Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 sep 2011 - Anul XVI, nr. 218 (4816)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Răspuns stupefiant

Incompetenţii de la „Apele Române” despre inundarea Iţcaniului: o consecinţă nefericită accentuată de neglijenţa localnicilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inundarea cartierului Iţcani al municipiului Suceava în urma unei deversări a iazului de acumulare Dragomirna, inundare teoretic controlată, dar în realitate scăpată de sub control, are vinovaţi. O admit şi şefii de la „Apele Române”, care însă nu-şi asumă nici măcar o parte de răspundere, vorbind despre manevre absolut necesare, consecinţe nefericite şi vinovaţi, dar oricare alţii decât ei.

 

Pe 7 septembrie, dimineaţă, deversarea controlată a acumulării de apă de la barajul Dragomirna, Lipoveni, cum îi spun localnicii, s-a transformat într-un dezastru. Deversarea s-a făcut prin pârâul Dragomirna, care traversează cartierul Iţcani, însă acest canal de scurgere nu a făcut faţă debitului de apă, astfel că zeci de curţi şi de case au fost inundate.

 

Deversare controlată pentru intervenţia la un dig fisurat

Conform datelor prezentate ulterior de Prefectura Suceava, cu o zi înainte, pe 6 septembrie, în digul acumulării Lipoveni a fost semnalată o infiltraţie. În aceste condiţii, pentru a se putea interveni la zona de dig fisurată, SGA Suceava, reprezentantul din judeţ al Apelor Române, a început operaţiunea de golire controlată a iazului. Cei de la SGA au dat drumul barajului începând de pe 6 septembrie cu un debit de 5 metri cubi pe secundă, continuând operaţiunea a doua zi dimineaţă. În dimineaţa zilei de 7 septembrie, însă, golirea s-a făcut la un debit dublu, fără ca pârâul să facă faţă cantităţii de apă.  

Pentru dezastrul rămas în urmă (au fost inundate 32 de case şi 58 de curţi, apa afectând şi 17 grădini, 41 de beciuri şi 28 de anexe de locuinţe) a fost oarecum sacrificat doar directorul SGA Suceava, Ion Ungureanu, suspendat din funcţie până la finalizarea anchetei. O astfel de măsură poate fi interpretată însă şi ca o punere la adăpost până când acest scandal se va stinge.   

 

Alţi vinovaţi şi o măsură absolut necesară

În încercarea de a afla mai multe despre ancheta internă demarată în cadrul SGA Suceava, am luat legătura cu Administraţia Bazinală de Apă Siret, forul superior care coordonează inclusiv activitatea SGA Suceava.   

Răspunsul trimis de purtătorul de cuvânt Georgiana Cernat este pe alocuri halucinant. Concluzia preliminară este că vinovaţi principali sunt localnicii care au obturat cursul pârâului de scurgere. De asemenea, se vorbeşte de faptul că această deversare era absolut necesară pentru a preveni o nenorocire (fisurarea digului putea duce la cedarea barajului). La acest capitol este foarte probabil ca cei de la „Apele Române” să aibă dreptate. De ce însă au făcut deversarea înainte de a se asigura că aceasta se poate efectua fără mari riscuri ori de ce, dacă nu era altă soluţie, nu au anunţat din timp oamenii şi nu au luat minime măsuri de limitare a pagubelor, asta nu mai ştie nimeni.

Iată câteva fragmente din răspunsul celor de la Administraţia Bazinală de Apă Siret, instituţie condusă de Emil Vamanu.    

„Dorim să subliniem faptul că manevrele executate de SGA Suceava au fost absolut necesare. Lipsa măsurilor luate ar fi dus la agravarea situaţiei. Problemele depistate în zona malului drept puneau în pericol siguranţa barajului. Inundarea cartierului Iţcani a fost o consecinţă nefericită, însă distrugerea barajului ar fi implicat pagube mult mai mari şi pierderi de vieţi omeneşti”, se arată în răspunsul semnat de Georgiana Cernat.

 

De ce nu au fost amendaţi vinovaţii înainte de inundare?

„La mărirea debitului deversat s-au antrenat gunoaie, garduri, resturi de construcţii lemnoase din albie, înfundând podurile, apa deversând peste acestea. Menţionăm că la limita albiei se aflau garduri şi diverse construcţii ridicate fără autorizaţie, împiedicând accesul albiei, vizionarea eventualelor obstacole de către personalul SGA Suceava şi înlăturarea acestora. Mai mult, albia era traversată de conducte de apă şi canalizare aparţinând de diverşi beneficiari fără a fi autorizate. Prin urmare, inspectorii Administraţiei Bazinale de Apă Siret vor lua măsurile legale împotriva celor vinovaţi”,  se arată în comunicat.     

Aşadar, inspectorii vor lua măsuri şi îi vor amenda pe cei vinovaţi. Ar fi fost mult mai bine însă să efectueze controale şi să-i amendeze pe cei vinovaţi că au blocat cursul apei înainte de inundare nu după ce aceasta s-a produs.

Practic, prin acest răspuns cei de la Apele Române nu fac decât să-şi demonstreze singuri incompetenţa.

 

Anchetă internă la SGA Suceava

Cei de la Administraţia Bazinală de Apă Siret mai spun că utilaje ale SGA Suceava execută şi în momentul de faţă lucrări de curăţare a pârâului şi de îndepărtare a obstacolelor din albie, iar situaţia de la baraj este actualmente sub control.   

Cât despre eventualii vinovaţi din interior „la nivelul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava este în desfăşurare o anchetă internă, la finalizarea căreia vom putea reveni cu informaţii suplimentare”.

 

La SGA Suceava, doi şefi fac rocadă pe scaunul de director  

Momentan, la conducerea SGA Suceava şef interimar a fost numit Vasile Păcurari. Acesta face practic rocadă cu şeful suspendat, Ioan Ungureanu, cel care preluase ştafeta la conducere în 2007 chiar de la Păcurari. Ambii sunt dintre oamenii cu state vechi în domeniul apelor, fiind în mai multe rânduri directori.

Deocamdată, doar Primăria municipiului Suceava a anunţat că va acorda un sprijin financiar familiilor afectate, fără însă ca acestea să acopere toate pagubele. Conform ultimelor evaluări, valoarea pagubelor se ridică la un milion de lei. De asemenea, o fundaţie umanitară din Vatra Moldoviţei a donat ghiozdane şi rechizite copiilor familiilor afectate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Incompetenţii de la „Apele Române” despre inundarea Iţcaniului: o consecinţă nefericită accentuată de neglijenţa localnicilor.
 Vizualizări articol: 800 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Incompetenţii de la „Apele Române” despre inundarea Iţcaniului: o consecinţă nefericită accentuată de neglijenţa localnicilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ? trimis de
(15 sep 2011, 20:45:44
Ce interesant! Paraul era colmatat de depunerile de albie timp de 20 de ani si care nu au fist necuratate. Cateva dileme:
1.Toata vina trebuie data pe locuitori. Dar responsabilii de la SGA nu trebuiau sa verifice ce se intampla la debitul asta de 10 mc/s? Sau ei se iau dupa datele de la Bucuresti care spun ca se poate deversa 140mc/s in acest paraias? Suntetzi nebuni?
2.Firmele lui Lungu au facut aductiunea de apa si au trecut 2 conducte prin parau la nivelul unde trece apa fara a fi prevazuta o traversare cu ridicarea conductelor peste nivelul podului.
3. Musamalizare la greu. Ce bine le spun purtatorii de cuvant de la Bacau, parca ar fi fost aici. N

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei