefalie şi a ajuns în urgenţe cu suspiciune de abdomen acut chirurgical.

Nina Mihaela Sandu Tatarciuc, mama lui Ciprian, ne-a spus că „fiul meu putea să moară, dacă nu ar fi fost operat de medicii suceveni. O operaţie foarte dificilă, care a durat patru ore. Infecţia pe care o avea Ciprian era extinsă în tot corpul. Nici nu ştiu cum să le mulţumesc acestor oameni, acestor medici, asistenţi, care mi-au salvat copilul. A stat 41 de zile internat în spital. Vă daţi seama cam cât de grav a fost”.

Femeia a completat că acum Ciprian se simte destul de bine, dar ar vrea să le mulţumească medicilor care l-au salvat: medic curant dr. Mihai – Simuca Cristof (medic primar - chirurgie generală), dr. Anatolii Buzdugan (specialitate neurochirurgie), dr. Valeriu Gavrilovici (medic primar – chirurgie generală), dr. Vasile Irimescu Cruc (anestezist), dr. Tiberius Brădăţan (Unitatea de Primire a Urgenţeor), personalului medical de la Urgenţe, Chirurgie, Reanimare.

„Nu avem cuvinte suficiente pentru a le mulţumi. Au arătat că se poate şi la Suceava. Că o operaţie care se face pe zeci de mii de euro în clinici din Paris, după cum ne-au spus unii, se poate face cu succes şi în spitalul sucevean”, a completat femeia.

 

Născut prematur, la şase luni şi jumătate, cu o greutate de doar 900 de grame

Cunoscut cu probleme de sănătate, la 21 de ani, Ciprian Roman are deja la activ 11 intervenţii chirurgicale. Nu poate să meargă normal şi este paralizat pe partea dreaptă, din cauza unui vaccin care i-a fost administrat greşit în copilărie. La vârsta de şase luni, copilului i s-a făcut vaccinul DTP (diftero-tetano-pertusis), care i-ar fi afectat un nerv. Ciprian s-a născut prematur, la şase luni şi jumătate (având o greutate de doar 900 de grame), astfel că, înainte de a i se administra vaccinul, ar fi fost obligatoriu să i se facă un control amănunţit. Acest lucru nu s-a întâmplat.

În 2007, Ciprian a fost diagnosticat de profesorul doctor Andrei Firică din Bucureşti cu „paralizie spastică cerebrală după hidrocefalie, luxaţie înaltă şold stâng”. Băiatul poartă proteză totală de şold hibridă, tip BHR, achiziţionată cu sprijinul Primăriei Vadu Moldovei.

 

Deprimat pentru că nu a putut susţine examenul de bacalaureat

Cu toate că are grad de handicap grav cu însoţitor, Ciprian a absolvit clasa a XIII-a, cursuri fără frecvenţă, la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, secţia contabilitate. Din păcate, nu a reuşit să susţină examenul de bacalaureat, pentru că boala l-a băgat în spital, chiar atunci când trebuia să se pregătească pentru examenul de maturitate.

Destul de deprimat, după atâtea zile de spitalizare, băiatul se bucură că este din nou acasă şi încearcă, cu ajutorul rugăciunilor îndreptate către Dumnezeu, cu spijinul familiei, să privească cu alţi ochi spre viitor. În această perioadă, au fost mulţi oameni care l-au ajutat pe Ciprian, material sau cu recomandări, încurajări, oameni care nu vor să fie mediatizaţi, dar care merită tot respectul pentru ceea ce au făcut pentru un tânăr bolnav.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La 21 de ani, 11 operaţii şi mii de ore de spitalizare.
 Vizualizări articol: 1900 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
La 21 de ani, 11 operaţii şi mii de ore de spitalizare5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei