Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 oct 2011 - Anul XVI, nr. 235 (4833)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Injust

Inadvertenţe ale Ministerului Educaţiei în clasificarea USV

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un clasament al Asociaţiei Universităţilor Europene făcut public alaltăieri de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în ceea ce priveşte calitatea programelor de studii pe care universităţile româneşti le derulează arată faptul că Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava are profiluri şi specializări „excelente” şi „foarte bune”, în marea lor majoritate. Asociaţia menţionată anterior a analizat activitatea universităţilor de stat şi particulare din România în funcţie de programele derulate şi a acordat calificative de la „A” la „E”, în funcţie de performanţă. USV a primit patru calificative „A” privind performanţa la anumite programe şi zece calificative „B” pentru o altă serie de programe. Clasamentul dat publicităţii alaltăieri se bate însă cap în cap cu un alt clasament, pe care aceeaşi Asociaţie a Universităţilor Europene l-a făcut, un top al universităţilor, unde instituţiile academice româneşti, tot în funcţie de performanţă, erau clasificate pe trei categorii. În acest top, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava era clasificată ca fiind instituţie academică de categoria a III-a. Aici apar inadvertenţele, având în vedere că, potrivit ultimului clasament, jumătate din domeniile de studiu ale Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava au fost clasificate în clasa domeniilor de excelenţă sau foarte bune, însă USV este considerată totuşi instituţie de categoria a III-a.

 

Două treimi dintre programele USV, în top 10 la nivel naţional

Într-un comunicat al USV se arată faptul că, prin comparaţie, o universitate care a fost clasificată în categoria educaţie şi cercetare, adică de primă categorie, are numai 19% dintre domenii în categoria „A” sau „B”, dintre acestea numai 4% fiind de categoria „A”. „Dintr-o analiză a rezultatelor ierarhizării programelor de studii din Universitatea Suceava rezultă o serie de inadvertenţe care accentuează semnul de întrebare sub care a fost pus întregul proces de clasificare – ierarhizare”, se arată în comunicatul USV.

Totodată, două treimi dintre programele Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava se află în top 10 programe de profil ale universităţilor de stat din România, un sfert dintre programe situându-se în top 5, iar trei sferturi dintre programele de studiu ale USV din categoria programelor de excelenţă sau foarte bune se află între primele 11 programe de profil ale universităţilor de stat din România, iar 93% se situează între primele 15.

În acelaşi comunicat transmis de conducerea USV se mai arată şi faptul că distribuţia cifrei de şcolarizare la programele de masterat şi doctorat nu a fost făcută pe baza criteriilor de performanţă. Există programe USV de clasa „A” care nu au primit nici măcar locuri bugetate la masterat, în timp ce unor programe USV de clasa „B” li s-au atribuit locuri şi la masterat, şi la doctorat.

 

Conducerea USV pune sub semnul întrebării procesul de clasificare

Potrivit comunicatului transmis de către conducerea USV, „analizele efectuate reprezintă încă un argument în ceea ce priveşte injusta clasificare a Universităţii din Suceava în cea de a treia categorie, a universităţilor centrate pe educaţie”. Majoritatea universităţilor generaliste din clasele de „cercetare avansată”  şi „educaţie şi cercetare”, adică universităţi de categoriile I-a şi a II-a, au obţinut peste 90% din Scorul Relativ de Influenţă (factor determinant în clasificare) din domeniul ştiinţelor fundamentale, şi anume Matematică, Fizică, Chimie, Informatică, Biologie. „Dat fiind faptul că aceste domenii de studiu nu funcţionează în Universitatea <Ştefan cel Mare> din Suceava, compararea acelor scoruri cu scorul USV este incoerentă şi injustă”, a mai transmis conducerea instituţiei de învăţământ superior suceveană, care este de părere că „procesul de clasificare a universităţilor a fost viciat şi a condus la o clasificare care a avut la bază orice alte criterii, numai cele de performanţă nu”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inadvertenţe ale Ministerului Educaţiei în clasificarea USV.
 Vizualizări articol: 2201 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 9 voturi
Inadvertenţe ale Ministerului Educaţiei în clasificarea USV3.759

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei