Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 sep 2011 - Anul XVI, nr. 216 (4814)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Sorin AVRAM

Sorin AVRAM


Universitatea suceveană, lovită de interesele politice şi personale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministerul Educaţiei, care este condus de prea puţin educatul Daniel Funeriu, a făcut clasificarea universităţilor. Domnul Fuhreriu sau, dacă vreţi dumneavoastră, domnul Funebriu, nu a oferit prea multe explicaţii legate de modul cum s-a realizat această clasificare. Daniel Funeriu tot fâlfâie o hârtie de la Asociaţia Universităţilor Europene, care, chipurile, confirmă clasamentul dat publicităţii de Ministerul Educaţiei. Însă, nu e clar dacă, într-adevăr, asociaţia înainte amintită a făcut cercetarea care a stat la baza clasificării.

Presupunând că Asociaţia Universităţilor Europene a eliberat hârtia pe care o flutură needucatul ministru al Educaţiei, atunci ar trebui să li se explice universităţilor cum a fost posibil ca, numai în câteva luni, cei aproximativ 40 de oameni ai Asociaţiei au reuşit să treacă pe la cele aproximativ 90 de instituţii de învăţământ superior româneşti. Şi nu doar ca să bea un ceai sau o cafea, ci pentru a citi mii de documente, pentru a vorbi cu mii de profesori şi de studenţi, şi pentru a întocmi o sumedenie de rapoarte. Dar când a avut vreme Ministerul Educaţiei să analizeze toate documentele puse la dispoziţie de universităţi şi de Asociaţia Universităţilor Europene? Mai ales că ministerul condus de domnul Fuhreriu sau, dacă vreţi dumneavoastră, domnul Funebriu, trebuie să desfiinţeze, pardon, să reformeze şi liceele, şcolile generale şi grădiniţele.

Pentru mine, cel puţin, e limpede că operaţiunea de clasificare a universităţilor este o chestiune strict politică. Adică, ministrul PD-L al Educaţiei, ca să nu recunoască faptul că învăţământul românesc este subfinanţat crunt de către guvernarea PD-L, a clasificat universităţile, pentru a avea o justificare în cazul reducerii numărului locurilor bugetate pentru studenţi, masteranzi şi doctoranzi. Dacă Daniel Funeriu ar fi avut mai multă minte şi o brumă de bun-simţ ar fi putut să împartă locurile în funcţie de mărimea universităţilor şi nu ar fi trebuit să-şi bată joc de munca instituţiilor de învăţământ superior, punându-le etichete şi făcându-le, astfel, o proastă imagine.

Modul cum a înţeles ministrul needucat al Educaţiei să trateze problema universităţilor l-a deranjat, pe bună dreptate, şi pe rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, Adrian Graur, care aşteaptă şi acum lămuriri de la Daniel Funeriu. La cât de needucat este acesta, domnul Graur le va aştepta degeaba. Ignorând faptul că universitatea suceveană are rezultate bune şi pe partea de cercetare, dar nu numai, Ministerul Educaţiei a trecut-o abia în categoria a III-a. Aşa cum spuneam, spre nemulţumirea rectorului Adrian Graur, dar spre mulţumirea prorectorului autosuspendat, deputata PD-L de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu. Atitudinea doamnei Ardeleanu vine să întărească ideea că operaţiunea de clasificare a universităţilor nu este decât o chestiune politică. Şi ar mai fi o dovadă în acest sens: sâmbătă, 10 septembrie, la conferinţa de presă organizată de ministrul Funeriu la Conacul Domnesc din Şcheia, în timpul căreia s-a vorbit despre Universitatea „Ştefan cel Mare”, Adrian Graur nu a fost invitat. În schimb, lui Daniel Funeriu i-au fost alături Sanda-Maria Ardeleanu, preşedinta Organizaţiei de Femei a PD-L, deputata Sulfina Barbu, şi adjuncţii PD-L ai Inspectoratului Şcolar Suceava, Vasile Monacu şi Cristian Cuciureanu.

Singura care avea ce căuta la conferinţă este doamna Ardeleanu, pentru că aceasta este admiratoare a reformei domnului Funeriu, membră a Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor, prorector autosuspendat şi aspirant la funcţia de rector al universităţii sucevene. Deci, e limpede de ce Sanda-Maria Ardeleanu şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu clasificarea realizată de Daniel Funeriu şi de ce a spus că universitatea suceveană ar putea avea un viitor luminos. Dar şi de ce i-a pus pe alţii să umple presa suceveană cu atacuri indirecte la adresa lui Adrian Graur. Însă, atenţie, doamna Ardeleanu, lovind în domnul Graur, loviţi automat şi în Universitatea „Ştefan cel Mare”. Şi dacă mai loviţi mult în instituţie, ce o să mai conduceţi în cazul în care partidul vă va pune şefă peste aceasta?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Universitatea suceveană, lovită de interesele politice şi personale.
 Vizualizări articol: 2107 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 12 voturi
Universitatea suceveană, lovită de interesele politice şi personale4.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(13 sep 2011, 11:06:07
Buluc , pe culoarul neimportantelor subiecte
Se îmbulzesc ( mai des ca niciodată ) ziariştii
Vor ei ? .. sau lumea vrea să vadă stiri infecte ?
Într-un amestec play-boy & darwiniştii

Descompunerea până la urzeală a fiinţei de azi
Nu ( cred ) cere ci primeşte ceea ce i se livrează
Dar şi tu eşti vinovat , ziaristule , şi tu retrograzi
Chear dacă ( deseori ) ce ,, dai ’’ nu te interesează

Subiectele importante n-au ,, lipici ’’ , e drept
Sătui suntem ( şi sunteţi ) de subiectul : sărăcie
Ca şi consumator ( credeţi-mă ) nu pot s’accept
Să-mi daţi mereu CE CREDEŢI VOI că-mi place mie
2.   SCUTESTE-NE trimis de
(13 sep 2011, 11:58:51
Asa crezi tu ca existi?Tu nu vezi ca bati cimpii cu aceste comentarii fara inteles?Unde ai facut scoala sa imi fac si eu o palarie acolo.
3.   In sfarsit trimis de
(13 sep 2011, 18:29:04
un articol bun al lui Sorin Avram. Merita mai bine documentat, pentru ca sunt mult mai multe anomalii in aceasta clasificare. Ppate in articolele urmatoare...
Cat despre "dna." Maria Ardelean, o sluga nenorocita a PDL, un exemplu de servilism si depersonalizare. O "zdreantza", vorba unui ilustru europarlamentar.
4.   Hai ca nu e chiar asa... trimis de
(13 sep 2011, 23:00:17
Imi primul rind toti care au trecut pe la Suceava stiu cum merg treburile la universitate... Cu examene luate la crisma, spagi, milogeli, etc. Si tu Sorin ar trebui sa-ti amintesti foarte bine... Ca doar esti un produs al mecanicii din suceava...Si din nou ar trebui sa-ti amintesti cind Stimatul Graur a "adus" bani din strainatate pt cladirea noua, si cum vila lui s-a terminatexact in acelasi timp cu constructia cladirii universitatii... Clasamentul doar zice ca la suceava nu se face cercetare, ceea ce cred ca toti care au trecut pe acolo stiu. nu zice nimic (din fericire pt universitate) de coruptie, lene, indobitocire, etc... asa ca mai lasa trompetele cu conspiratia ca nu tine...
4.1  RE: Hai ca nu e chiar asa... trimis de
(15 sep 2011, 08:59:08
Ce inseamna "au trecut prin universitate" ? Ai fost student si veneai doar la cateva laboratoare obligatorii si la examene si ai terminat cu 6,30 ? In momentul in care spui ceva, in principiu, trebuie sa ai si dovezi. Cladire, casa, coruptie, bani, spagi, etc. ... presupun ca esti blindat cu documente care pot proba cele spuse. Daca te bazezi doar pe "Am auzit eu", esti intr-o mare eroare !
4.2  RE: Hai ca nu e chiar asa... trimis de
(16 sep 2011, 21:45:09
Asa cum zice si CERCETASUL, coruptia e treaba altor organe. Dar asta nu inseamna ca la Suceava se face cercetare. Cercetare inseamna milioane in granturi pt cercetare, si cel putin un articol publicat pe an pe cap de profesor. Si nu publicat in brosura scolii... Ci in journale din strainatate. Asa e peste tot in lume. De fapt universitati "research intensive" au zeci - sute de milioane de dolari pt cercetare, si fiecare profesor publica cel putin 3 articole in journale de virf. O universitate concentrata pe educatie, are putina cercetare, poate un articol din cind in cind, si se concentreaza cit mai mult pe educatie. Normal ca fara cercetare nu exista masterate si doctorate. Si din nou ca sa iti iei un master ar trebui sa ai cercetare pt 1-2 articole importante, si pt. doctorat cel putin 3 articole importante. Normal ca un program cu putina cercetare va avea si mai putin doctoranti si masteranti.
Acum e vreo situatie dintr-asta caracteristica USV?
As zice ca d.p.d.v. al cercetarii ultima ar trebui sa fie cea mai normala. Asa ca de aia USV a fost clasificata ca o universitate specializata pe educatie...
Acum de ce Sorin refuza sa vada obiectiv situatia asta si inventeaza fel de fel de conspiratii (ca si cum tata X din PDL e ascultata de cineva in strainatate...), e treaba lui. Si aici nu pot decit sa speculez ca are niste polite de platit de cind multi jurnalisti tineri din Sv au luat o diploma de la USV doar pe baza unor interviuri magulitoare cu oficialii universitatii. Si asta nu e zvon caci si tinerii jurnalisti se imbata si se lauda.
Alta varianta ar fi ca Sorin chiar crede ca USV e mare si tare ceea ce ma face sa-i pun la indoiala inteligenta.
5.   @GIGI_SV trimis de
(14 sep 2011, 17:13:46
aici e vorba despre altceva, nici de spagi, nici de milogeli, nici de vile. Asta e treaba altor organe. Daca am putea ramane la subiect ar fi foarte bine.
6.   U trimis de
(16 sep 2011, 13:59:34
Acolo ne este locul in liga a-3-a.E mult adevar in spagi, coruptie,examene luate la crasma.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei