Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 mai 2012 - Anul XVII, nr. 118 (5023)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Declaraţii

România, pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte migraţia medicilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Exodul medicilor a luat tendinţe îngrijorătoare din cauza condiţiilor proaste de lucru din ţară, România ocupând primul loc în Europa în ceea ce priveşte migraţia medicilor. În ultimii cinci ani, doar în statele OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) au plecat să profeseze 11.200 de medici, prin plecarea lor statul român pierzând doar cu şcolarizarea acestora trei miliarde de euro.

„Investim în construcţia de noi spitale care vor deveni muzee, pacienţii le vor vizita, dar nu va avea cine să-i trateze”, este avertismentul lansat către guvernanţi de preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, prezent ieri la Suceava pentru a da startul unei campanii cu mesajul „Respectă-ţi medicul!”.

Vasile Astărăstoae a arătat că sunt patru motive pentru care medicii aleg să-şi practice meseria în alte ţări, şi anume blamarea medicilor în ultimii 22 de ani, veniturile mici, politizarea excesivă a sistemului sanitar şi insatisfacţia în cariera profesională cauzată de lipsa dotării, a medicamentelor şi materialelor sanitare.

 

 „Nimeni nu vorbeşte de condiţia medicului în România, ci despre plăţi informale”

Preşedintele CMR a declarat: „Nimeni nu vorbeşte de condiţia medicului în România, ci despre plăţi informale. Este o politică de stat pentru a putea şantaja corpul medical, începută în 1989, continuată şi perfectată în zilele noastre. Politica de blamare a medicilor nu există în nici o ţară a Uniunii Europene, nu e stat în care să existe o campanie atât de deşănţată împotriva corpului medical. La noi, orice neavenit îşi dă cu părerea despre sistem, fără să aibă nici un fel de pregătire, acesta este motivul pentru care medicii pleacă să lucreze în străinătate. Tot sistemul de sănătate românesc este ţinut în spate de medicii de familie şi din spitale şi vrem să se recunoască acest lucru”.

Vasile Astărăstoae a arătat că, în acest moment, venitul medicului din România reprezintă 0,77% din venitul mediu pe economie, în timp ce în Bulgaria venitul medicului este de 1,12%, în Marea Britanie de 4,2%, în Franţa de 2,7%, iar în Olanda de 3,5%.

 

Propunerile CMR pentru îmbunătăţirea performanţelor în sistemul sanitar românesc

Preşedintele CMR a arătat că organizaţia profesională pe care o conduce şi-a luat atribuţia de a reprezenta corpul medical în activitatea sindicală, fiind stabilite nişte revendicări ale medicilor la care nu se va renunţa. Printre solicitări, se numără creşterea salariilor de trei ori faţă de salariul mediu pe economie, dublarea în 2012 a salariului medicilor rezidenţi (care în România este de 800 de lei, în timp ce în UE este de minim 1.200 de euro) şi creşterea bugetului pentru Sănătate de la 3,7% din PIB la 5,6 %.

Vasile Astărăstoae a declarat că va solicita încheierea unui acord între Guvern şi CMR pentru ca toate solicitările să fie respectate, adăugând că „nu suntem absurzi şi ştim că nu se poate peste noapte”, motiv pentru care se va accepta un „calendar ferm” de respectare a revendicărilor. Câteva dintre propunerile Colegiului Medicilor din România pentru îmbunătăţirea performanţelor în sistemul sanitar românesc ţin, pe lângă rediscutarea veniturilor obţinute de medici, de depolitizarea structurilor medicale şi plata poliţei de malpraxis de către spital şi nu de către medic.

 

„Medicii din spitale îşi vor da demisia din sistem, iar medicii de familie vor rezilia contractul cu CAS

Vasile Astărăstoaea declarat:  „Nu mai acceptăm să fim blamaţi, să nu se recunoască calitatea actului medical. Vor trebui să încheie acest acord, noi nu suntem adepţii stărilor conflictuale, ci ai dialogului, dar dacă nu vom fi ascultaţi vom prelua metodele colegilor din Israel, Germania, Slovacia şi Cehia şi atunci medicii din spitale îşi vor da demisia din sistem, iar medicii de familie vor rezilia contractul cu CAS. Aceasta nu va fi o acţiune imediată. Nu e nevoie ca 43.000 de medici, câţi există în România, să-şi dea demisia odată, e suficient dacă şi-o dau 7.000 din locurile cheie. În 22 de ani, medicii nu au făcut nici o mişcare revendicativă, dar acum nu se mai poate, acesta este şi un mesaj al disperării”. 

În prezent, potrivit datelor Colegiului Medicilor din România, în spitalele din ţară lucrează aproape 21.000 de medici, distribuţia pe vârste fiind următoarea: 2.335 au peste 60 de ani, 4.358 au între 50 şi 60 de ani, 5.359 au între 40 şi 50 de ani, iar cei mai mulţi, peste 6.000, au între 30 şi 40 de ani. Spitalele din 27 de judeţe funcţionează fără a avea acoperite toate specialităţile, menţionează evidenţele CMR.

 

Situaţia spitalelor sucevene în ceea ce priveşte deficitul de medici

În judeţul Suceava, o situaţie deosebită se întâlneşte la Spitalul Municipal Vatra Dornei, care are aprobat un număr de 29 posturi de medici, dintre care 7,5 sunt vacante. Grav este că, în această unitate sanitară, unii medici urmează să se pensioneze, ceea ce va mări numărul de locuri rămase neocupate. Mai mult, în compartimentul de Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul secţiei de Chirurgie al aceluiaşi spital este absolut necesară ocuparea postului de medic de specialitate devenit vacant prin pensionarea medicului titular întrucât, în prezent, în unitate nu există nici un medic specializat în acest domeniu. La Compartimentul Neonatologie din cadrul secţiei de Obstetrică - Ginecologie se impune ocuparea postului de medic de specialitate vacant pentru că, în prezent, asistenţa medicală este asigurată de medicii din compartimentul Pediatrie, iar situaţia va deveni critică în eventualitatea pensionării unui medic.

La Spitalul Municipal Rădăuţi, gradul de ocupare a posturilor cu medici este de 64%, în timp ce la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, din cele 41 de posturi de medici, doar 24 sunt ocupate în prezent.

La nivel naţional, doar în primele trei luni ale acestui an au solicitat certificate de conformitate profesională, pentru a pleca să lucreze în străinătate, aproape 600 de medici. Ca specialităţi, în top se află medicina de familie, cu un număr de 228 de certificate, chirurgia generală, cu 33 de certificate, şi medicina internă, cu 22 de certificate acordate.

În judeţul Suceava, în aceeaşi perioadă, au fost eliberate patru certificate de conformitate profesională pentru medici specialişti în reumatologie, ATI, alergologie, respectiv de medicină de familie, pentru plecări în Franţa şi Marea Britanie.

 

Germania, Marea Britanie şi Franţa, destinaţiile favorite ale medicilor români

În România, cei mai mulţi medici pleacă din Bucureşti (142), Cluj (94) şi Timiş (83), destinaţiile favorite fiind Germania (219), Marea Britanie (117) şi Franţa (110).

Colegiul Medicilor din România şi Banca Transilvania organizează patru dezbateri regionale „Respectă-ţi medicul! - Condiţia medicului în România”, în Suceava, Constanţa, Timişoara şi Cluj, primul eveniment din această serie având loc ieri, la hotelul Sonnenhof. Dezbaterile fac parte dintr-un program de informare cu privire la drepturile şi obligaţiile medicilor, campania fiind demarată în urma unui studiu realizat de CMR din care a reieşit că lipsa de respect este una dintre cauzele principale a migraţiei medicilor în străinătate.

„În România, medicii sunt nevoiţi să lucreze în condiţii extrem de grele, fac nenumărate gărzi pentru că sunt puţini şi, în plus, nu sunt respectaţi aşa cum ar trebui de autorităţi şi, uneori, nici de pacienţi. De aceea, vrem să facem cât mai cunoscută atât în ţară, cât şi la nivel european, condiţia medicului din România”, a conchisVasile Astărăstoae.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România, pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte migraţia medicilor.
 Vizualizări articol: 1353 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.38/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 13 voturi
România, pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte migraţia medicilor4.4513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hai zi zau. trimis de
(24 mai 2012, 12:06:01
Niciun doctor nu o sa-si dea demisia. Daca pleaca din spital, spagile se duc naibi si atunci din ce mi traiesc ei, amantele, nevestele, etc. Stie o tara intreaga ca niciun medic nu traiesti din salariu. Sa nu se mai planga si sa inteleaga si ei ca spaga TREBUIE sa fie mai mica in conditiile crizei. PA.
2.   Rusine trimis de
(24 mai 2012, 15:11:21
un anestezist ia intre 150 si 300 ron in ,pe urma sa vb de onorariu domnului doctor,asistentelor si pana la femeile de servici...care nu isti schimba lenjeria daca nu le dai...
sunt stabilita in strainatate am operato me mama mea aici si nu am avut nici o cheltila asiguraea medicala acoperind tot,nu a trebuit sa dau atentii nimanui...
3.   Respecta-ti Pacientul! trimis de
(24 mai 2012, 15:15:04
O campanie similara ar trebui facuta si de societatea civila in care sa i informeze pe medici cum sa si respecte pacientii, sa i asculte respectuos si sa le raspunda la intrebari... Este bine ca multi pleaca, deaorece alte state ca, India spre exemplu exporta medici care pot fi importati de Romania. In strainatate oricum "medicii" se cizeleaza, si multi se re- intorc deoarece nu mai este spaga si se cere competenta lingvistica, medicala si multe ore de munca. Sistemul sanitar se reorganizeaza in toata lumea asa ca ar trebui sa se faca documentare si despre conditia pacientului din Romania. poate asa se va putea ajunge la o cale de mijloc si de respect reciproc.
4.   INTREBARI.... trimis de
(24 mai 2012, 20:36:48
Nu pleaca doar medicii peste hotare ci si tineri meseriasi sau buni specialisti din alte domenii:(informatica,economie,farmacie,construcii etc).E de datoria statului sa-si formeze specialistii- nu e nici o piedere...ca i-a scolarizat! Din contra românii care muncesc peste hotare,trimit bani în ţară şi contribuie implicit la dezvoltarea socio-economică .Banii trimişi în România -spun specialistii-au stimulat consumul şi investiţiile. Tot din banii romanilor s-a "acoperit' jumătate din deficitul de cont curent al României in anii trecuti. Iar membrii rămaşi acasa supravieţuiesc de cele mai multe ori doar datorită banilor pe care ii primesc din strainatate...Despre medicici ce sa spun : cunosc persoane care au plecat in Anglia,Germania,Franta, Belgia ...si altii care vor sa plece .Sunt foarte bine platiti in raport cu salariul din tara, au facilitati(cazare,transport etc) , program de lucru mult mai lejer... De ex,un medic rezident primeste in jur de 2500- 3000 euro -din primii ani de rezidentiat...apoi suma creste.La noi ,rezidentul are un salariu de 1200-1400 lei.De fapt ,nr mare de medici care au plecat sa profeseze in strainatate (11.200) spune totul... cuvintele sunt de prisos !Auzi vorba':prin plecarea lor statul român pierde doar cu şcolarizarea trei miliarde de euro.'Dar daca stateau in tara si nu aveau posturi, erau in somaj, disponibilzati etc, ce castiga statul? Praful de pe toba! Valabila afirmatia si pt ceilalti tineri specialisti plecati- nu doar din medicina ..Sa moara 'capra."..de foame aici , in tara fara servici ... dar sa nu plece la lucru peste ..ca de...l-a costat pe cioban ..."iernatul".Spunea cineva mai sus ca se intorc medicii ..ca de.. acolo nu e spaga...Din contra tot mai multi pleaca..Stiu de la inceput ce-i asteapta - nici vorba de spaga- cunosc sistemul de acolo .Sunt tineri inteligenti! Cine spune ca s-a dus in strainatate si a asteptat spaga- ori e " sarac cu duhul", ori habar nu are pe ce lume traieste.
5.   Politizarea sanatatii trimis de
(24 mai 2012, 21:34:23
De ce sa dam salarii mari medicilor care toata viata invata si muncesc pt. ocrotirea celui mai important dar dat omamenilor de catre Dumnezeu,adica viata si sanatatea noastra??!

Mai bine sa dam salarii mari unor politruci nesimtiti pe care sa-i punem directori de spitale, pe la casele de asigurari de sanatate, etc.,care sa -i denigreze si sa-i umileasca pe acesti oameni care incearca uneori chiar si cu sacrificiul propriei sanatati sa-i ajute pe cei bolnavi.

La spitalul RADAUTI spre exemplu director general este un inginer mecanic si are un salariu de aproape 5000 de lei doar pt. ca este mebru pdl si are afaceri si interese comune cu unul ca FLUTUR sau OLAREAN.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei