Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 oct 2011 - Anul XVI, nr. 235 (4833)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Statistici negre

S-a îmbolnăvit de SIDA, după ce a întreţinut relaţii homosexuale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Două persoane din judeţ au murit în acest an din cauza virusului HIV, responsabil de apariţia maladiei SIDA. Victimele cumplitei maladii, considerată un veritabil flagel al omenirii, sunt doi tineri, unul de 21 şi altul de 22 de ani, din Suceava şi respectiv Vatra Dornei, care se aflau într-un stadiu final de boală, fără nici o şansă de supravieţuire, la momentul la care au fost depistaţi ca fiind seropozitivi. Într-unul din cazuri, decesul s-a produs chiar până la confirmarea diagnosticului prin analize mai complexe de laborator, în celălalt moartea survenind la scurt timp de la diagnosticarea cu certitudine a bolii.

Dacă pentru cei doi tineri suceveni anul 2011 a însemnat sfârşitul suferinţei, pentru alţii a însemnat începutul acesteia. În primele opt luni ale anului, alte 11 persoane au mai fost depistate cu virusul imunodeficienţei dobândite care provoacă SIDA, în aceste cazuri boala fiind descoperită într-un stadiu mai puţin avansat, care se pretează la tratament, chiar dacă vindecarea este imposibilă.

 

13 persoane din judeţ, depistate cu HIV/SIDA, de la începutul anului

“În 2011, în intervalul ianuarie – august, 13 persoane din judeţ au fost depistate cu HIV/SIDA. Dintre acestea, 11 sunt în viaţă, iar două au decedat”, se arată într-o statistică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dată publicităţii ieri.

Potrivit evidenţelor instituţiei, în primele opt luni ale anului, în afara celor două persoane care au decedat între timp, diagnosticul de HIV/SIDA a mai fost pus în cazul unei femei de 24 de ani, al unui bărbat de 28 de ani, al unor tineri de 20 şi 22 de ani, toţi din municipiul Suceava. Cu teribilul diagnostic s-au confruntat în 2011 şi o femeie de 41 ani şi alta de 26 ani, din municipiul Vatra Dornei. Cumplita veste a mai fost primită de un bărbat de 34 ani, dintr-o localitate din zona Fălticeni, dar şi de un bărbat de 28 ani, dintr-o localitate din zona Suceava. În diferite localităţi din zona Sucevei, boala a mai fost descoperită la două femei, de 27 şi respectiv 40 ani, dar şi la un bebeluş născut de o mamă seropozitivă, care, pe parcursul sarcinii, nu a urmat recomandările medicilor.

 

Medicii suceveni, îngrijoraţi de numărul tot mai mare de seropozitivi

Potrivit reprezentanţilor DSP, la toţi adulţii depistaţi cu HIV/SIDA în intervalul ianuarie-august, transmiterea infecţiei s-a făcut pe cale sexuală. Unii pacienţi au declarat că au călătorit în străinătate şi cel mai probabil s-au îmbolnăvit după ce au întreţinut acolo, cu diferite persoane, relaţii sexuale neprotejate. Alţii au declarat că nu au fost plecaţi din ţară, însă au avut contacte sexuale neprotejate cu diverşi parteneri din străinătate. Cu o singură excepţie, toţi sucevenii adulţi care în 2011 au fost depistaţi cu virusul ucigaş au declarat că au fost intimi cu persoane de sex opus. Unul singur a recunoscut că a experimentat relaţii homosexuale, în urma cărora este posibil să se fi îmbolnăvit de HIV/SIDA. Este vorba de un tânăr de 28 ani, dintr-o localitate din zona Sucevei.

În judeţ, statisticile referitoare la HIV/SIDA arată aceeaşi tendinţă de creştere, situaţie care îi îngrijorează pe specialiştii suceveni. În 2010, evidenţele DSP indică 21 de cazuri noi de boală, în condiţiile în care în 2009 au fost semnalate opt, iar în 2008 doar şase. Anul trecut, teribilul diagnostic a fost pus la 18 adulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 58 de ani, doi copii de 2 şi respectiv 6 ani, şi la un nou născut, şi au fost înregistrate şapte decese.

 

Beneficiază de tratament gratuit şi sunt protejaţi de legea confidenţialităţii datelor

La această oră, în judeţ, 187 de persoane sunt luate în evidenţă cu HIV/SIDA, majoritatea urmând un tratament de specialitate, care este subvenţionat de stat, prin Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Până în octombrie 2011, această instituţie a alocat pentru bolnavii seropozitivi 3.802.000 de lei, sumă care urmează a fi suplimentată până la finele anului. Anul trecut, până în luna octombrie, sumele cheltuite cu tratamentul acestor pacienţi s-au ridicat la 3.057.000 de lei, după cum a informat ieri, purtătorul de cuvânt al CAS Suceava, Anda Sălăgean.

De reţinut este faptul că persoanele seropozitive beneficiază de tratament gratuit şi sunt protejate de legea confidenţialităţii datelor. Suceveniicare vor să afle dacă sunt sau nu infectaţi cu virusul ucigaş pot face un test gratuit, la Centrul de Consiliere şi Testare HIV/SIDA, care funcţionează la parterul clădirii DSP.

 

Teste gratuite pentru depistarea virusului ucigaş, la DSP şi Centrul de Transfuzii

„În primele opt luni ale anului, în judeţ s-au efectuat 7.374 de testări în populaţia generală, dintre care 680 în laboratorul DSP. Restul testelor s-au efectuat fie în laboratorul Centrului Judeţean de Transfuzie Sangvină, fie în laboratoarele private din judeţ. În intervalul ianuarie – august 2011, au fost testate 1.039 de gravide, dintre care 348 la DSP, iar restul în laboratoarele particulare”, a spus directorul adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Cătălina Zorescu.

De menţionat că la Centrul de Consiliere şi Testare HIV/SIDA din cadrul DSP Suceava testele pentru depistarea virusului HIV sunt gratuite. În cazul în care rezultatul este pozitiv, probele se analizează din nou, de această dată la Bucureşti, la Institutul Naţional Cantacuzino, unde investigaţiile de laborator sunt mai complexe şi certifică diagnosticul. În judeţ, teste gratuite se fac şi la Centrul de Transfuzii, dar numai pentru persoanele care donează sânge, pentru celelalte testul făcându-se contra cost. În judeţ, ultimele două cazuri de HIV/SIDA au fost confirmate chiar săptămâna trecută, prin investigaţii suplimentare, efectuate în Capitală (la tânărul de 21 ani, din Suceava, care între timp a murit, şi la tânăra de 24 ani, tot din Suceava).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului S-a îmbolnăvit de SIDA, după ce a întreţinut relaţii homosexuale.
 Vizualizări articol: 733 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
S-a îmbolnăvit de SIDA, după ce a întreţinut relaţii homosexuale5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei