Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 mai 2012 - Anul XVII, nr. 118 (5023)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Concluzie finală

Indivizii care l-au atacat şi omorât pe Cristian Căjvănean au acţionat „lipsiţi de scrupule”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Pedepsele care însumează 100 de ani de închisoare în cazul indivizilor care l-au atacat şi tâlhărit pe Cristian Căjvănean, acţiune în urma căreia omul de afaceri sucevean şi-a pierdut viaţa, au fost motivate de judecătorii de la Tribunalul Suceava. Magistraţii au ajuns la concluzia că gruparea era deosebit de periculoasă şi acţiona în mod organizat, iar pentru a-şi atinge scopurile indivizii foloseau agresiunea în mod frecvent.

„Acţionând în condiţii de violenţă extremă, lipsiţi de scrupule şi sfidând orice regulă de comportament social, membrii grupului au săvârşit fapte în locuri şi împrejurări de natură a determina o puternică stare de insecuritate socială, fapt ce relevă deosebitul pericol pentru ordinea publică pe care îl reprezintă aceştia. În perioada 2008-2009 şi-au intensificat prezenţa pe aşa-zisa <piaţă infracţională>, cu acelaşi scop, însă de această dată folosind un <modus operandi> elaborat şi vizând ţinte cu potenţial financiar ridicat”, se arată în motivarea judecătorului care a pronunţat condamnările.

Magistraţii au mai constatat că majoritatea membrilor grupului infracţional organizat se aflau în relaţii de prietenie de mai multă vreme, fie ca urmare a relaţiilor de rudenie sau ca urmare a activităţilor infracţionale săvârşite în trecut.

 

·        Platoc „Caşuba” şi Constantin Lungu, capii grupării

 

În momentul în care au stabilit pedepsele pentru cinci dintre cei şase inculpaţi, judecătorul a ţinut cont şi de participarea fiecărei persoane în parte la comiterea tâlhăriei urmate de moartea lui Cristian Căjvănean.

„În ceea ce îi priveşte pe inculpaţii Platoc Florin Daniel şi Lungu Constantin, instanţa va avea în vedere pe de o parte faptul că aceştia şi-au asumat rolul de lideri ai grupării, fiind capabili să exercite o influenţă negativă asupra altor persoane pe care le-au atras în această grupare, respectiv inculpaţii Crasi Vasile Ion, Novac Alin şi Anton Gheorghe Viorel, iar pe de altă parte faptul că aceştia au fost cei care au identificat victima, au supravegheat-o atât la domiciliu cât şi la casa de schimb valutar, reuşind astfel să o cunoască şi să stabilească detaliile comiterii faptei, transmiţând toate aceste informaţii către ceilalţi inculpaţi”, se arată în motivarea instanţei de judecată.

Magistratul a ţinut cont şi de faptul că Lungu a negat permanent faptele, în timp ce Platoc şi-a recunoscut într-un final implicarea.

În privinţa recunoaşterii făcută de „Caşuba”, instanţa a ţinut să remarce următoarele: „Nu poate face abstracţie că această recunoaştere a intervenit aproape de finalizarea cercetării judecătoreşti, după mai bine de doi ani de la săvârşirea faptei, după ce în prealabil a negat constant participarea la săvârşirea acesteia, încercând de altfel prin declaraţia detaliată dată să-şi contureze un alt rol în constituirea grupării şi săvârşirea infracţiunii de tâlhărie”.

 

Iulian Ioan Spatariu, omul cu un cazier bogat în spate

Un alt inculpat din dosar, Iulian Ioan Spatariu, care a primit şi condamnarea cea mai grea, 28 de ani de închisoare, a fost caracterizat de judecător drept un individ de o violenţă extremă. Asta şi datorită cazierului extrem de bogat, potrivit căruia în perioada 1997-2004 a suferit mai multe condamnări pentru infracţiuni de tâlhărie, lipsire de libertate, vătămare corporală sau furt.

„Având în vedere faptul că acest inculpat şi-a asumat rolul de executant efectiv al infracţiunii, acţionând cu o violenţă ieşită din comun, instanţa se va îndrepta în stabilirea unor pedepse orientate spre limita maximă specială”, se arată în motivarea judecătorilor de la Tribunalul Suceava.

 

Ce pedepse au fost pronunţate în acest dosar

În acest dosar, Tribunalul Suceava a pronunţat condamnări de 100 de ani. Pedepsele nu sunt definitive, soluţia putând fi contestată în căile superioare de atac ale instanţelor de judecată. Astfel, Iulian Ioan Spatariu, de 29 de ani, din Adâncata, a fost găsit vinovat şi condamnat pentru trei infracţiuni, pedeapsa rezultantă fiind de 28 de ani de închisoare. Constantin Lungu, de 31 de ani, din Suceava a fost găsit vinovat tot pentru trei infracţiuni şi va sta după gratii 25 de ani.

Daniel Florin Platoc, zis „Caşuba”, de 34 de ani, din Suceava, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, Alin Novac, de 27 de ani, din Dumbrăveni, la 15 ani de închisoare, iar Vasile Ion Crasi, zis „Lică”, de 28 de ani, din Ipoteşti, finul lui „Caşuba”, a primit 12 ani de închisoare.

Tot în acest dosar a fost condamnat şi Gheorghe Viorel Anton, din Adâncata. El va sta în puşcărie 12 ani, pedeapsa în ceea ce-l priveşte fiind definitivă şi irevocabilă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Indivizii care l-au atacat şi omorât pe Cristian Căjvănean au acţionat „lipsiţi de scrupule”.
 Vizualizări articol: 864 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.93/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 14 voturi
Indivizii care l-au atacat şi omorât pe Cristian Căjvănean au acţionat „lipsiţi de scrupule”4.9514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Un magistrat competent! Bravo! trimis de
(24 mai 2012, 11:55:26
Felicitari magistratului care a judecat cauza..a avut discernamantul si curajul necesar dar si suficient,rolul instntei fiind atins in totalitate.Felicitari!
1.1  RE: Un magistrat competent! Bravo! trimis de
(24 mai 2012, 12:01:34
De acord. Insa TREBUIE retinut ca nu se face primavara cu o floare. Sunt de notorietate multe hotarari judecatoresti in Romania date pe excursii in Grecia sau Turcia, pe haine de blana, bani sau giuvaieruri, etc. Asta nu a primit, ca de oferit sigur s-a gasit cine sa-i dea. O sa se faca apel si daca gaseste pe careva care primeste se injumatatesc pedepsele.
MCV trebuie mentinut.
1.2  RE: Un magistrat competent! Bravo! trimis de
(24 mai 2012, 12:20:59
Fritz draga, te rog eu din suflet sa nu ti mai dai cu pararea in ceea ce priveste magistratii din suceava. Se mananca cu altceva decat cu ce esti tu obisnuit. A generaliza nu este corect. Oricum e primul dosar din Suceava prin care s-a demonstrat ca justitia functioneaza si mai ales nu doarme. Jos palaria. Iar apelul ala de care tot vorbesti tu, e doar o cale de atac, iar daca la fond s-a facu treaba ca la carte, totul ramane neschimbat. Sanatate
1.3  RE: Un magistrat competent! Bravo! trimis de
(24 mai 2012, 14:46:45
GIGI_KENT. Se pare ca nu stii romaneste. Si eu am apreciat hotararea. O simpla cautare pe google iti arata nenumaratele cazuri de judecatori corupti. Atat de multe, incat nici nu ai sa ai timp o zi sa le citesti pe toate. In ceea ce priveste faptul ca justitia functioneaza, pot afirma ca dupa salarii sigur ca functioneaza. Nu de mult scria presa ca cele mai mari salarii sunt ale smecherilor din "justitie". E foarte adevarat ca unii isi merita painea, dar un sondaj de opinie, facut de orice institut, ar demonstra fara echivoc parerea romanilor despre justitie. Unul gasit acuma pe net arata: Intrebare: "În România, credeţi că justiţia este afectată de corupţie?" raspuns: "La această întrebare 86,95% dintre persoanele sondate au răspuns afirmativ, iar 13,05% au răspuns nu"Cât de mult este afectată de corupţie justiţia? Persoanele sondate cred că justiţia este afectată foarte mult de corupţie în procent de 26,09%, procentul de 39,13% reprezentând numărul persoanelor care consideră că justiţia este mult afectată de corupţie, iar 34,78% consideră că justiţia este mai puţin afectată de corupţie." apoi "Credeţi că justiţia română va înfrânge corupţia? au răspuns afirmativ în procent de 17,39%, care consideră că justiţia înfrânge corupţia în procent de 52,17% consideră că nu va fi învinsă lupta împotriva corupţiei, iar 30,43% dintre persoanele sondate nu ştiu dacă corupţia va fi învinsă vreodată." Mai pot fi si alte exemple, dar cred ca e super clar.
Acuma scuza-ma, dar te las pe tine sa tragi concluzia ca 87% din romani manaca ceva ce tie nu-ti place. Cred ca matale esti dintre privilegiati, care nu vrei sa recunosti spaga pe care-o iei.
"
1.4  RE: Un magistrat competent! Bravo! trimis de
(24 mai 2012, 14:52:06
:)happyhappyhappyhappyhappyhappyhappyhappyhappyhappyhappyhappyhappyhappyhappyhappyhappyhappyhappyhappyhappyhappyhappy
2.   ,,,,,,,,,, trimis de
(24 mai 2012, 15:26:38
nah nu stiu cat de competent este judecatorul care a dat sentinta,atat pot spune ca nu este posibil sa condamni un om la 28 de ani de inchisoare numai din declaratia unuia dintre inculpatii..si judecatorul sa-ti refuze proba ADN si alte probe care ar putea sa arate cat de vinovat sau nevinovat poti fii,luandu-te la misto sa te trimit pe tine la Inst. Mina Minovici sa vada daca esti nebun sau nu....
3.   Trezireaaaa!!!ptru PRIMU! trimis de
(24 mai 2012, 20:13:32
BRE PRIMU,DAR CAT DE COMPETENT crezi tu ca ti-o fi fost cocalaru care si-a luat 28 de ani de parnaie??a fost atat de competent incat a omorat un om cu parul in cap si vrei sa iese nebun!trezeste-te bre!!!!daca ai spargea doar oleaca botucu lui mamicata cu vreun batz....ai fi vrut sa ai dea pe viata!t-o fi neam sau ce t-o fi dar daca stiai ca e dili,de ce nu l-ai dus inainte la MINA MINOVICI BRE!!!omul care a murit avea familie,prieteni,etc...trezest si nu mai suferi atat bre primu bre!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei