Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 feb 2011 - Anul XVI, nr. 40 (4638)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cod roşu

Medicii anunţă o posibilă epidemie de gripă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a intensificat măsurile specifice, de prevenţie şi tratament, după ce numărul de îmbolnăviri prin gripă a crescut spectaculos în ultima săptămână în judeţ.

Alerta s-a declanşat mai ales că şi în ţară s-a înregistrat o explozie de cazuri de gripă, iar specialiştii europeni au pus România sub cod roşu de gripă, ceea ce înseamnă că ţara noastră se află pe ultima treaptă înaintea declanşării unei epidemii.

Directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Pascal, a informat ieri că, în judeţ, primele măsuri s-au luat chiar de la începutul lunii, după apariţia primelor trei cazuri de gripă, când la spitale, SMURD şi Ambulanţă au fost trimise 27.700 de măşti de protecţie, 14.700 de mănuşi pentru examinare, 970 de baxuri a câte 50 de halate de unică folosinţă, 500 de litri de săpun lichid dezinfectant, 600 de litri gel dezinfectant şi 450 de litri dezinfectant pentru suprafeţe. Tot atunci, au fost făcute livrări de Tamiflu, un medicament care combate gripa, fiecare secţie de boli infecţioase din judeţ primind câte 2.800 de cutii, pentru tratamentul antiviral al pacienţilor. Ea a subliniat că personalul sanitar este deja avertizat şi pregătit, însă măsurile au fost intensificate, avându-se în vedere situaţia actuală.

 

O femeie de 34 ani, ultima persoană diagnosticată cu gripă

În judeţ a fost confirmat ieri un nou caz de gripă, la o femeie de 34 ani, din municipiul Suceava, care a fost internată în Spitalul de Urgenţă, cu o formă medie de boală. Diagnosticul de gripă a fost pus prin analize de laborator, care au indicat o infecţie cu virusul B (gripă obişnuită).

Până în prezent, în judeţ au fost confirmate, prin teste de laborator, şase cazuri de gripă, dintre care două cu virusul AH1N1 (gripă nouă) şi patru cu virusul B. Toţi pacienţii sunt adulţi, iar cinci dintre ei au necesitat internare în spital (într-un caz s-a impus transferul la o clinică din Iaşi), unul singur suferind de o formă uşoară de boală, care a putut fi tratată la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie.

Chiar dacă numărul cazurilor confirmate de gripă este de numai şase, statistică nu foarte îngrijorătoare, specialiştii ţin cont şi de zecile de cazuri înregistrate în judeţ de la debutul sezonului rece şi rămase neconfirmate prin analize de laborator, însă diagnosticate de medici în baza simptomelor prezentate de pacienţi. Numai săptămâna trecută au fost înregistrate 38 de astfel de cazuri (din care şapte internate), cifra fiind cea mai mare înregistrată până acum pe parcursul unei săptămâni.

 

Medicii recomandă atenţie atât la gripă nouă, cât şi la cea obişnuită

De menţionat că gripa cu virusul AH1N1 este mai agresivă şi se extinde cu repeziciune. Gripa de tip B determină forme mai uşoare, se constituie rar în focare sau epidemii, iar atunci când acestea apar evoluează pe arii restrânse.

În ţară, în ultima săptămână, peste 100 de persoane s-au îmbolnăvit de gripă, trei oameni au murit, iar situaţia nu pare deloc să se îmbunătăţească.

Dacă până acum medicii recomandau populaţiei să fie atentă la virusul AH1N1, acum ei îi sfătuiesc pe români să fie atenţi şi la gripa de sezon, de tip B. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că, deocamdată, intensitatea gripei pe teritoriul României ar fi medie.

 

Populaţia se mai poate vaccina până la finele lunii mai

La Suceava, specialiştii DSP Suceava recomandă în continuare vaccinul antigripal, despre care spun că este cea mai sigură măsură de protecţie. Serul mai poate fi administrat până la finele lunii mai, dată până la care şi eficienţa lui este dovedită. Până în prezent, peste 42.400 de sucevenii au acceptat injecţia care-i fereşte atât de gripa nouă, cât şi de cea obişnuită.

Totuşi, numărul celor care se vaccinează este în scădere în ultima perioadă. Săptămâna trecută, doar 70 de suceveni incluşi în categoriile de persoane cu risc crescut de îmbolnăvire – cadre medico-sanitare, bolnavi cronici, gravide, persoane din instituţiile de ocrotire socială, bătrâni de 65 ani şi peste - au fost de acord să se imunizeze.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii anunţă o posibilă epidemie de gripă.
 Vizualizări articol: 879 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Medicii anunţă o posibilă epidemie de gripă5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei