Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 sep 2011 - Anul XVI, nr. 218 (4816)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vama Siret, un nou episod

Un nou lot de 17 vameşi şi poliţişti de frontieră, cercetat de DNA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Contrabanda cu ţigări a devenit pâinea de zi cu zi a oamenilor din Suceava. Iar când spui trafic de ţigări automat apar şi nume de vameşi sau poliţişti de frontieră, adică tocmai oamenii puşi să stopeze fenomenul care produce bugetului de stat găuri de până la un miliard de euro anual. Ultimul dosar aflat în lucru cuprinde nu mai puţin de 25 de persoane, iar dintre acestea 11 sunt lucrători vamali, iar şase sunt lucrători ai Poliţiei de Frontieră. Surse judiciare susţin că dosarul este deja pe ultima sută de metri, iar toate cele 25 de persoane au fost înştiinţate de faptul că s-a început urmărirea penală împotriva lor.

 

Înregistraţi timp de trei luni

Faptele pentru care sunt acuzate cele 25 de persoane s-ar fi petrecut în perioada decembrie 2008 - martie 2009, când cei implicaţi au făcut obiectul unor interceptări telefonice. Practic, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, îi acuză că au pus bazele unei structuri care avea ca scop tranzitarea prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, prin eludarea de la plata taxelor vamale, a ţigărilor aduse din Ucraina şi care ulterior ajungeau pe piaţa neagră din România. Persoanele implicate în această reţea sunt acuzate, de la caz la caz, de iniţiere, constituire ori aderare la un grup infracţional organizat, folosirea informaţiilor ce nu sunt destinate publicităţii, abuz în serviciu, respectiv dare sau luare de mită.

 

Cum funcţiona gruparea

Membrii grupării acţionau după un plan bine stabilit şi în care fiecare avea un rol bine determinat. Persoanele care se ocupau cu transportul ţigărilor de contrabandă din Ucraina spre România luau legătură cu o anumită persoană din PTF Siret care avea acces la informaţii clasificate. Mai departe, informaţia era transmisă complicilor angajaţi la Vamă şi la Poliţia de Frontieră, dar şi celor care aveau menirea să asigure securitatea transportului prin România până la cel mai apropiat depozit clandestin de ţigări de contrabandă.

Pentru a trece cu ţigările prin PTF Siret, contrabandiştii ar fi plătit între 100 şi 200 de lei pe transport, în funcţie de cantitatea introdusă în România. Din datele adunate până în prezent rezultă că în cele trei luni de filaj şi înregistrări grupul celor 25 de persoane ar fi introdus ilegal în România peste 40.000 de pachete de ţigări de contrabandă.

 

Subcomisarul Octavian Petru Cuzencu, cercetat „la pachet” cu soţia

Una dintre persoanele care s-ar afla în fruntea acestei grupări este subcomisarul Octavian Petru Cuzencu. Momentan, acesta deţine funcţia de ofiţer în cadrul compartimentului ture din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Vicov, dar la vremea respectivă ocupa aceeaşi funcţie în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Siret.

Alături de Cuzencu este cercetată şi soţia acestuia, Adriana, care s-ar fi ocupat cu colectarea ţigărilor de contrabandă aduse direct sau prin interpuşi.

 

Băieţii fostului viceprimar din Siret, dosare diferite, acuzaţii apropiate

Un alt caz care atrage atenţia este cel al lui Sorin Ungureanu, nimeni altul decât unul dintre fiii fostului viceprimar din Siret, Dragoş Ungureanu, printre altele şi fost reprezentant economic al României la Consulatul de la Cernăuţi. Sorin Ungureanu este urmărit în acest dosar al DNA Suceava pentru fapte asemănătoare celor de care este acuzat fratele său, George Bogdan Ungureanu. Acesta din urmă a fost arestat la începutul lui februarie 2011 cu ocazia acţiunii iniţiate de structura centrală a DNA, iar acum este judecat de Curtea de Apel Suceava pentru mai multe acuzaţii de luare de mită.

Ceilalţi poliţişti de frontieră împotriva cărora s-a început urmărirea penală sunt un ofiţer, respectiv Liviu Volosciuc, şi trei agenţi ai IJPF Suceava, anume Adrian Sorin Borş, Sorin Puşcaşu şi Vasile Iulian Scripcaru.

 

Vameşi trimişi deja în judecată, „clienţi” noi ai DNA

Şi în cazul vameşilor, 11 la număr, există „antecedente” cu dosarul din februarie 2011. Arestat timp de trei luni pentru dare de mită, numele şefului de tură Lazăr Ungureanu apare şi de această dată. Împotriva sa a fost începută urmărirea penală, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul lui Daniel Lucian Zegrea, Dan Cozariuc, Mirela Donisan, Ioan Dănuţ Jalbă, Nicolae Cojocaru, Vladislav Mihai Szuchoski, Mircea Andronache, Ernest Dan Coroleucă şi Doru Lucian Mureşan. Ultimul dintre vameşii enumeraţi este deja trimis în judecată într-un alt dosar, pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual, sub acuzaţia că a permis intrarea în ţară a 2.000 de pachete de ţigări, fără respectarea legislaţiei în vigoare. Dacă pentru cei zece amintiţi mai sus locul de muncă era la PTF Siret, pe lista lucrătorilor vamali mai apare şi Ioan Ciubotaru, angajat al Direcţiei Regionale Vamale Iaşi, urmărit penal la rândul său de procurorii DNA Suceava.

 

Şase femei şi doi bărbaţi constituie divizia „civililor”

Din rândul persoanelor care se ocupau cu trecerea ţigărilor peste frontieră, prin PTF Siret, sau care aveau legături cu această grupare se numără nu mai puţin de opt persoane. Una dintre acestea este Adriana Cuzencu, soţia poliţistului de frontieră cercetat şi el în acest dosar, dar şi alte cinci femei. Este vorba de Cornelia Grumeza, Mihaela Mariana Baciu, Mirela Acasandrei, Lioara Olariu şi Angela Băncescu.

Lista celor împotriva cărora s-a început urmărirea penală este completată cu doi bărbaţi din Siret, respectiv Cristian Marius Adochiţei şi Stelian Ciobaniuc.

 

Dosarul „Şpaga în Vama Siret”, episodul februarie 2011

Cercetările din acest dosar au fost începute în urmă cu aproximativ un an şi jumătate, dar între timp centrul atenţiei s-a mutat pe un alt dosar. La începutul lunii februarie a acestui an au avut loc zeci de descinderi în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, dar şi la mai multe locuinţe ale vameşilor şi poliţiştilor de frontieră care lucrau aici. Dosarul a fost trimis între timp instanţei de judecată, recte Curtea de Apel Suceava, iar 62 de ofiţeri şi agenţi ai poliţiei de frontieră şi patru vameşi vor trebui să se apere pentru acuzaţiile aduse.

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, cei 62 de poliţişti de frontieră de la PTF Siret au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, suma totală de 3.643.513 lei (n.a. – circa 900.000 de euro) şi alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera, în scopul de a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu privind controlul la frontieră şi a le permite introducerea în România a unor bunuri (în general ţigări din Ucraina) peste limita legală admisă.

„Concret, lucrătorii poliţiei de frontieră au primit, au acceptat sau au pretins bani pentru simpla verificare a documentelor de călătorie sau de transport, pentru a tolera nereguli privind aceste documente, pentru a facilita verificarea rapidă a documentelor şi trecerea, într-un timp scurt, prin PTF Siret, dar, în special, pentru a trece cu vederea introducerea în ţară a unor bunuri accizabile, mai ales ţigări, dar şi motorină sau băuturi alcoolice, fără respectarea dispoziţiilor legale privind regimul vamal. Banii colectaţi de la cetăţenii care tranzitau punctul de frontieră erau ascunşi în diverse locuri din incinta PTF Siret, mai ales în mobilierul Laboratorului criminalistic, iar la finalul turei erau împărţiţi conform unor cote stabilite, fiecare primind, prin redistribuire, o parte din mita încasată în cursul turei (cuprinsă între 8.000 de lei şi 25.000 de lei), în funcţie de riscul asumat şi de „încasările” realizate. Sume de bani din mită reveneau şi şefilor de grupă, de tură, precum şi şefului PTF Siret, comisarul Anea Aurel, cei care fie coordonau, fie îngăduiau activitatea infracţională amintită.

Conform înţelegerii, infracţiunile de corupţie au fost săvârşite prin contribuţii diferite, în funcţie de repartizarea lunară pe grupe (corespunzătoare turelor de lucru), precum şi în funcţie de repartizarea zilnică pe posturile punctului de control trafic”, se arată în actul de sesizare a Curţii de Apel Suceava.

Procurorii spun că modul de operare devenise un „şablon infracţional”, ceea ce denotă că era vorba de un proces elaborat şi repetat. Gruparea era completată şi cu patru vameşi, toţi şefi de grupă în PTF Siret.

În rechizitoriu se arată că în perioada decembrie 2010 – ianuarie 2011, „inculpaţii Coroliuc Simion, Schipor Nicu – Cezar, Şcladan Sorin Constantin şi Ungureanu Lazăr, în calitate de lucrători vamali (şefi de tură) la Biroul Vamal Siret, au dat inculpatului Anea Aurel – şef al PTF Siret, diverse sume de bani totalizând 23.913 lei, pentru ca acesta să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu privind controlul la frontieră şi urmărirea respectării legii de către întregul personal din punctul de trecere a frontierei”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un nou lot de 17 vameşi şi poliţişti de frontieră, cercetat de DNA.
 Vizualizări articol: 1073 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 14 voturi
Un nou lot de 17 vameşi şi poliţişti de frontieră, cercetat de DNA3.9514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asa..si?? trimis de
(15 sep 2011, 11:20:56
Hai sa cheltuim si pe astia sume imense de bani, ca mai apoi sa le redam serviciul. Hai sa aglomeram holurile tribunalului inutil. Ce atata tergiversare fratilor? Daca aveti dovezi clare, actionati. Cat poate dura un proces in care sunt dovezi clare? Condamnati-i si gata.
2.   Vorbe goale...paine si circ! trimis de
(15 sep 2011, 11:38:51
Ne-am lamurit cu totii care cum vine treaba cu justitia romaneasca si cu traiul in aceasta tara,in general...Nici nu mai insistam...Ne amintim cu totii despre circul facut de justitie+autoritati cu acele arestari,adevarate debortari ale vamesilor hotomani... "la Bucuresti"la...DNA...autocare ,elicoptere,mascati,caini,arme,etc...bani cheltuiti aiurea,"de la buget,coane Fanica"...Rezultatul : praf in ochi si vanare de vant,paine si circ pentru publicul credul si "gura casca"...Nimic,nimic,nimic!Rea insa,ne prezinta o tara in care furatul si coruptia are varful aisbergului undeva prin Parlament si...pana la iesirea din tara...la vama...C-asa-i romanu'...se descurca,nu-i asa? Asa ca,nu mai scrieti articole de acest gen ca nu mai impresioneaza pe nimeni...sau aproape pe nimeni...Aia e...
3.   Vama Siret.. privatizata!!! trimis de
(15 sep 2011, 12:32:40
Prea mare balamuc ptr nimic...Din surse neoficiale , der demne de toata increderea, se stie deja...si in tot orasul, caci cercetarile vor tergioversa pana al anul...si alegerile...le vor sterge....acuzatiile...
Se vorbeste chiar de o gratiere in bloc...( promisa de un lider politic national)...in caz de reusita la alegeri...!
Asa ca...pregatiti masinile si....carutele...ptr...El Dorado-SIRET...
La buna ...vedere!!!!!
4.   Fumatul ucide! trimis de
(15 sep 2011, 17:01:11
Articolul în fond nu mă interesează fiindcă e o porcărie ci doar afirmația că această contrabandă produce anual o gaură de 1 mld euro.Dar domnilor guvernanți dumneavoastră ce gaură produceți direct sau indirect prin hoțiile și mânăriile voastre?La care se adaugă și remunerația voastră plătită tot din banii noștri publici,iar voi ce faceți?Stați și frecați țeava.Vine ea ziulica aceea când veți spune tot,veți plăti cu vârf și îndesat.Feriți-vă de furia poporului.Ceaușescu a murit repede dar voi veți suferi ca Mussollini(mă doare-n cot dacă am scris corect).
5.   Fix p.ul.a. trimis de
(15 sep 2011, 20:18:32
De unde vine informatia? De la politie? De la pacrchet? Cine isi permite sa dea informatii despre un dosar aflat in lucru? Dosarul devine public odata cu prima sedinta de judecata, altfel cei care mananca la rahat ar trebui sa dea cu subsemnatul. Voi, cei care sunteti avizati, de ce va lasati terfeliti de niste neica nimeni care cauta senzationalul fara a avea habar de CPP?
6.   DA CINE A MAI AUZI CEVA DE LOTUL SIRET trimis de
(16 sep 2011, 08:15:45
Deja is liberi baietii...stiu pu unul care schimba masinile ca ciorapii...din toyota in laguna si in ford si tot asa....opel toate marcile..iar altii muncesc si abia traiesc de pe o zi pe alta...asa e in tara asta de kakat...care are grosu doar nu e din munca cinstita...tara de kakat..pe politistii tigarilor o sa-i vedem in curand din nou la munca,o sa fie gratiati...pai ma cand ai asemenea dovezi ce naiba atata ii mai amani condamna-i si gata!eh justitia romaneasca e tare bashinoasa si corupta!!!!!
7.   JUSTITIE CORUPTA trimis de
(16 sep 2011, 08:19:16
E ADEVARAT CA SPAGARII DE LA SIRET VOR FI LIBERI IN CURAND SI DIN NOU LA PRODUS CA DOAR AU CHELTUIT CEVA CU AVOCATII SI NA...CA SA-I SCOATA TREBE MULTI BANI...DOAR CARE A MAI INGROPAT CEVA REZERVE POATE MAI ARE....SUNTEM O TARA DE TOT RASUL!!!!!!!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei